Storvreta
Efter många om och men kan nu Storvreta förbereda sig för en ny säsong i herrarnas högstaliga. Damlaget spelar i Allsvenskan och skapade i maj stora rubriker när man värvade världens bästa spelare, Anna Wijk.
Foto: Adam Troy

Storvretas styrelse om det ekonomiska läget

ANNONS

Den senaste veckans stora samtalsämne har varit beviljandet av Storvretas elitlicens. På sin egna hemsida berättar nu styrelsen om hur ekonomin ser ut i klubben.

I veckan stod det klart att Storvreta beviljades elitlicens med en förlängd handlingsplan för säsongen 2020/21. Licensnämnden skrev att detta gjordes med "hänvisning till särskilda skäl kopplat till covid-19". 

-  Storvreta hade ju negativ eget kapital den 30 april 2019 och tack vare det har man denna säsong fått spela under handlingsplan. Vilket innebär att de ska återställa det egna kapitalet till den 30 april 2020 vilket de inte har klarat av. De hade ett stort negativt eget kapital förra året men i år har de gjort en rejäl vinst, sade Licensnämndens Tomas Eriksson till Innebandymagazinet.

- Men de har fortfarande negativt kapital och då kan de inte få elitlicens. Men då finns det något som heter särskilda skäl och det har Storvreta hänvisat till på grund av Covid-19. På bas av det har de hänvisat till en mängd olika saker bland annat minskade slutspelsintäkter, minskade uteblivna sponsringsintäkter och utebliven ungdomsturnering och så vidare, fortsatte han.

Henrik Ededahl, sportsligt ansvarig i Storvreta, har gett klubbens version av situationen i samtal med Innebandymagazinet – intervjun kan du läsa här.
- Pengarna når inte riktigt fram och därför får vi jobba under en handlingsplan och lämna ett ny redovisning den sista december. Hade vi gissat på bidragspengar, tagit in coronabidragen och gjort en spelarvärdering efter den tariff som finns mellan SSL-föreningarna, då hade vi lämnat ett positivt eget kapital. Men på inrådan av licensnämnden tycker dem att det var bättre om vi jobbar på som vi har gjort i lugn och ro, och går på särskilda skäl. Då valde vi att göra det om de tycker att det var en bättre idé, säger han bland annat.

Styrelsen kommenterar situationen  

Nu väljer också Storvretas styrelse att beskriva det som har hänt, detta i en artikel på klubbens hemsida. Ett utdrag av texten finner du nedan:

I vårt årsbokslut hade vi tagit upp en värdering av våra herrspelare men inte tagit med eventuella stödpengar från Riksidrottsförbundet på grund av inställd sista seriematch och helt inställt slutspel. I det bokslutet så gör vi ett litet plusresultat. När Licensnämnden tittar på samtliga 1600 innebandyföreningar i Sverige så bestämmer de att inga föreningar ska få ta upp värdering av spelare varvid Storvreta IBK gör ett minusresultat. 

Styrelsen var beredd på att ett sådant scenario så vi hade redan skickat in ett dokument till Svenska innebandyförbundet med en begäran om uppskov med positivt eget kapital på grund av särskilda skäl. Dessa särskilda skäl var att Coronapandemin just ställt in sista seriematchen hemma och hela slutspelet. Licensnämnden godtog vår begäran och ger oss nu elitlicens under överinseende av dem under kommande säsong. Allt detta har skett helt enligt korrekta regler som gäller för alla innebandyklubbar i Sverige.

Storvreta fyllde 30 år förra hösten och summerar den händelserika säsongen med att påpeka att man bland annat har en:

"• Väl fungerande ungdomskommitté med i stort sett lika många flickor som pojkar

• Damsatsning som imponerar på det flesta

Herrverksamhet som är ledande i världen

Marknadsavdelning som drar in bra med pengar så vi kan göra de satsningar vi vill"

Video: Storvretas höjdpunkter säsongen 2019/20