Johan Kihlblom är tränaren som ska leda Fagerhult Habo under deras första säsong i Superligan.
Foto: Jbpictures

Gick upp i SSL – till tränarens förvåning: "Kändes avlägset då"

ANNONS

2020/21 blir en historisk säsong för Fagerhult Habo IB. För första gången i föreningens tolvåriga historia väntar spel i landets högsta liga. Ett scenario som huvudtränaren Johan Kihlblom inte förväntade sig för ett år sedan.

Det har nu gått över ett år sedan Johan Kihlblom klev in som huvudtränare i Fagerhult Habo. Under året som gått så har den tidigare Mullsjö-tränaren fört Fagerhult Habo till en serieseger i Allsvenskan Södra - och sedermera en SSL-plats. Och för Innebandymagazinet blickar nu Kihlblom tillbaka på året som gått och hur laget utvecklats under hans ledning. 

- Om man ska summera året så tycker jag egentligen man kan säga att det har varit en spelmässig progression rätt av. Jag tycker att vi har försökt sätta ett spel direkt från augusti där vi sedan hela tiden jobbade med det grundspelet över hela säsongen, och jag tycker att det grundspelet utvecklas sett över hela säsongen och spelarna utvecklades med det. Det var ett flertal spelare som gjorde sina poängmässigt bästa säsonger och samtliga tog kliv framåt i den innebandy vi vill spela. Och det har varit en häftig resa så här långt att få följa lagets utveckling, säger Johan Kihlblom till Innebandymagazinet. 

Men att laget skulle vara nykomlingar i SSL ett år efter att han tog över tränarposten var inte något som Kihlblom vågade drömma om för ett år sedan. 

- Nja, det kändes väl lite avlägset där och då. Vi hade absolut som mål att få spela ett kval, men det är klart att när man kommer in i augusti och tappat ett gäng spelare och står där med en ung trupp så kanske man inte förväntar sig att man ska vinna en serie och gå rakt upp. Men med tanke på hur vi utvecklades och såg ut från jul och framåt så var jag inte jätteförvånad på slutet. 

För nykomlingarna ligger annars fokus på att bygga upp en så bra fysik som möjligt just nu. 

- Fokus just nu handlar om att bygga upp en så bra fysik som möjligt för att klara av att spela i SSL. Dels är det ju fyra matcher mer och sen är det matcher mot tuffare motstånd med högre intensitet och vi måste förbereda oss för att klara av det. Och jag tycker väl att vi tog steg fysiskt förra säsongen och blev bättre och bättre men hade en del att hämta ikapp, och det jobbar vi på för fullt. 

Truppmässigt, är ni nöjda just nu eller hur tänker ni där?*

- Absolut. Vi har väl i princip en full trupp, sen är det klart att vi likt många andra klubbar har ögon och öron öppna ifall det skulle dyka upp något bra. Men då ska det vara något som förstärker oss. I övrigt så är vi nöjda med truppen som vi har och att vi har fått behålla den till stora delar. 

Vad tror du kommer bli den största utmaningen för er i SSL i höst?

- Det kommer väl bli att lära sig spela SSL-innebandy. Vi har inte så många som varit i SSL tidigare och det är en skillnad i tempo och fysik och såna delar. Vi har ett ungt lag och jag är övertygad om att vi kommer lära oss det, men det ser jag som den största utmaningen. 

*Interjvuen gjordes innan klubben värvade målvakten Cyril Haldemann