Med siktet på VM
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Flera utmaningar när historiska mästerskapet på kort tid ska planeras om

ANNONS

Coronaviruset tvingade VM att flytta - "Vi tror att Innebandysverige skulle må bra av att få börja nästa säsong med ett U19-VM".

Om drygt tre veckor, den sjätte maj, var det tänkt att ett historiskt mästerskap skulle inledas i Uppsala och IFU Arena när U19-VM för damerna skulle dra igång. Det är första gången som Sverige skulle ha arrangerat ett U19-VM på damsidan och förväntningarna på den kommande VM-festen var därför höga efter att publiken fått ett smakprov på vad som komma skulle när Sverige och Finlands U19-damer drabbade samman under Finnkampen tidigare i år.

Men, sen slog Coronakrisen till på allvar och serier samt slutspel ställdes in på löpande band runt om i landet. Även U19-VM fick ändra planer och flyttades fram till den 2-6 september i år. Och vi har fått oss en pratstund med Ebba Wengström, projektledare för VM 2020 och 2021, om arbetet som pågår just nu när evenemanget på kort varsel helt fick planeras om.

- Först och främst är vi väldigt glada att vi kunde flytta fram och att det inte blev inställt för det är oerhört många evenemang som blivit inställda under våren. Så vi är oerhört glada över det även om det är en osäker framtid vi lever i och vi försöker komma ihåg att det här är faktiskt mycket större än innebandyn och att folkhälsan går först. Men vi brinner för det vi gör och vi är glada att det blir av i höst, säger Ebba Wengström till Innebandymagazinet.

Men att flytta ett evenemang på skalan av VM på bara några få månader är annars en riktig utmaning för Wengström och hennes kollegor.

- Det är mycket praktiska och mycket logistiska saker som hör till en flytt. Vi hade bokat hotellen flera år i förväg och nu ska vi få in alla lag på samma hotell men med bara några månaders varsel, så det är en stor utmaning. Och det samma gäller transporterna då företagen vi har för transporter, deras scheman ser väldigt annorlunda ut för maj och nu ska vi få hjälp av dem i september istället. Men allt har fungerat förvånansvärt bra och jag tror att det har att göra med att alla är väldigt open-minded och vi vill hjälpas åt i samhället - och även kring detta. Så även om allt inte är hundraprocent än så har det gått förvånansvärt bra under de senaste veckorna att göra den här flytten. 

Flytten innebär dock att själva arrangemanget under U19-VM kommer att förändras och där man har fått styra om planerna lite grann.

- Ja delvis. Vi hade ju ett samarbete med Destination Uppsala och hade planer på att genomföra väldigt mycket kringaktiviteter framförallt mot näringslivet i Uppsala. Vi hade planerat Uppsaladagen tillsammans med destinationen och vår plan var att bygga upp en scen i friidrottshallen och på så sätt få folk att gå på workshops och nätverksträffar i friidrottshallen och sen även kolla på innebandy. Och på så sätt få ett större flöde av människor till arenan och VM, men där har vi fått skala ner.

- Vi kommer att genomföra ett antal aktiviteter, vi kommer genomföra en jämställdhetsdag men inte exakt i den omfattningen vi hade tänkt nu i maj. Vi har samarbeten och diskussioner med RF men allt är inte riktigt i hamn än tyvärr. Vi tror att träffarna kommer bli av även om det kommer se lite annorlunda ut och i lite mindre skala. Men i dagsläget jobbar vi utefter att vi kommer få ta in publik i arenan och att det är där som folkfesten blir.

Men hur världen ser ut i september vet ingen och hur coronaviruset fortsatt kommer att påverka samhället är svårt att säga i dagsläget. Men visst är man hoppfulla om att faktiskt kunna genomföra U19-VM som planerat nu i september.

- Hoppet är det sista som lämnar människan och det är klart vi hoppas på det. Men sen såklart lyssnar vi på vad andra säger och i slutändan är det inte vårt beslut, det är IFF som tog beslutet att evenemanget skulle flyttas och det är internationella förbundet som äger tävlingen. Men det är klart att vi har haft diskussioner om att genomföra arrangemanget utan publik här i maj när de första restriktionerna kom, men vi får se. Vi följer utvecklingen som alla andra och vår förhoppning är att det ska gå och genomföra. Vi tror att Innebandysverige skulle må bra av att få börja nästa säsong med ett U19-VM så länge man kan säga att risken är över. Men som jag sa i början så kommer folkhälsan först och vi ska komma ihåg att innebandy är sekundärt när det kommer till liv och död.

Den här artikeln handlar om: