Haninge vann guld nummer två år 2000.
Retro

År 2000 i bilder - så var innebandyn för 20 år sedan

ANNONS

Bilder från året när Haninge (herr) och Balrog (dam) vann SM-guld samt Sverige vann VM-guld.


Martin Olofsson var under flera år Sveriges bästa forward. Han dominerade i Örnsköldsvik och A-landslaget och blev utsedd till superligans bästa forward tre gånger.


Växjö gjorde en säsong i superligan. Klubben satsade friskt och värvade bland annat Henrik Delborn, Rune Engström som tränare och Tjeckiens bästa spelare Radim Cepek. Den sistnämnde gjorde succé men tvingades hem för att göra ”lumpen”.


AIK var nykomlingar i högsta serien det här året och sedan dess har innebandy i Stockholm inte längre varit sig lik. Både säsongen 2000 och 2001 övertygade AIK och runt hörnet väntade fler framgångar…


Niklas Jihde och de andra i Pixbo Wallenstam fortsatte att leverera i grundserien (precis som på 90-talet). Tillsammans med Anders Hellgård och Magnus Augustsson bildade Jihde en fruktad formation framåt. 


Men i Norge-VM år 2000 var Niklas Jihde ändå bänkad av Peter Kokocha. Han fick följa de viktiga matcherna från sidan, för första och enda gången i karriären. Under turneringen skrev han på Innebandymagazinets VM-sajt genom att leverera texter från insidan av landslaget.


Sportchefen Kenta Sjögren och coachen Jimmy Mitman i Lisebergshallens omklädningsrum efter att Haninge vunnit SM-guld efter sudden death. 


Michael Östlund var magisk i detta SM-slutspel. Han var inblandad i alla mål utom ett enda i finalserien. 


VM spelades i Norge år 2000 och det var samma år som Oslo firade 1 000 år som stad. Sverige vann finalen över Finland, Martin Olofsson och Anders Hellgård var två av nyckelspelarna.


Jonathan Kronstrand klev fram och blev en av Sveriges största innebandyprofiler i slutet av 90-talet och de första åren på 2000-talet. Han vann tre SM-guld med Haninge och lika många VM-guld.



Video: Säsongens största höjdpunkt 2019/20? Här avgör Sverige VM-finalen

Den här artikeln handlar om: