GÖTEBORG CUP
Coronaviruset

"Tyvärr är det inte möjligt att nå ett nollresultat"

ANNONS

Göteborg Cup inväntar besked om ekonomiskt stöd: "Vi hoppas på ett positivt bemötande"

Många såg fram emot årets upplaga av Göteborg Cup - en av de äldsta cuperna i Göteborg som arrangerades första gången redan 1971. Den skulle arrangeras om fyra veckor (30 april-3 maj) och cirka 170 lag väntades delta i 18 olika klasser. På grund av Coronakrisen har man, precis som många andra cuper, tvingats ställa in hela evenemanget.

Ekonomiskt drabbas arrangören hårt: ”Planeringen för årets Gbg-cup har kommit långt och vi började mobilisera för att inom kort genomföra cupen. Vi har nu att istället avveckla allt arbete vi själva gjort och de samarbeten, beställningar och arrangemang runt cupen som sedan en tid tillbaka är i full gång. Dessa arbeten och åtaganden har hittills kostat mycket tid och pengar. Vi försöker nu minimera alla kostnader där det är möjligt. Tyvärr är det inte möjligt att nå ett nollresultat. För att Gbg-cup inte ska bli ett ekonomiskt sänke för oss arrangerande föreningar beslöt styrelsen att ta höjd för våra kostnader”, skrev man på cupens hemsida i samband med beslutet.

Reaktionerna från de lag som skulle delta har varit många. Full förståelse har visats för att man ställer in cupen, likaså för att man betalar tillbaka lagets boendekostnader, men däremot har det funnits synpunkter på ett tidigare beslut om att inte betala tillbaka anmälningsavgifterna. Nu inväntar cupen besked från Riksidrottsförbundet angående det stöd som utlovats till idrotten från regeringen, innan man tar ett nytt beslut angående anmälningsavgifterna. Cupens styrelse skriver på hemsidan:

”Vårt tidigare beslut (att inte betala tillbaka anmälningsavgifterna) grundade vi på de faktiska kostnader vi totalt sett kommer att ha för cupen. Det är kostnader som måste betalas oavsett om cupen genomförs eller ställs in. Dessa fasta kostnader kan vi inte bära själva, eller för att citera RF:s ordförande Björn Eriksson "att deltagare inte bör kräva tillbaka anmälningsavgifter. Då går alla arrangörer i konkurs. Det är en solidaritetsfråga" (text-tv 20200323).

Riksidrottsförbundet (RF) har ju nu gått ut till föreningarna i alla idrotter och bett dem skicka in en sammanställning på sina ekonomiska konsekvenser av COVID-19. Vi har nu skickat in underlag för våra konsekvenser gällande Göteborg Cup precis som alla andra föreningar har uppmanats göra. Och sedan kommer vi invänta besked från RF.

Utfallet av våra ansökningar av de 500 miljonerna regeringen utlovat kan vi inte förutse men vi hoppas på ett positivt bemötande. Vi kommer självklart att ha med detta när vi beslutar hur vi ska kompensera de föreningar som betalat anmälningsavgift.

I vårt förra Nyhetsbrev skrev vi att "Vi kommer att undersöka möjligheterna att kompensera er som har betalat avgiften i år när ni anmäler er för nästa års cup". Detta åtagande ska vi självklart leva upp till.

Vi återkommer med ytterligare Nyhetsbrev när det finns mer information att lämna. Med hopp om förståelse för våra beslut och svåra avvägande.

Styrelsen

Göteborg cup”

Den här artikeln handlar om: