Retro

11 regler vi aldrig vill ha tillbaka

ANNONS

Vi har grävt i arkivet efter löjeväckande regler genom innebandyhistorien.


1. Den stora köttmuren
Tidernas största innebandykalkon växte naturligt bort i början av 90-talet. Taktiken var solklar för försvarande lag vid frislag. Fyra spelare tog direkt plats på mållinjen precis som man hade tränat på. Sedan fick den minste killen springa och jaga medan motståndarna försökte hitta den 2% stora luckan mellan huvudena. Det går fortfarande historier om stora killar som satt inne i målet under hela matcher...


2. Inre kryssen på förlängda mållinjen
Ett ganska bra läge för ett frislag tre meter från mål. Hade dagens zorrolirare fått den möjligheten så hade alla matcher lätt kunnat sluta 26-22 eller något i den stilen. Vi saknar den inte.


3. Klubban över huvudet
En fantastisk regel egentligen. Tydligen kom schweizarna på tolkningen att klubban inte fick flyttas över huvudet när man springer förbi en motståndare. Hur ska man annars ta sig förbi en motståndare? Antagligen hade dessa regelmakare aldrig själva dribblat av en spelare.


4. Endast nummer 1-20
Denna regel fanns förvisso innan NHL fick sin stora boom med ovanliga tröjnummer, exempelvis Gretzkys 99. Men då var det så att målvakterna skulle ha nummer 1 och övriga spelare fick dela på 2-19, punkt slut. Så var det bara.


5. Rullande tid
Under alldeles för lång tid fick vi följa en tickande klocka som aldrig stannade. Det är klart att det blev ohållbart när man bara spelade "halva matcher". Det är väldigt trevligt att se att matchklockan numera stannar när den ska, så som sig börs.


6. Obegränsat antal bakåtpassningar
Hur kul är det att se när en back och en målvakt passar bollen till varandra tio gånger i rad? Det var en gång i tiden tillåtet och visst var det enkelt att "maska" men vilket sömnpiler för publiken.


7. Uppdragna strumpor vid matchstart
Kanske tidernas löjligaste regel. Det var många gånger domarna sprang in i omklädningsrummen för att uppmana spelare att strumporna måste vara uppdragna. "Strump-problemet" framstod som domarkommitténs viktigaste uppgift. Det var komiskt att se hur 40 spelare två sekunder in i matcherna snabbt drog ner sina strumpor och körde på. Efter ett tag lärde man sig att det gällde att inte vara på plan när matchen drog igång.


8. Stod i allt utom dojor
Fantasin var relativt stor under de glada dagarna på 80-talet. Då stod målvakterna i raggsockar, sockiplast, tuvstrumpor, ja egentligen allt som går att få på sig. Som tur var fanns aldrig TV-sporten på plats under den här tiden. Kunde ingen ha tipsat målisarna om att skor fungerade minst lika bra?


9. Förbjudet för spelare att hoppa över bollen
Den här regeln levde kvar allt för länge. Nu låter det bara rent horribelt att man som spelare skulle få ett frislag emot sig bara för att man hoppar över bollens bana på plan. Tänk om den regeln hade gällt i till exempel fotbollen. Att man skulle få en frispark emot sig bara för att man åkte på en tunnel?


10. Fotpass
Blev tillåtet i näst senaste upplagan av regelboken som trädde i kraft 2014, efter att först ha haft en testsäsong i Finland. Och visst är inte förbudet mot fotpass något vi saknar. "Dubbelfoten", att man inte får röra bollen två gånger i följd med foten/fötterna, är dock av någon anledning kvar.


11. Nick
När den senaste upplagan av regelboken trädde i kraft 2018 tog man bort att man inte får nicka bollen. Däremot kommer vi slippa att se ett helt lag ställa sig upp i avbytarbåset och klappa sig själva på huvudet och sedan visa upp två fingrar i luften samtidigt som man skriker ett par haranger till domarna när någon i motståndarlaget får en boll i huvudet. Nu genererar det ett frislag när man får bollen i huvudet.
Den här artikeln handlar om: