REGLER
Landet runt

Passivitetsregeln misslyckad: "Inte blivit bra alls"

ANNONS

Arbetet i full gång med nästa regelbok: "Det har kommit in 95 antal förslag"

Om drygt två år, 1 juli 2022, släpps nästa upplaga av innebandyns regelbok. Processen är i full gång och i tisdags hade Referensgruppen ett möte för att förbereda en lista på regler som ska testas.

– Det har kommit in 95 antal förslag av varierande karaktär som processats i Reference Group 24 mars och det som ligger närmast är att de reglerförändringar som vi önskar test på skickas till alla nationsförbund där alla får möjlighet att testa om de så önskar under kommande säsong, säger Martin Klabere, ordförande i RACC (Rules- and Competition Committee), till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Det finns regelförslag och tolkningar inom alla områden där också en del omstrukturering kommer att ske för att göra regelhandboken mer lättläst. Där jag får återkomma lite senare med vad som vi föreslår testning av och vilka regler och tolkningar som gruppen föreslår ska förändras.


Vad är din bild av hur nyheterna i regelboken 2018 fallit ut så här långt? Straffregeln diskuterades ju flitigt i början bland annat.

– Jag tycker att ett antal regler fallit ut väldigt väl, bland annat straffregeln både gällande hur den utförs och att det bara blir straff. Fotpassregeln har också blivit väldigt bra där Finlands test gjorde att alla barnsjukdomar kunde hanteras rent regelmässigt innan den trädde i kraft. Förändringen till att tillåta svart ”compression wear” under byxa har också fallit ut bra då det var svårt att hitta dessa i ”rätt” färg. En regel som inte blivit bra alls är passivitetsregeln (regel 507:21) där den i princip inte används någonstans vilket är synd då intentionen är bra.

Om man som privatperson vill försöka påverka nästa regelbok med förslag på ändringar, hur gör man?

– Som privatperson så hade man en tidsperiod november-december 2019 där man på Svenska Innebandyförbundets hemsida hade möjlighet att inkomma med förslag till regelförändringar vilka sedan behandlades (totalt kom 112 förslag in). Utöver de som bedömdes som bra hade Svenska Innebandyförbundet ett antal förslag som sedan sammanställdes och fastställdes av förbundsstyrelsen 26 februari.

Du kanske även vill läsa:
"En fjantig regel som få innebandyfans kommer att sakna"
"En fjantig regel som få innebandyfans kommer att sakna"
Den här artikeln handlar om: