Landet runt

"En fjantig regel som få innebandyfans kommer att sakna"

ANNONS

Läsarnas förslag på regeländringar inom innebandyn.

År 2022 kommer nästa upplaga av innebandyns regelbok. I en enkät har hundratals av Innebandymagazinets läsare kommit med förslag på nya regler samt ändringar och kompletteringar. Många vill till exempel att "hopp" och "dubbelfot" ska vara tillåtet, och tycker att det var ett misstag att låta straffläggare dra bollen bakåt på straff. Flera vill också se förändringar som kan leda till högre tempo i spelet, bland annat föreslås sidbyte utan båsbyte likt ishockeyn. Nedan kan du läsa ett urval av förslagen.

Tomas Gandemo:
Slopa straffet för ”hopp”. En helt meningslös regel som istället kan falla in under mer generellt ”farligt spel”, ”hårt spel” eller ”hög klubba” när man hoppar i en situation där motspelarna riskerar att skadas. Rutinerade domare ser mellan fingrarna redan idag och dömer ofta ”hopp” endast om det är ”farligt spel”. En fjantig regel som få innebandyfans kommer att sakna när den tas bort.

Mikael Berg:
Endast byten när bollen är i spel, det ökar på tempot ordentligt.

Kim Johansson:
Ta bort regeln som förbjuder ”dubbelfot”. Alltså att man inte får sparka på bollen två gånger innan man rör den med klubban.

Richard Å:
Att man inte får blanda märke på blad och skaft är en dum gammal regel. Idag är de näst intill identisk infästning på samtliga blad. Vilket innebär att det inte är någon risk med detta. Utvecklingen har gått framåt hos tillverkarna men reglerna har inte följt efter. Ändring föreslås. Ta bort regeln. 

Gabriel Alenrud:
Hög spark borde tas bort. Eftersom jag stött på under flertal gånger på matcher som försvarare när en studsande boll kommer emot mig och man är i en duell med en motståndare kan foten ibland vara enda alternativet att skjuta bort en boll med en bredsida. Självklart så länge det inte utgör någon skada.

Edwin Fridell:
Alla seriematcher från division 4 till SSL ska avgöras med en vinnare, förlängning 5 minuter spel 3 mot 3 och har det inte blivit mål blir det straffar. Ökar underhållningsvärdet och spänningen.

Marcus Harlin:
Ta bort "båsbyte". Hemmalag och bortalag ska ha samma avbytarbås hela matchen.

Oscar Lavebäck:
Tillåt att lyfta en motståndares klubba med din egen, till viss grad - inget kraftigt slag det vill säga.

Robin:
Gör det tillåtet att medvetet styra in bollen i mål med alla kroppsdelar som är tillåtna att spela bollen med, utom möjligtvis fötterna. Nu får man ej medvetet styra in med till exempel bröstet, men ytterst sällan det döms bort.

Ronnie Sundgren:
Sidbyte utan båsbyte, likt ishockeyn. Det kunde bli intressant vid spelvändning om backarna dragit på byte olägligt.

Nils Eliasson:
Att man får snacka mer med domaren utan att det ska bli något protest med domslut eftersom att innebandy vill vara lite som hockey och i hockey så kan man ju snacka hur mycket man vill inprincip. Protest mot domslut kan vara kvar men att man då kan snacka mera med domaren.

Anonym läsare:
Inför dubbelassist, så skulle poängligorna se roligare ut för samtliga spelare. För det kan ju vara så att en spelare i de bakre regionerna på planen vinner bollen i en bra närkamp, slår sedan en bra passning i en spelvändning till en lagkamrat som i sin tur bara skarvar vidare bollen till spelaren som gör mål och då får assistpoängen. Med dubbelassist blir det fler spelare som premieras för sitt arbete ute på planen.

Adam Lundgren:
Att målvakter får kasta bollen över halva planen innan den måste studsa.

Arvid Läckström:
Målvakter får göra mål om dem kastar ett regelrätt kast rakt i mål (från sin ruta och studsar innan halva planen).

Markus Fromell:
Max 30 sekunder på egen planhalva efter att ha full kontroll med bollen. Det är ett himla passande back back och droppas innan man kommer framåt i banan.

William Svensson:
Att man inte får dra bakåt på straff, så orättvist mot målvakter att man kan zorra och göra vad som helst på straff.

Du kanske även vill läsa:
120 bästa domarna i Sverige - enligt lagkaptenerna
Plus 120 bästa domarna i Sverige - enligt lagkaptenerna
Den här artikeln handlar om: