DOMARE I FOKUS
Foto: Per Wiklund

Domarpanelen: Så ska du prata med oss domare

ANNONS

Vi frågade SSL-domarna: Hur tycker du att man som spelare och ledare ska kommunicera med domarna?

Lagkaptener runtom i hela landet har utsett säsongens 120 bästa innebandydomare, från SSL till Herr3an. Men vad ska man som lagkapten, spelare och ledare tänka på när man kommunicerar med domarna? Innebandymagazinet har ställt frågan till några årets SSL-domare.

Panelen:
Josefine Hedelind (JH)
Tobias Berger (TB)
Thomas Jonsson (TJ)
Roger Collin (RC)
Simon Broman (SB)
Daniel Fathi-Najafi (DF)
Martin Matti (MM)
Jonatan Lindberg (JL)
David Geiser (DG) *
* Även kollegan Henric Nilsson står bakom svaren.

Hur tycker du att man som spelare och ledare ska kommunicera med domarna?

JH: Jag är själv en domare som gillar att ha mycket kommunikation med lagen jag dömer, dock måste det vara på en nivå där det går att ha en dialog och inte monolog med den jag pratar med. En spelare eller ledare som är arg eller upprörd brukar vara svårt att ha en bra dialog med. Mitt tips då är att man tar det antingen senare under perioden eller i periodpausen om det krävs en längre diskussion så alla lugnat ner sig och fått lite distans till situationen och på så vis kan föra en bättre och sakligare dialog.

TB: Var konkret och saklig. Bemöta domarna precis som du själv vill bli bemött av domarna helt enkelt.

TJ: Givetvis i vanlig samtalston, det är ingen som vill se domare och ledare som står och skriker på varandra, det gynnar ingen. Får ledaren en förklaring på hur vi såg på situationen som vi är oense om så brukar det lösa sig, vi kommer kanske inte bli överens men vi har fått ledarens syn och ledaren fått vår syn.


RC: När man ska kommunicera så tycker jag det viktigaste är att man kommunicerar på det sätt man själv vill bli bemött i en kommunikation.

SB: När tillfälle ges, i en samtalston som gemene man skulle anse som rimlig, utan gester och gärna med en nyfikenhet för svaret om kommunikationen är en fråga. Alla förstår att hela listan här är svår att följa men försöker vi komma dit brukar det ofta gå ganska bra.

DF: Kommunikation med spelare/ledare är jätteviktigt och utan den hade det inte heller varit kul att vara domare, men jag tror det gäller att man förstår hur man kommunicerar och i vilka lägen man gör det. Som utgångspunkt bör vi alltid vara öppna för kommunikation, men det är alltid en avvägning mellan proportionalitet, balans och hålla ett flyt i spelet. Bommar vi en solklar straff ska vi naturligtvis få höra det och kunna ta dialogen, men vi kan inte ha en diskussionsklubb vid varje inslag eller tro att vi ska bemöta all skit på ett konstruktivt sätt. Det finns spelare och ledare som gnäller att domare saknar social kompetens, men jag skulle säga att det i vissa fall går att applicera åt andra hållet med.

MM: På ett lugnt och sakligt sätt och välja att göra detta i rätt lägen. Med detta menar jag att man inte ska ta varje tillfälle att ha åsikter och synpunkter på allt som sker för då får en dialog inte samma tyngd som när det verkligen är befogat med åsikter och synpunkter. Man stänger snarare av detta efter ett tag.

JL: Jag vet hur svårt det är när man spelar/coachar ett lag att kunna kommunicera på ett konstruktivt sätt. Ofta ser man allt ut sitt eget/lagets perspektiv. Vi domare har exakt samma problem. Vi kan bara förklara våra beslut från det vi ser/upplever, och det är det svåra i att få alla nöjda. Spelare och ledare ska/måste få ha känslor, sen är det viktigt att vi som är domare håller det på en nivå som alla förstår.

DG: Man får ha förståelse att vi sysslar med en lagsport på högsta nivå och att det alltid kommer att vara känslor inblandade. Man får acceptera att meningsskiljaktigheter alltid kommer att uppstå, men att detta inte får ske på bekostnad av en respektfull kommunikation mellan parterna. Att ha en konstruktiv kommunikation är viktigt för att tillsammans ansvara för en attraktiv produkt inom ramarna för regelverket.

Du kanske även vill läsa:
120 bästa domarna i Sverige - enligt lagkaptenerna
Plus 120 bästa domarna i Sverige - enligt lagkaptenerna
Den här artikeln handlar om: