Foto: Per Wiklund

Domarpanelen: "Insåg hur domarskapet utvecklade mig som människa"

ANNONS

Vi frågade SSL-domarna: Hur kom det sig att du blev innebandydomare?

Lagkaptener runtom i hela landet har utsett säsongens 120 bästa innebandydomare, från SSL till Herr3an. Men varför ska man bli domare? Innebandymagazinet har ställt frågan till några av de som kommit längst - SSL-domarna.

Panelen:
Josefine Hedelind (JH)
Tobias Berger (TB)
Thomas Jonsson (TJ)
Roger Collin (RC)
Simon Broman (SB)
Daniel Fathi-Najafi (DF)
Martin Matti (MM)
Jonatan Lindberg (JL)
David Geiser (DG) *
* Även kollegan Henric Nilsson står bakom svaren.

Hur kom det sig att du blev innebandydomare?

JH: En kompis i mitt innebandylag behövde en kollega och frågade om jag ville gå en domarkurs med henne. Eftersom jag alltid haft starka åsikter om domare och deras bedömningar så fick jag en chans att testa på det själv och se hur det är. Jag fastnade direkt och nu har jag precis dömt klart min 15:e säsong.

TB: Sanningen är att jag blev inkastad i det hela av min morbror, efter två matcher hade jag fastnat för det här och insåg hur domarskapet utvecklade mig som människa.

TJ: Jag hade kompisar som spelade innebandy och jag började döma deras träning och efter ett tag så insåg jag att det kanske var lika bra men gick en domarkurs. Det är väl ett annat sätt att säga att man var en för dålig spelare!

RC: Efter många år på elitnivå som spelare i innebandy så ville jag fortfarande vara kvar inom sporten och då blev det domaryrket som lockade. Ville ge något tillbaka till sporten som gett mig så mycket glädje, gemenskap, knä och fotledsskador! Hoppas fler spelare, i högre serier och som avslutar sina karriärer vågar ta steget att testa domaryrket. Den erfarenhet som de flesta besitter skulle gynna utvecklingen av sporten framåt. Jag brukar säga att jag har världens bästa extrajobb där jag får möjlighet att träffa massor av härliga människor och uppleva många nya platser.

SB: Jag har alltid varit väldigt föreningsaktiv, tar ofta en ledarroll i grupper och sammanhang där jag befinner mig. Personer som jag såg upp till i min ungdom tyckte att domarrollen skulle passa mig så efter den rekommendationen gav jag det ett försök.

DF: Det var faktiskt en kombination av att jag saknade innebandyn efter att jag fick sluta till förmån för en satsning på fotbollen och att jag behövde ett extra jobb vid sidan av gymnasiestudierna.

MM: När jag var 15-16 år så hade vi en träning där det skulle spelas en knattematch efter vår träning. Domarna dök inte upp, jag och en kompis hoppade in och dömde. Vi tyckte det var kul och fick en slant för det och sedan har det rullat på efterhand som jag ständigt utvecklats i domarskapet. Många delar som jag har fått i domarskapet har jag stor nytta av i vardagen.

JL: Jag började som 15-åring och fastnade för det direkt. Jag förstod ganska tidigt att jag inte skulle bli någon stor spelare själv, så som 20-åring så la jag klubban på hyllan och satsade helt på domarbiten istället.

DG: Båda två gick en föreningsdomarkurs på tiden då vi var aktiva spelare inom ungdomsinnebandyn i Värmland respektive Halland. Vi tyckte att det var roligt att få mer timmar inom sin hobby samtidigt som att man fick tjäna en slant.

Du kanske även vill läsa:
120 bästa domarna i Sverige - enligt lagkaptenerna
Plus 120 bästa domarna i Sverige - enligt lagkaptenerna
Den här artikeln handlar om: