Produktguiden

10 fenomen som har förändrat sporten

ANNONS

Innebandymagazinet har plockat ut tio utvecklingsprylar som genom åren har förändrat innebandyn till det positiva.

Genombrutet blad - 1987
Jolly var först att visa upp det genombrutna bladet - tack vare ett misstag i gjutnings- processen. Plasten räckte inte till och det blev håligheter i bladet. Tänk att något så fruktansvärt fel kan bli så fruktansvärt rätt...

Ovalt skaft - 1991
Det ovala skaftet med ett styvare material från Canadien blev en stor nyhet som föll många i smaken. Formen på klubban gjorde att det blev bättre passform och den låg skönare i händerna.

Nytt kevlar-skaft - 1993
Unihoc lanserade ett skaft som var mycket starkare än alla andra på marknaden. Hur man än bar sig åt, tycktes det omöjligt att slå av det.

Grepplindan - 1994
Till en början var det inget grepp på klubborna över huvud taget. Sen började man tejpa skaftet med vanlig tygtejp och till sist kom grepplindan. Det tackar vi för, utan den vet i katten vad vi hade hade gjort idag.

Skaftet in i bladet - 1994
Christian, Canadien och Exel kom med alla tre med samma uppfinning: ett skaft som gick in i bladet, till skillnad från det vanliga att bladet stack in i skaftet.

Komposit-skaft - 1995
Exel skapade ett skaft gjort av komposit, något som blev en rejäl snackis i innebandyvärlden. Det förändrade spelet med tanke på att man nu hade en lättare och styvare klubba som gjorde det möjligt att skjuta.

Skålat blad - 1995
Exel Cat-blad hade med fyra millimeters skålning och två kattklor i toppen som medförde en bättre teknik. Med tiden förbjöds dock kattklorna från matchspel.

Left/Right-blad - 1996
Tidigare var bladen spelbara åt båda hållen för att passa både vänster- och högerskyttar. Från och med nu fanns det två varianter av bladen, anpassade till vilken klubbfattningen spelaren i fråga har.

Dimplad boll - 2004
Precision skapade en helt ny boll, framtagen för att få mer flyt och göra spelet snabbare. Resultatet av det blev att målsnittet i den högsta ligan höjdes successivt.

Böjda skaft - 2006
Unihoc tog fram en klubba med böjt skaft, där man hämtade sin inspiration från landhockeyn. Resultatet blev hårdare skott.
Den här artikeln handlar om: