Allsvenskan
Foto: Christofer Axelsson

Göteborg inte nöjda med förbundets beslut

ANNONS

Formtoppen var inprickad men kvalet ställdes in och seriekonkurrenten gick upp till SSL istället.

I fredags kom beslutet att slutspelet, SSL-kvalet och SM-finalerna ställs in denna säsong. Förbundet beslutade även hur upp- och nedflyttningar till SSL skulle ske och där kom man fram till att Dalen och Skoghall åker ur SSL  Dam trots att det var en och en halv omgång kvar att spela av serien. Lagen som ersätter dem blev IBK Lund Elit och IBF Falun eftersom de vann sina serier samtidigt som seriesegrarna i norra och västra allsvenskan inte får eller har tackat nej till att kvala.

Ett beslut som IBK Göteborgs elitansvarige Magnus Söderqvist Wall inte ser som helt genomtänkt. Göteborg som åkte ur SSL förra säsongen var klara för SSL-kval och slog IBK Lund bara för några veckor sedan. Men eftersom Lund vann serien 3 poäng före Göteborg så blev de uppflyttade till Superligan till hösten.

- Jag tycker att vi gjorde en bra säsong med tanke på den föregående. Vi gjorde en nystart med en ny ledarstab och jag tycker att laget växt för varje vecka som gått och framför allt på slutet fick de upp ångan rejält. Så det såg väldigt bra ut inför kvalet och vi gick in dit med bra självförtroende men det tog ju ett abrupt slut, säger Söderqvist Wall till Innebandymagazinet.

Vad tycker du om förbundets beslut?

- Jag tycker att det var ett konstigt beslut. Jag tycker att förbundet borde kollat mer på hur de andra sporterna gjort där Hockeyn ställde in hela säsongen, handbollen utsåg seriesegrare men delade inte ut något SM-guld och utökade högstaligan. Något sådant hade varit bättre för innebandyn också och mer lika för alla. Jag lider med Dalen som hade sin existens att spela för men fick inte det och åkte ur samtidigt som det blev likadant för oss fast omvänt där vi inte fick spela för att ta oss upp. Jag tycker att det är ett konstigt agerande av Förbundet.

Hur tycker du att de borde gjort då?

- Jag tycker att man skulle ha fryst säsongen och att den skulle brunnit inne och att man hoppar över denna och börjar om från början nästa säsong. Då hade FSSL och Svenska Innebandyförbundet kunnat sätta sig ner i lugn och ro och funderat på hur man skulle göra för att utveckla SSL med antal lag och de kommersiella rättigheterna och kommit fram med någon bra plan. Så bäst hade varit en fryst säsong med IKSU och Falun som seriesegrare men att inga SM-guld delades ut och att inga upp eller nedflyttningar gjordes. Säsongen är förlorad oavsett och jag tycker bara att det finns förlorare.

En annan sak som Söderqvist Wall har svårt att begripa är varför det ska vara fyra allsvenskor på damsidan men bara två på herrsidan.

- Så som allsvenskan ser ut idag är inte bra med fyra serier, det hade varit bättre att det såg likadant ut som på herrsidan. Tycker att lagen som kom bakom RIG, som inte fick gå upp och Rönnby Ungdom, som tackade nej till kval, inte blir accepterade på lika villkor som lag. Sedan förstår jag inte varför RIG får spela i den näst högsta serien överhuvudtaget. Jag tycker att det är konstigt att förbundet och alla som säger att det ska vara lika för alla och att det ska vara jämställt inte har samma upplägg på dam- och herrsidan. Seriesystemet måste se likadant ut för båda med en Superliga och två allsvenskor, hur ska vi annars bli en accepterad sport.

Vad tycker du om att man utökar antalet lag i alla fyra allsvenskor nästa säsong?

- Det blir väldigt luddigt och känns också väldigt konstigt. Det kommer ju bara bli ännu mer krångligt och ännu mer olikt herrarna. Gör om och gör rätt säger jag. Jag tycker ju att vinner man en serie så ska man alltid gå upp och tvåorna ska få kvala mot tredje- och fjärdesista laget i SSL. Men vi kanske kommer dit nu när FSSL har mer att säga till om när det kommer till tävlingsbestämmelserna.

När får vi se Göteborg i Superligan igen då?

- Vi hade väldigt goda chanser att gå upp i år om vi hade fått spela om det. Så jag hoppas att laget orkar ladda om igen till nästa säsong och göra samma resa igen. Vi har provsmakat lite på SSL och vi är inte nöjda med resultatet och vi kände att vi hade mer att ge. Tittar man på säsongen i år så har vi släppt in minst mål av alla lag i förbundsserierna både på dam- och herrsidan. Vi har en tanke och idé med vårt spel, ett bra försvar och ett anfallsspel som är genomtänkt och inte bara dump n chase. Så nu får vi ett år till på oss att utveckla den spelidén så jag är säker på att vi snart är uppe i SSL igen.