Legendarens återkomst
Foto: Per Wiklund

Legendaren som plockat upp taktiktavlan - och siktar mot SSL

ANNONS

Vill uppnå målet han missade: "En ambition att på något vis få leva ut den drömmen jag jagade som spelare"

Under gårdagen stod det klart att Dalen-ikonen Mattias Wallgren gör comeback i klubben till nästa säsong, men inte som spelare den här gången. För Wallgren la klubban på hyllan i fjol och pensionerad elitkarriären efter 18 säsonger i högstaserien i Sverige och Schweiz, utan istället kliver han in i Dalens lag i Herr1an där han tillsammans med Tommy Larsson ska bilda tränarstab till hösten.

- Jag har väl känt att det har kliat i fingrarna lite i år att få vara delaktigt på något sätt i innebandyn i Dalen och jag känner ju Tommy(Larsson) sen tidigare och jag har haft mycket kontakt med Urban(Karlsson) under året. Så han har väl vetat att jag varit sugen och även om jag kanske inte har super mycket tid kommande året eftersom vi ska få en liten unge i sommar så kände jag väl att jag vill vara involverad i det och börja testa mig själv som tränare och inte bara som spelare. Och försöka hitta någonting som kan vara givande för alla parter så att säga. Då kände vi att en lösning tillsammans med Tommy skulle vara fördelaktigt för alla parter,  säger Mattias Wallgren till Innebandymagazinet.

TV: Dalen-relaterat: Se när Jonas Svahn gör lagets sista grundseriemål för säsongen 19/20

Och att plocka upp taktiktavlan är något som lockat Wallgren tidigare.

- Ja det har kittlat. Jag har varit väldigt engagerad både när jag spelade med Jonatan(Brolin) och Urban och haft mycket tankar och så. Alltid tyckt att det taktiska spelet har varit väldigt spännande på något vis, det är ett schackspel att kunna utmanövrera ett lags svagheter och på så vis kunna ge sig själv fördelar att vinna matcher. Innebandyn har ändå kommit såpass långt att det räcker inte att vara vältränad, man måste ha spelare som kan tänka innebandy på ett bra sätt och ha rätt mental inställning både träning och utveckling och hur man tar sig an matcher.

- Det känns som att där finns det fortfarande fördelar att vinna mot andra lag jämtemot att bara vara bra fysiskt vältränade som det räckte kanske med för fem-sex år sen. Det känns om att det finns mer att utveckla och jag tycker att Dalen har en sund inställning där till vad man behöver tänka på och satsa på. Det känns jättekul att få vara med och bygga på det här projektet, det ska bli spännande med så mycket nytt men också förhoppningsvis mycket som ställer sig naturligt för mig.

Men hur långt sträcker sig dina tränarambitioner? Vill du tillbaka till SSL fast som tränare?

- Ja någon gång i framtiden så är det klart att det lockar absolut. Jag har fortfarande inte vunnit SM-guld och det är en ambition att på något vis få leva ut den drömmen jag jagade som spelare. Sen finns det ingen övre åldersgräns där på samma sätt som för en aktiv innebandyspelare, sen om det blir inom en snar framtid eller på längre sikt - det får framtiden utvisa. Men det är klart att det hägrar någonstans i periferin, det gör det.

Du saknar inte hetluften som spelare?

 - Lite grann. Det är klart att jag varit sugen, jag har sett de flesta hemmamatcherna för herrlaget och när det väl hettar till vill man vara delaktig men jag har ändå inte känt suget på att göra comeback. Jag har varit väldigt tillfreds med mitt beslut och jag tog det tidigt i fjol så jag hann ändå landa i det. Även om jag höll SSL-standard rent fysiskt så var det slitaget som ändå fick det att väga över till att ta beslutet att sluta, så det har varit ett skönt år på det viset att få läka alla skavanker och träna det kroppen mår bra av istället för att man måste pusha sig själv hela tiden.

Hur går dina tankar inför nästa säsong?

- Det är ju fortfarande väldigt oklart hur det blir med allting och när det kan tänkas dra igång och hur det blir med försäsongen. Det är mycket som är uppe i luften fortfarande, men tanken är att IBF ska bli någon slags språngbräda upp till elitlaget och för att minska det steget kommer vi ställa höga krav på våra spelare och försöka spela ett spel som påminner mycket om hur elitlaget spelar med hög press och mycket fart. Och en fysisk profilbild som ska vara någorlunda elitmässig även om man kanske inte kan ställa riktigt samma krav på spelare som kanske inte gått ut gymnasiet och inte har något avtal för att spela på elitnivå. Men har man ambitionen så krävs det att man jobbar hårt redan nu, det blir svårare och svårare att slå sig in på elitnivå.

Men även om Herr1an är två divisioner lägre än SSL så tror inte Wallgren att det blir aktuellt för honom med något inhopp i den serien nästa säsong.

- Jag tror faktiskt inte att det skulle passa min spelstil att spela i division ett. Det är klart att jag inte skulle göra bort mig, det tror jag inte, men jag vet inte när jag gjorde en maxlöpning senast. Det är risk att varenda baksida eller muskel skulle hänga sig om jag skulle försöka. Sen kanske jag fyller på i någon övning för att visa att gammal är äldst, men vi får se. Jag har fått lite förfrågningar i år att lira med något gammalt veterangäng, ett gammalt Dalen-gäng, men inte riktigt varit sugen. Senast jag höll i en klubba på riktigt var när vi var i Singapore med Dalen förra sommaren.

Du kanske även vill läsa:
Herr1an Västra: Årets bästa spelare och tränare 2019/20
Plus Herr1an Västra: Årets bästa spelare och tränare 2019/20
Herr1an Mellersta: Årets bästa spelare och tränare 2019/20
Plus Herr1an Mellersta: Årets bästa spelare och tränare 2019/20