Coronakrisen
Foto: Per Wiklund

Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare om Coronaviruset

ANNONS

Läs vad Göran Harnesk skriver om hur förbundet jobbar just nu med alla frågor som uppkommer i kölvattnet av Coronakrisen.

Det svenska samhället är mitt uppe i en mycket svår situation, där idrotten och innebandyn är en del av det. Här berättar Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk om hur arbetet fortgår på förbundskansliet i dagarna.

I samband med coronavirusets påverkan på idrotten och innebandyn ställdes mycket på sin spets i slutet av förra veckan. Svenska Innebandyförbundets tävlingsutskott och förbundsstyrelsen tog beslut om den fortsatta tävlingssäsongen, vilket påverkade många föreningar på förbundsnivå. Totalt ställdes närmare 50 av 80 matcher in under den gångna helgen och nu är alla serier på förbundsnivå, förutom damernas SSL som pausats, avslutade.

Fortfarande kvarstår flera frågor att räta ut kring upp- och nedflyttning och hur det blir med SM-slutspel och SSL-kval, något som det just nu arbetas intensivt med av Svenska Innebandyförbundets medarbetare.

– Det är självklart en oerhört speciell situation vi är i, de här sortens utmaningar har vi inte ställts inför tidigare. Vissa saker är självklara att vi måste följa, som det här med förbudet kring allmänna sammankomster med mer än 500 personer. Då rättar vi oss efter det direkt. Andra gånger kan det kanske uppfattas som att vi är långsamma, men många beslut är stora och kräver att vi gör omfattande analyser om konsekvenserna som kan uppstå, säger generalsekreterare Göran Harnesk.

Tävlingsenheten på Svenska Innebandyförbundet lägger just nu fokus på att analysera den rådande situationen och ska lägga fram ett förslag till förbundsstyrelsen om hur fortsättningen blir. Samtidigt är förbundsjuristen inblandad och ser över regelverket kopplat till vilka beslut som kan tas, och arrangemangsenheten ser över de stora evenemang som är planerade: SM-finalen i Stockholm 25 april och U19-VM i Uppsala 6-10 maj.

– Alla medarbetare som på något sätt är involverade i de här frågorna har haft en väldigt hög arbetsbelastning den senaste tiden. Vi gör allt vi kan för att komma fram till beslut som får anses vara de bästa för människan i första hand och innebandyn i andra. Men situationen förändras varje dag när nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten, vilket vi behöver anpassa oss till, säger Harnesk.

De beslut som fattas kommuniceras på innebandy.se och i Svensk Innebandys sociala medier. Lika viktigt är det att inblandade föreningar också får den nödvändiga informationen.

– Vi jobbar intensivt med att försöka lösa alla frågor som behöver tas om hand just nu och jag förstår att det är frustrerande och ett orosmoment för föreningarna som vill ha besked. Men vi kan inte spekulera i vart det lutar, utan när besluten finns så kommer de att kommuniceras, säger Harnesk.

Svensk Innebandy har en dialog med Riksidrottsförbundet, gällande hur idrotten kan komma att kompenseras ekonomiskt framöver.

– Vi är fullt medvetna om att den uppkomna situationen skapar en enormt svår situation för många föreningar. Jag är i daglig kontakt med myndigheter, Riksidrottsförbundet och andra idrotter. Vi har framfört hur allvarligt det här är, och RF har lovat att driva frågan vidare. Det kommer vi att följa upp och ligga på kring. Men vi kan i dagsläget inte säga hur det kommer att gå, eftersom den här krisen drabbar alla delar av samhället. Från innebandyns håll behöver vi minimera de eventuella kostnader som kan uppstå, säger Harnesk och fortsätter:

– Ett glädjande besked är i alla fall att LOK-stödet inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter. Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. Riksidrottsförbundet kommer att betala ut mer per sammankomst och deltagare än ett vanligt år. Föreningar kan därmed räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade pågått som vanligt.