Historiska dagen
Foto: Per Wiklund
Internationellt

Fyra dagar kvar tills världens första innebandymuseum öppnas

ANNONS

Innebandyklubbor, tidningsurklipp, troféer - allt kommer att kunna beskådas i världens första innebandymuseum.

Om fyra dagar, den 25:e februari, sker en historisk händelse i innebandysporten. Då öppnas nämligen det första innebandymuseet någonsin sina portar i Lempäälä, Finland. Och vi har pratat med ordföranden för museet, Jari Kinnunen, inför den här historiska dagen som väntar.

- Under sommaren 2019 grundade vi Finlands Innebandy Museumförening tillsammans med några andra sportpionjärer. Det har varit min dröm under en längre tid. Idén var att samla och lagra innebandyföremål och värdefulla minnen. Om du inte gör det nu så riskerar du att förlora värdefulla minnen och artefakter förknippade med sporten. Så att fånga historien var den verkligen visionen. Sedan, genom olika tillfällen, blev det möjligt att etablera ett utställningsutrymme för museet i ett stort köpcentrum i Ideapark, Lempäälä. Världens första innebandymuseum öppnar sina dörrar tisdagen den 25:e februari 2020, säger Jari Kinnunen till Innebandymagazinet.

Museet kommer innehålla allt från innebandyklubbor till tidningsurklipp och gamla troféer.

- Visionen med Finlands Innebandymuseum är att systematiskt samla innebandyns historia. Vi listar fotograferar alla objekt. I den första fasen i museet så kommer det vara innebandyklubbor, en utvecklingsvägg, rekordklubbor, medaljer och utmärkelser, innebandylegender och en hall of fame-vägg, tidskrifter, tidningsklipp och fotografier. Objekt ändras då och då. Senare kommer museet att innehålla videor och ett retro hörn. Ett besök på museet är en tidsresa i innebandyns historia.

Att samla in saker har inte heller varit några problem, även om vissa saker bara är på lån samtidigt som vissa saker ligger i förvar inför framtiden.

- Innebandyfolket har varit väldigt entusiastiska och fler objekt har donerats. Vissa ville inte donera sina älskade instrument men har lånat dem till museet. Detta har också varit möjligt. Naturligtvis passar inte alla föremål in i museet, men de lagras.

Kinnunen är inte heller förvånad att det inte finns några andra innebandymuseer runt om i världen, men menar att det säkerligen kommer dyka upp.

- Innebandyhistorien är fortfarande relativt kort. Inte undra på att det inte finns några andra innebandy-museer än. Jag tycker emellertid att det är viktigt att börja fånga historien redan eftersom föremålen är relativt enkla att få fram och innebandymänniskorna fortfarande lever.  Jag tror att de som kommer efter oss, om några hundra år, kommer tacka oss för att vi samlat sportens historia. Andra Innebandymuseer kommer troligen att dyka upp. Det är fantastiskt att bygga världens första innebandymuseum. Innebandy är en sport för framtiden men den har redan en betydande historia.


Den här artikeln handlar om: