Fokus på damallsvenskan
Foto: Tomas Brandt Wangel

Tre lag jagar SSL-kval i norr

ANNONS

Vi synar de båda streckstriderna i norra allsvenskan med hjälp av Dalens Stephanie Schöld.

En av de största övergångarna inför denna säsong var Dalens värvning av Christoffer Andersson en värvning som också påverkade Dalens allsvenska damlag som förstärktes av Anderssons sambo Stephanie Schöld, en hårdför back som spelat med Malmö och Lund i allsvenskan tidigare. 

- Jag flyttade 120 mil norrut för att testa på livet i en annan stad men framförallt för att spela innebandy i samma stad som min sambo valde att spela i, säger Schöld till Innebandymagazinet och fortsätter berätta om premiärsäsongen i Dalen.

- Jag har ändå gjort en okej första säsong men kanske inte så många poäng som syns i tabellen utan mina styrkor syns mest i det defensiva spelet där jag hör hemma.

Med 4-5 omgångar kvar i serien synar vi de båda streckstriderna i serien men eftersom den norra serien är geografiskt stängd så ser den lite annorlunda ut än de tre övriga allsvenska serierna. RIG Umeå får inte kvala upp till SSL enligt reglementet och det är oklart hur många lag som åker ur. Minst ett lag kommer åka ur men det kan även bli tre lag som åker ur beroende på om något lag går upp till SSL från norra serien och om IKSU eller Dalen åker ur SSL. Som SSL-tabellen ser ut just nu så är det bara 8:an i serien som kommer att åka ur. Men Skulle Dalen åka ur och inget lag går upp från norra serien så åker även 7:an ur serien.

1. RIG Umeå 17 matcher 40p
2. Thorengruppen 18m 35p
----------------------------------
3. Örnsköldsvik 18m 33p
4. Sundsvall 17m 31p
5. Dalen 17m 20p
6. Kågedalen 18m 13p
7. Notviken 18m 8p
__________________
8. Klockarberget 17m 1p

RIG kan som sagt var inte kvala så då är det Thorengruppen, Örnsköldsvik och Sundsvall som slåss om de två kvalplatser till SSL. Den kampen ser ut att bli väldigt tuff enda in på mållinjen. Sundsvall har en match mindre spelad än de övriga två och den är mot jumbon Klockarberget. Så där räknar vi in en säker trepoängare.  Om man gör en väldigt enkel uträkning på hur svårt spelschema lagen har kvar genom att lägga ihop tabellplaceringarna på lagen de ska möta får man fram att Thorengruppen har lättast spelschema kvar med ett motståndarindex på 25 och sedan har Ö-vik också hyfsat lätt motstånd kvr med ett index på 22 medans Sundsvall har väldigt tufft motstånd kvar med ett index på 14 där man avslutar med Thorengruppen och RIG.

- Jag skall helt ärligt säga att jag inte riktigt har koll på norra serien riktigt eftersom jag kommer från söder. Men det känns som Thoréngruppen är det lag som är strået vassare än dem andra. Sedan kan det gå hur som helst.

I Botten står det emellan Klockarberget och Notviken där Klockarberget möter de fyra topplagen och har nog inte mer en än matematisk chans att klara sig kvar. Även om Notviken undviker åttonde platsen kan man åka ur om Dalens SSL-lag åker ur SSL samtidigt som inget lag från denna serie kvalar sig upp.  

Fotnot: Index på motståndets svårighet räknas ut genom att lägga ihop tabellplaceringarna på lagen som är kvar att möta. Så skulle man möta de fyra topplagen skulle det bli ett index på 10 och skulle man möta de fyra bottenlagen skulle det bli ett index på 26. Så med andra ord är det tuffaste tänkbara motstånd index 10 och det lättaste motståndet index 26.