Foto: Per Wiklund

En av förra årets huvudpersoner har lämnat sin roll

ANNONS

En av förra årets huvudpersoner har nu valt att hastigt lämna sitt uppdrag.

Under den konflikt som pågick mellan Svenska Innebandyförbundet och Föreningen Svenska Superligan förra året så var Anders Murman en av frontfigurerna för Föreningen Svenska Superligan. När utbrytarligan annonserades så var Murman den som fick titeln som General Manager för den, och när det bland annat skedde en TV-debatt mellan SIBF och FSSL där Göran Harnesk representerade SIBF så var Murman den som representerade FSSL. 

När avtalet kring de kommersiella rättigheterna väl slöts i mitten av december 2019 så skulle Murman även ha en nyckelroll i den kommersiella utvecklingen inför säsongen 20/21 - men så blir inte fallet.

Anders Murman har istället valt att avgå, något han beslutade sig om bara en dag efter det att den årliga SSL-konferensen genomfördes förra veckan.

- Jag har drivit den kommersiella utvecklingen utan titel och utan organisation egentligen och jobbat mot ett bolag som inte finns i SSL AB, och det är ett av problemen. Jag har jobbat alldeles för länge utan att ha en roll, utan att ha en titel och utan att ha något för det heller, säger Anders Murman till Innebandymagazinet.

Exakt vad det rör sig om för anledning till varför han valt att hastigt kliva av vill Murman inte gå in på, men han berättar att klubbarna blev chockade av beskedet som han lämnade i form av ett avgångsbrev som mailades ut bara två dagar efter det att SSL-konferensen genomfördes. I brevet skriver Murman bland annat följande:

"Det är med vemod jag nu meddelar att jag efter 1.5 år av informella roller väljer att kliva av alla åtaganden runt SSL med omedelbar verkan. Det upplägg på fortsättning som lagts på bordet funkar inte för mig tyvärr. Jag vill passa på att tacka er alla för härligt kamaraderi under åren av bombardemang från de tondöva, och jag tar med mig många roliga minnen. Inför framtiden önskar jag att 2020-talets SSL inte bara fortsätter vara världens bästa innebandyliga, utan också att den blir den mest hållbara, digitala, diversifierade, roligaste och - förstås - mest jämställda. Lycka till!"

För Innebandymagazinet berättar Murman att det därefter är många av klubbarna som hört av sig för att ge sitt stöd.

- Många av klubbarna blev chockade. Det visste inte så mycket heller, jag valde att kliva av i måndags och mailade ut brevet på tisdagen.

Avtalet kring de kommersiella rättigheterna skrevs på i mitten av december, och på frågan om Murman tycker att det hänt för lite sedan dess menar han att det hänt för lite under hela hösten.

-  Vi fick ju rättigheterna veckan innan jul och jag tycker att det hände för lite även på hösten. Jag jobbade själv under hösten och hade lite stöd från någon i innebandyvärlden och agerade på alla delar och alla möjligheter utifrån mitt sätt hur jag tycker att man ska bygga upp något utifrån min erfarenhet. Men det hade behövts vara fler som gjorde det med facit i hand. Klubbarna behöver gå samman mera och säga att vi behöver satsa på det här, mer än vad man nu gjorde. Man behöver sätta till pengar och poster och tanken är att det ska bildas ett aktiebolag och att det ska ha verkställande kraft i något läge, men just nu har den inte det.

Vid sidan av det han gjort för FSSL så har Murman dels en styrelsepost i Sirius Innebandy samtidigt som han driver sitt eget bolag och som han även sitter i styrelsen för IFU Arena, och nu blir det fokus på just dessa saker framöver.

- Jag kommer att ta en paus. Egentligen har jag aldrig haft någon officiell roll i SSL, aldrig någon styrelsepost eller ännu mindre något avtal. Men jag ser långsiktigt på mitt engagemang i elitinnebandyn och jag kommer komma tillbaka i någon form formellt. Man kan se det lite som en tränare som valt att kliva av.

Fotnot: Innebandymagazinet har varit i kontakt med Föreningens Svenska Superligans ordförande Krister Kalte som meddelar att man har ett avtal med Spring Media gällande rörlig bild och betting till nästa säsong och att man jobbar brett med flera lösningar för övrig försäljning där Anders Murman var en av flera säljare.