Svenska Innebandyförbundet om det nya SSL-avtalet
ANNONS
Efter en lång och utdragen konflikt står det nu klart att Föreningen Svenska Superligan och Svenska Innebandyförbundet kommit överens kring SSL-rättigheterna. Här berättar Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl om onsdagens besked.
Under onsdagen blev det klart att den konflikt som tidigare pågått mellan Svenska Innebandyförbundet och Föreningen Svenska Superligan nu helt är över. Detta då båda parter nu gemensamt kommit fram till ett avtal gällande de kommersiella SSL-rättigheterna, och det är ett avtal som sträcker sig från den 1:a juli 2020 och därefter fem år framåt.Innebandymagazinet pratar här med Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl om vad avtalet innebär.
- Det är ett avtal som innebär att SSL AB då får möjligheten att på licens använda vårt varumärke, –Svenska Superligan (SSL), för kommersialisering , säger Märit Bergendahl till Innebandymagazinet.
Bergendahl tog över som ordförande för Svenska Innebandyförbundet i mitten av juni och anser att förhandlingarna sedan dess har varit bra och att man har jobbat målmedvetet för att ro det slutgiltiga avtalet i hamn.
- Vi har varit väldigt tydliga från båda parter om vikten av att hålla tidsplanen, vi hade ju satt datumet den 19:e december att vi skulle vara klara, och det har vi jobbat väldigt målmedvetet med att klara av och se till att vi ska få den här frågan löst helt enkelt. Så det har varit väldigt bra tempo i förhandlingarna och väldigt fokuserat av de som ingått i förhandlingsgruppen. Och sen har det varit väldigt framtidsfokuserat och man har inte blickat så mycket bakåt utan jobbat för framtiden istället för att kanske älta annat som har varit sedan tidigare. Så det har varit väldigt positivt på det sättet, både i förhandlingsgruppen och i relationen mellan oss ordförande, dvs. mig och Krister Kalte..
Jag måste ändå backa bandet lite till ett år sen vid den här tiden. Då sa ni att ni inte kunde gå med på att upplåta rättigheterna och att ni hade ett ansvar för innebandyn som helhet där både elit och bredd måste få ta del av resurserna. Vad har förändrats under det här året så att ni faktiskt har kunnat enas om det här avtalet?
- Dels fick vi det här avtalet på plats i juni efter en medlingsomgång där Riksidrottsförbundet bidrog med att lyfta upp de frågor som behövde lyftas så att vi kanske fick en bättre förståelse för varandras positioner. Och det tror jag har varit viktigt att förstå från båda sidor varför man har haft det ställningstagande som man har haft, och det tror jag har varit en förutsättning för att vi skulle kunna komma vidare i diskussionerna. En större förståelse för att man har olika intressen i de här avtalsförhandlingarna. För det är en viktig utgångspunkt om man ska komma fram till ett avtal att man förstår varandras positioner och varför man då agerar på olika sätt, och det tror jag har varit en viktig del i detta att vi har lyssnat och förstått varandras ståndpunkter helt enkelt.
Ni har i debatten varit noga med att poängtera att elit och bredd måste samverka, hur kommer bredden påverkas av det här avtalet?
- Det här handlar om kommersialiseringen av vårt varumärke Svenska Superligan. Av de föreningar som vi pratar om här så är de flesta både bredd- och elitföreningar så det är inte antingen eller., säger Bergendahl och fortsätter:
- Det som har varit vår ståndpunkt i det här är att vi måste få till ett avtal som inte riskerar verksamheten på något sätt, varken bredd eller elit ska riskera att drabbas av minskade resurser till följd av avtalet. Så det har varit en viktig fråga hur vi rent avtalsmässigt skapar en sån avtalsform så att vi känner att det här kommer förhoppningsvis ge mer resurser till innebandyn i det stora hela. För när vi pratar om marknadsföring så hänger ju allting ihop. Går det bra för Svenska Superligan och landslagen så går det bra för svensk innebandy generellt också. Elitföreningarna och Superligan är loket som drar hela det här tåget på något sätt och vi måste bara se till att alla vagnarna hänger med, även den sista vagnen så att säga.
Det har ju varit en lång och utdragen och även offentlig konflikt kring det här. Vad tycker du att alla parter kan lära sig av det här som varit?
- Jag tror att det här med att respektera varandras olika ansvarsområden är en väldigt viktig faktor i detta. Och också att förstå att det är svårt att lyfta ut en fråga ur en såpass komplex verklighet som det handlar om när vi pratar om stora idrottsförbund. Att det är inte så enkelt att bara lyfta ut en fråga och tro att den går att lösgöra från allting på något sätt utan det har blivit ganska tydligt tycker jag i våra diskussioner hur allting hänger ihop. Och det finns en stor förståelse från båda håll att även om vi nu landat det här avtalet så kommer det innebära en massa arbete framöver med att hitta våra roller och hur vi ska samarbeta för det är ju självklart att Svenska Superligan fortfarande är en stor och viktig del av Svensk Innebandys verksamhet, och den är på inget sätt bortkopplad ifrån Innebandyförbundet utan det är bara rätten att använda varumärket i försäljning som har upplåtits i avtalet.
Till sist, hur ser du på framtiden för Svenska Superligan?
- Jag hoppas att det här ska ge elitföreningarna det lyft som man hoppas på med den här konstruktionen. Det är hela tiden det som har varit en viktig drivkraft för oss också nämligen att det här är något som våra föreningar vill. Elitföreningarna är också, förstås, medlemmar i Svenska Innebandyförbundet precis som de är det i Föreningen Svenska Superligan. Att de här föreningarna har en sådan drivkraft att vilja ta ansvar för det här området har varit en viktig faktor för oss för att verkligen försöka hitta en möjlighet att lösa det här avtalet. Och att jag hoppas att de också nu ska känna att nu har vi fått den här möjligheten och den ska vi förvalta på bästa sätt, det är jag övertygad om att de kommer göra och jag ser fram emot att se hur de här engagemanget som finns hos elitföreningarna för de här frågorna kommer bidra till att utveckla svensk innebandy framöver.