Schweiz svenska förbundskapten var i Neuchatel och hejade mest på , ja vem då?
Foto: Per Wiklund
Internationellt

Förbundskaptenen om de schweiziska framgångarna

ANNONS

David Jansson ger sin syn på vad som låg bakom den schweiziska succén i VM och vem han egentligen hejade på i finalen.

Det tolfte Världsmästerskapet är över och Sverige vann sitt sjunde raka guld men det var Schweiz som vann publikens hjärta efter finalförlusten. Svenske David Jansson som är förbundskapten för Schweiz herrar var på plats och följde VM ingående.
- Ett väldigt underhållande VM. Finalhelgen bestod av enbart spännande matcher, men med skiftande spelkvalitét. Publiktrycket var stort, kändes som att valet av Neuchatel i franska delen av Schweiz blev mycket lyckat, säger Jansson till Innebandymagazinet.

Vad säger du om de schweiziska damernas insats?
- Jag tycker att de visar snarlika karaktärsdrag som vårt landslag gör. De är svåra att besegra, de har hittat ett närmast klubblagslikt sätt att jobba för varandra och de ser ut att ha oerhört kul ihop. Rolf Kern och hans stab har gjort ett stort arbete. Det finns lite mer att hämta i spelet med boll.

Inför VM snackades det mest om Sverige och Finland och Tjeckien som den stora utmanaren. Vad berodde Schweiz framgång på tror du?
- Jag tycker att de har gjort stora framsteg i försvarsspelet, men var känsliga för en mot en-förluster i försvaret mot Tjeckien och mot Sverige. Uppenbarligen var de väl förberedda, välcoachade i viktiga situationer och med det nödvändiga flytet.

Med tanke på att du är svensk men bor i Schweiz och är förbundskapten för deras herrar, så vem hejade du på i finalen?
- Jag är så pass involverad i spelutvecklingen i swiss unihockey, att det för tillfället är ganska lätt för mig att stå på schweizisk sida. Är det en bufflig hockeymatch eller en mästerskapsfotbollsmatch mellan nationerna är jag mer blågul.

Vad tyckte du om finalen?

- Sverige vinner till slut matchen på individuell klass, även om Lara Heinis individuella klass tog matchen till slantsingling, om än med ett lite obalanserat mynt. Jag tycker att Schweiz gav sig själva chansen att bli världsmästare, det är det som går att påverka.

Den här artikeln handlar om: