Alice Granstedt, till vardags Schweizproffs, är redo för VM-äventyret nästa vecka.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Schweizproffset med bra koll på VM-motståndarna

ANNONS

Det är mindre än en vecka tills det är dags för VM i Schweiz - och Innebandymagazinet har träffat några av våra svenska landslagsstjärnor som ska försöka ta det sjunde raka svenska VM-guldet.

Snart är det dags för Sverige att inleda VM-äventyret även om det är några dagar kvar. Nyss avslutades ett landslagsläger i Uppsala och IFU Arena och Innebandymagazinet passade då på att träffa några av våra svenska landslagsstjärnor.
- Det är kul att vara på svensk mark absolut. Kul att träffa tjejerna igen och ja, jag tror vi kommer ha några bra dagar här i Uppsala och även i Spanien, säger Alice Granstedt till Innebandymagazinet.

Hur är livet i Schweiz annars som innebandyproffs?
- Ja vi trivs superbra både jag och Iza. Vi bor tillsammans och jobbar ihop, sen tränar vi som vi gjorde i IKSU på kvällstid ungefär lika många träningar som innan. Men det blir mycket engelska, vi kan inte så mycket tyska ord men vi tar oss fram på engelskan. Hittills har det varit jätte-jättekul och verkligen ett äventyr som jag inte ångrar att jag gjorde.

Vad är största skillnaden på innebandyn här och där?
- Största skillnaden är väl att här i Sverige är det mer tanke och taktik och smart spel. I Schweiz är det lite mer full fart framåt och full fart bakåt, det är väl största skillnaden. Sen skulle jag vilja säg att det är lite mer fysiskt i Schweiz med tanke på att det är mer spring och fart. Det smäller en del där.

Om du ska försöka blicka ännu lite längre framåt och spekulera, vad händer efter det schweiziska äventyret? Är det SSL och IKSU igen då?

- Oj jag har inte hunnit tänka så långt framåt. Jag tar en säsong i taget och just nu fokuserar jag på att vinna ett schweiziskt guld och hittills ser det lovande ut.

Och snart kan du vinna ett annat guld i Schweiz nämligen ett VM-guld. Vad talar för en svensk guldfest?
- Jag har bara varit med ett år innan men jag tycker att vi är ännu starkare i år. Jag tycker att vi har jättemånga målfarliga spelare och det känns verkligen, bara de här träningarna som vi har gjort nu, så känns det verkligen som att vi har tagit jättekliv framåt. Och jag tycker att vi är det bästa laget, vi ska bara få ihop lagbiten här i Spanien framförallt så tror jag att det kommer gå vägen.

Är det svårare än någonsin att ta ett VM-guld?
- Det Skulle jag säga. Schweiz och Tjeckien kommer mer och mer och Finland är alltid bra. Men jag tror att det kommer bli svårare och svårare för varje VM som går och nu har det gått ett till så det kommer bli hård konkurrens.

Och bland just hot är det lätt att nämna systrarna Kauppi, Granstedts tidigare lagkamrater, men hon har inte delat med sig av några tips om hur Sverige ska få stopp på dem. Men Granstedt medger samtidigt att äventyret i Schweiz hjälpt henne få lite bättre koll på några andra spelare.
- Nej jag har väl inte gjort det än, men det är många här i vårt lag som har mött dem tidigare också i SSL så de har även koll på dem. Men det är väl skönt att ha lite extra koll på de schweiziska spelarna också, jag har mött alla nu.

- Så det känns som att vi har rätt bra koll på våra motståndare det här året och det känns skönt. Då vet man vart man har dem och vart man ska styra dem och vart de inte ska få komma. Så det är väl en liten fördel för mig och Iza som är i Schweiz, vi har även två tjeckiska spelare i laget som spelar i landslaget där. Så jag känner till de flesta spelarna, det gör jag. Det gäller att hålla de farliga spelarna borta från de farliga ytorna.

Vad kommer krävas av Sverige nu i VM för att ta det där guldet?
- Det gäller att vi går in hundratioprocent i allting, både i närkamper och i spel och i fokus. Allt ligger i våra egna händer om vi ska vinna VM-guld eller inte så att det är bara upp till oss. Och vi vet vad som krävs för att vinna det där VM-guldet, det är hårt slit hela tiden. Men det känns som att vi är redo för det och vi vet vad vi i slutändan ska stå med runt halsen så det är bara upp till oss om vi vinner eller inte.
Den här artikeln handlar om: