Krister Carlsson med taktiktavlan i högsta hugg i matchen mot sitt gamla lag Lindås Rasta. En match som blev hans näst sista i Kalmarsund.
Foto: Anton Måård

Klubbchefen om varför man sparkade tränaren

ANNONS

Tabellfyran i södra allsvenskan, Kalmarsund, sparkade igår sin tränare. Klubbchef Per Viberg berättar om vad som hänt.

I helgen kunde Innebandymagazinet avslöja att Kalmarsund sparkat sin damtränare Krister Carlsson. När vi pratade med Carlsson då förnekade han att han fått sparken.
- Jag var inte med idag på matchen men vi kommer med mer information på måndag om hur min framtid i FBC Kalmarsund kommer se ut.

Igår kom det ett pressmeddelande från Kalmarsund där det bekräftades att Innebandymagazinets uppgifter stämde.
- Det är trist att behöva ta ett sånt här beslut, men den samlade uppfattningen har gjort att vi har utvärderat och kommit fram till att detta är ett nödvändigt beslut.

Så vi ringde upp klubbchef Per Viberg för att ta reda på vad som hänt.
- Det stämmer att vi har avslutat hans åtagande med våra damer. Det är vår nystartade elitkommitté som tagit beslutet efter att ha träffat alla spelare och ledare. Efter det gjorde de en samlad bedömning att det behövdes göra en förändring. Det fanns lika olika alternativ men de beslutade att avsluta samarbetet med Krister, säger Viberg till Innebandymagazinet.

Vad är det som inte fungerat?
- Vi tror inte att den lösningen vi hade skulle fungera långsiktigt och då valde vi att göra en förändring efter den samlade bilden vi fått efter samtalen vi haft.

Fast det var ju bara ett halvår sedan ni anställde Krister i tre år just för att han var rätt man att på långsikt etablera damerna i SSL?
- Det är klart att det är ett misslyckande från föreningens sida att behöva ta ett sådant här beslut efter ett halvår.

Varför började Elitkommittén prata med spelarna?

- Vi utvärderar ständigt vår verksamhet och när elitkommittén träffade spelarna i damlaget för utvecklingssamtal kom detta fram.

Vad var det som kom fram, har det med resultaten att göra eller Krister som person?
- Det har inte med resultatet att göra. Krister har varit ytterst ansvarig för verksamheten och han har inte fått spelare och ledare att dra åt samma håll i den här satsningen. Det är inget konkret utan det är den samlade bedömningen som gör att vi gör detta.

För fyra säsonger sedan så sparkades Nils Petter Hjelm från damlaget vid denna tiden också trots att laget gick bra. En av anledningarna som kom fram då var att han bänkade fel spelare. Hans efterträdare Christoffer Suominen fick också gå när han inte klarade att hålla kvar laget i SSL.

Är det svårt att bli accepterad som tränare i Kalmarsund?

- Det kan jag inte svara på för det var innan min tid. Men nu är det inte spelarna som fattat några beslut. Jag läste någonstans att spelarna skulle röstat bort Krister men så är inte fallet. Det är inte spelarna som tagit beslutet utan elitkommittén.

Vad händer med Carlsson nu, kommer han få andra uppgifter med tanke på att ni hade ett 3-årskontrakt.
- Vi hade en klausul som gör att vi kunde säga upp avtalet innan januari 2020 så att avtalet bara gäller en säsong. Det har vi gjort nu så han är bara kontrakterad säsongen ut. Så nu finns det ett par olika vägar att gå där den ena är att vi använder honom i någon annan del av vår verksamhet eller om Krister vill ta något annat uppdrag redan nu så får vi ta en diskussion om det. Skulle det vara så är vi öppna för det.

Läs också:
Uppgifter: Kalmarsund bryter med tränaren
Bekräftat: Tränaren får lämna Kalmarsund