Karlstad är ett av lagen som är topptippade att nå SSL-kval i vår.
Foto: Magnus C. Lydahl

Allsvenska stjärnans tankar om nuvarande kvalupplägget

ANNONS

Karlstad är ett av lagen som spås nå och gå långt i våren SSL-kval - och här ger Karlstad-stjärnan Tom Colling sina tankar om det nuvarande kvalupplägget.

Säsongen 19/20 är i full gång och i den södra allsvenskan så toppar Karlstad serien med arton poäng och bättre målskillnad än Fagerhult Habo. Karlstad är ett av lagen som spås gå långt i vårens SSL-kval - och just att spela kval är något som Karlstads Tom Colling ser positivt till.
- Det är väl ett roligt inslag. Sen borde det kanske ha varit bäst av fem eller sju matcher istället, det är väl bäst av fem i kvalomgång två men det borde definitivt vara det i första också kan jag tycka. Bäst av fem eller bäst av sju matcher kan det vara för då blir det de bästa lagen som man får fram, säger Tom Colling till Innebandymagazinet.

Men kvalupplägget till SSL har genomgått stora förändringar under de senaste tio åren där innan det nuvarande systemet infördes så avancerade tabellettorna direkt till Superligan. Men att ha ett sånt system samtidigt som man ger folk kvalmatcher tror Colling blir svårt.
- Om de två ettorna går upp direkt och sen vill folk ha kval så blir det kanske att tre eller fyra lag måste åka ur och då kanske kvalitén i SSL blir sämre över tid. Då blir det alltid tre-fyra nya lag i serien. Men det finns väl folk som sitter och jobbar på det här, men bäst av tre matcher tycker jag är lite klent.


Men ett system som liknar det som senast användes säsongen 09/10 där trettondeplacerade laget i SSL kvalar mot de topplacerade lagen i nästhögstaserien är något Colling är mer positiv till.
- Jag tycker nästan att det skulle vara något sådant då och kanske till och med att de två sista lagen i SSL, lite likt hockeyn, kan kvala och att kanske ettan och tvåan i allsvenskan kvalar mot dem. Då blir det definitivt de fjorton bästa lagen som är i högstaligan, säger Colling och fortsätter:

- Kanske att de två lagen som ligger på nedflyttningsplats då håller sig kvar och då är de bättre än de allsvenska lagen och ska vara kvar, så enkelt är det. Någonstans vill man ha de fjorton bästa lagen i serien och jag tror även att nykomlingar som kommer upp får det lite lättare att hänga kvar. De får en chans att kvala neråt då för att hålla sig kvar. Men det är skitsvårt, folk vill ha så mycket olika saker sådär. Man får hoppas att de som bestämmer gör det bästa för sporten.