Höllvikens tränare Joon Berggren är mycket kritisk till det nuvarande SSL-upplägget.
Foto: Per Wiklund

SSL-tränarens starka kritik - ”Kommer ta död på innebandyn”

ANNONS

Vi är inne på den fjärde säsongen med utökat spelschema i herrarnas SSL - och det är ett system som Höllvikens tränare Joon Berggren är mycket kritisk till.

Landslagsuppehållet är över och för Höllvikens del innebär det att man kliver in i helgens omgång på en tolfteplats i tabellen med sju poäng efter tio spelade matcher.
- Det har inte varit så bra. Vi har inte alls fått den utdelning på poäng som vi hade önskat tyvärr, säger Höllvikens tränare Joon Berggren till Innebandymagazinet.

Varför har det blivit så?
- Vi har väl inte varit tillräckligt bra i de matcherna som vi ska vara bra i, vi pratar Visby och vi pratar Sirius. Egentligen är det väl de två matcherna som vi verkligen inte är nöjda med våra prestationer i. Det är ändå okej att ta poäng mot Dalen och slå Växjö hemma, det visar att när vi sätter bitarna så är vi bra.

Och för Höllviken, som hade en aktiv sillyseason i somras, så är det jobbigt ligga och dansa runt strecket nedan nu.
- Vi hade någonstans en förhoppning och tro att inte behöva ligga därnere vid den här tiden. Vi hade väl en bra tro på att faktiskt kunna ligga lite högre upp just nu och det är klart att det är ganska tufft. Men tittar man på de här matcherna som vi har vunnit, som Växjö eller när vi tar poäng mot Dalen, vi kan inte leva på att vi ska ha målvakter som håller 90% genom matcherna. Vi måste göra fler mål i de här matcherna och även hålla tätt. Visby är ett jättebra exempel också, vi kan inte göra nio mål och förlora en match. Det fungerar inte.

Dagens stora snackis är annars derbygrupperna i herrarnas superliga där vi nu är inne på den fjärde säsongen med ett utökat spelschema, och Berggren är mycket kritisk till det nuvarande upplägget.
- Jag tycker att det är helt uppåt väggarna. Innebandyn är inte där rent förutsättningsmässigt, det är ingen tränare eller spelare som får ihop ett normalt liv med de här förutsättningarna med så mycket matcher. Det är helt uppåt väggarna tycker jag, det här kommer ta död på innebandyn. Det är jag ganska säker på.

Tror du att det kommer ta död på innebandyn?
- Kanske hårt men intresset kommer bli mindre och mindre. Man kan prata om att den södra derbygruppen är sämre och den diskussionen köper jag men det handlar mer om vilka förutsättningar man ger till föreningarna. Det är tufft att bedriva verksamheter när man ska ha två hemmamatcher varje vecka där man samtidigt har en stor förening med en ungdomssida. Det är inte hållbart att ha det så. En rak serie rakt upp och ner känns rimligt. Fjorton lag är ganska rimligt men sen ha någon form av mer kval, alla som håller på med idrott älskar att vinna kvalmatcher och slutspelsmatcher.

Berggren hade istället velat se en serie där man istället möts två gånger per lag, en gång borta och en gång hemma.
- Rakt upp och ner med fjorton lag med någon typ av mer kval eller slutspel är ett bra upplägg. Man kanske skulle ha att åttonde-nionde platsen eller plats sju-åtta-nio-tio spelar just för att få de här matcherna som är vinna eller försvinna. Det är det som publiken vill se och det är det som spelarna vill spela. Det är sättet som man ska locka publik och sponsorer på, jag är helt övertygad om att det är den vägen man bör gå.