I helgen debuterar Sundsvalls FBC 19-åriga Eric Dieckelman i USA:s A-landslag.
Foto: Marko Grönholm
Internationellt

Från Herr1an till landslaget

ANNONS

Det är internationell vecka med speluppehåll denna helg och då passar en Herr1an-spelare med dubbla medborgarskap på att göra A-landslagsdebut på ett träningsläger på Island.

När Eric Dieckelman gick ut högstadiet valde han att satsa på innebandy och lämnade därför sin moderklubb Jemtland Innebandy i Östersund och flyttade 20 mil för att gå på NIU i Sundsvall och spela med Sundsval FBC.

Tre år senare kastade han studentmössan i luften och valde att stanna kvar i Sundsvall och satsa på innebandyn, när han flyttades upp i A-laget som är nykomlingar i allsvenskan. Men tyvärr drabbades han av en ljumskskada som har hållit honom borta från spel i A-laget och istället har han fått vässa formen i Sundsvalls Herr1an-lag. Som plåster på såren för den skadefyllda inledningen har Dieckelman fått en rejäl morot då han i helgen är uttagen till USAs:s A-landslag.
- Jag är amerikan. Min pappa är född i USA. Jag såg att de hade ett U19-landslag för ett par år sedan och tog då kontakt med dem då jag visste att U19-VM var på G för att försöka ta en plats i laget. På den vägen är det, säger 19-åringen till Innebandymagazinet.

Under VM imponerade Dieckelman så pass mycket att han nu får debutera i A-landslaget när de är på träningsläger på Island.
- Det är ett träningsläger inför A-VM nästa år och då passade det ju perfekt med det speluppehåll vi har här hemma i helgen att jag åker dit och både får träna och spela med USA.

Hur är det att ha dubbla medborgarskap och bo i ett annat land och dra på sig ett annat lands landslagströja?
- Det är coolt och kul. Jag har ju åkt till USA varje sommar och träffat släkten.


Var det ett svårt beslut att ta när du fick frågan om att spela med USA, med tanke på att du då inte kan spela för Sverige om det skulle bli aktuellt?
- Nej, just då kändes det inte så nära att få spela för Sverige. Då tänkte jag att det var en bra möjlighet att ändå få spela ett U19-VM. För mig som halvamerikan så känns det också bra att kunna hjälpa till och sprida i dagsläget en i USA väldigt liten sport.

Vad har du för förväntningar på helgen?

- Att det ska vara kul. Lära känna nya människor och framförallt att ta en plats i laget. Man lär sig alltid något nytt när man gör nya grejor.

Den här artikeln handlar om: