Joel Grape debuterade i SSL förra säsongen som29-åring. Men hans andra säsong blev långt ifrån vad han hade tänkt sig.
Foto: Per Wiklund

Dalenspelaren om skadehelvetet som stoppat honom från spel

ANNONS

En tillsynes vardaglig situation på innebandyplanen förvandlades till ett tre månaders skadehelvete ✔ ”Stirra in i väggen och var helt borta i huvudet” ✔ ”Gå och lägga sig i ett svart rum i tre timmar” ✔ ”Ibland satt jag bara som en grönsak”

Förra säsongen debuterade den då 29-årige Joel Grape i SSL med Dalen. En sen start på innebandykarriären och ett livspussel som inte passade in ligger bakom den sena debuten.
- Det var superkul att att ta steget upp och prova på spel i Superligan. Det var en mycket större skillnad mot allsvenskan än vad jag trodde att det skulle vara, säger Grape till Innebandymagazinet.

Vad var det som var tuffare än du hade trott?
- Jag tycker att det fysiska spelet var en stor skillnad framförallt på hur mycket domarna tillåter. Sedan var även bolltempot mycket högre.

Hur kommer det sig att det tog så lång tid för dig att debutera i SSL?
- Jag började spela innebandy först som 18-åring och det var bara som en kul grej först. Men så blev jag duktig väldigt snabbt och tog steget från Herr1an till allsvenskan med Piteå. Där stannade jag i fem säsonger och pendlade mellan Luleå och Piteå(5,5 mil enkel).


Här gör Joel Grape sitt första SSL-mål

Men det var också ett medvetet val att det tog så lång tid för chansen hade dykt upp tidigare.
- Jag har fått erbjudande tidigare att spela i SSL men då har det inte varit rätt tidpunkt i livet. Vi hade precis skaffat vårt första barn när jag fick förfrågan första gången. Men när Dalen hörde av sin inför förra säsongen så hade vi precis fått vårt andra barn och då kände vi att vi kanske skulle ta en paus med att göra ungar och testa på något annat ett tag.

Den här säsongen har dock inte blivit som Grape planerat utan istället drabbades han av en först tillsynes lätt skada på försäsongen men den skulle snart visa sig få allvarliga konsekvenser.
- Jag åkte på en hjärnskakning i slutet på augusti och jag har mått väldigt dåligt efter det i över två månader. Jag har lidit av hjärntrötthet, huvudvärk och grov yrsel så jag har varit sjukskriven helt från jobbet. Jag har varit väldigt risig och mest bara legat hemma och sovit och försökt att ta hand om ungarna när de har kommit hem från förskolan.

Vad var det som hände då?
- Det var en medspelare som råkade springa in i mig i en DM-match och jag fick hans axel i huvudet. Jag fortsatte att köra men sedan när jag satt mig i omklädningsrummet efter matchen så satt jag bara och stirra in i väggen och var helt borta i huvudet.

Trots det så valde Grape att inte åka upp till sjukhuset för att kolla upp vad som hänt direkt.
- När det inte gick över på ett par dagar så bestämde jag mig för att åka till sjukhuset för att kolla vad som hänt. Då fick jag till svar att jag åkt på en hjärnskakning och jag blev beordrad att vila några veckor.

Men veckorna blev till månader.
- Efter det har det varit många läkarbesök fram och tillbaka för de hittade en kärlmissbildning i hjärnan på röntgen. Så då fick jag göra en röntgen till och efter det har det dröjt väldigt länge innan jag fick svar på bilderna och läkaren ringde upp igen. Så det har varit en väldigt långdragen process.

Hur känns det nu då?
- Jag har börjat träna nu och det känns helt okej. Men jag känner att jag inte är helt 100. Men de har inte fastslagit vad det är som orsakar att jag fortfarande får yrsel och blir hjärntrött ibland. Jag var hos en sjukgymnast igår och han tyckte att jag var väldigt stel i nacken. Just nu väntar jag på att få träffa en neuropsykolog som ska kolla lite mer på skallen så att allt står rätt till.

När tror du att du är tillbaka på planen igen då?
- Även om jag inte är helt 100 så har det blivit mycket bättre. Nu har jag inte kvar den grova yrseln och jag orkar jobba och det går hyfsat bra att träna lite. Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan jag är tillbaka. Men man vet aldrig och jag vågar inte hoppas längre för jag har åkt på två bakslag då jag testat för tidigt. Så tiden får utvisa när jag är tillbaka.

Hur har de senaste månaderna varit skulle du säga?
- I början var det väldigt jobbigt när hjärntröttheten var som värst. Då hade jag fyllt upp den dagliga dosen av intryck redan vid lunch. Så då var det bara att gå lägga sig i ett svart rum i tre timmar. Det var väldigt jobbigt att inte ha energin till att leka med barnen när de kom hem. Ibland satt jag bara som en grönsak från och till.

Efter skadan har Grape tvingats till en drastisk livsstils förändring.
- Jag har fått lära mig att inte sitta med telefonen eller titta på TV för mycket utan jag måste vila hjärnan från intryck. Jag fick börja med att ta korta promenader för att röra lite på mig. Så det har varit en väldigt jobbig tid och inget liv som jag är van vid. Jag har alltid haft en hätsk livsstil med träning, jobb och två barn. Så det har varit väldigt tufft för både mig och familjen.