Sök
Joel Grape debuterade i SSL förra säsongen som29-åring. Men hans andra säsong blev långt ifrån vad han hade tänkt sig.
Foto: Per Wiklund
SSL herr

Dalenspelaren om skadehelvetet som stoppat honom från spel

En tillsynes vardaglig situation på innebandyplanen förvandlades till ett tre månaders skadehelvete ✔ ”Stirra in i väggen och var helt borta i huvudet” ✔ ”Gå och lägga sig i ett svart rum i tre timmar” ✔ ”Ibland satt jag bara som en grönsak”

Förra säsongen debuterade den då 29-årige Joel Grape i SSL med Dalen. En sen start på innebandykarriären och ett livspussel som inte passade in ligger bakom den sena debuten.
- Det var superkul att att ta steget upp och prova på spel i Superligan. Det var en mycket större skillnad mot allsvenskan än vad jag trodde att det skulle vara, säger Grape till Innebandymagazinet.

Vad var det som var tuffare än du hade trott?
- Jag tycker att det fysiska spelet var en stor skillnad framförallt på hur mycket domarna tillåter. Sedan var även bolltempot mycket högre.

Hur kommer det sig att det tog så lång tid för dig att debutera i SSL?
- Jag började spela innebandy först som 18-åring och det var bara som en kul grej först. Men så blev jag duktig väldigt snabbt och tog steget från Herr1an till allsvenskan med Piteå. Där stannade jag i fem säsonger och pendlade mellan Luleå och Piteå(5,5 mil enkel).


Här gör Joel Grape sitt första SSL-mål

Men det var också ett medvetet val att det tog så lång tid för chansen hade dykt upp tidigare.
- Jag har fått erbjudande tidigare att spela i SSL men då har det inte varit rätt tidpunkt i livet. Vi hade precis skaffat vårt första barn när jag fick förfrågan första gången. Men när Dalen hörde av sin inför förra säsongen så hade vi precis fått vårt andra barn och då kände vi att vi kanske skulle ta en paus med att göra ungar och testa på något annat ett tag.

Den här säsongen har dock inte blivit som Grape planerat utan istället drabbades han av en först tillsynes lätt skada på försäsongen men den skulle snart visa sig få allvarliga konsekvenser.
- Jag åkte på en hjärnskakning i slutet på augusti och jag har mått väldigt dåligt efter det i över två månader. Jag har lidit av hjärntrötthet, huvudvärk och grov yrsel så jag har varit sjukskriven helt från jobbet. Jag har varit väldigt risig och mest bara legat hemma och sovit och försökt att ta hand om ungarna när de har kommit hem från förskolan.

Vad var det som hände då?
- Det var en medspelare som råkade springa in i mig i en DM-match och jag fick hans axel i huvudet. Jag fortsatte att köra men sedan när jag satt mig i omklädningsrummet efter matchen så satt jag bara och stirra in i väggen och var helt borta i huvudet.

Trots det så valde Grape att inte åka upp till sjukhuset för att kolla upp vad som hänt direkt.
- När det inte gick över på ett par dagar så bestämde jag mig för att åka till sjukhuset för att kolla vad som hänt. Då fick jag till svar att jag åkt på en hjärnskakning och jag blev beordrad att vila några veckor.

Men veckorna blev till månader.
- Efter det har det varit många läkarbesök fram och tillbaka för de hittade en kärlmissbildning i hjärnan på röntgen. Så då fick jag göra en röntgen till och efter det har det dröjt väldigt länge innan jag fick svar på bilderna och läkaren ringde upp igen. Så det har varit en väldigt långdragen process.

Hur känns det nu då?
- Jag har börjat träna nu och det känns helt okej. Men jag känner att jag inte är helt 100. Men de har inte fastslagit vad det är som orsakar att jag fortfarande får yrsel och blir hjärntrött ibland. Jag var hos en sjukgymnast igår och han tyckte att jag var väldigt stel i nacken. Just nu väntar jag på att få träffa en neuropsykolog som ska kolla lite mer på skallen så att allt står rätt till.

När tror du att du är tillbaka på planen igen då?
- Även om jag inte är helt 100 så har det blivit mycket bättre. Nu har jag inte kvar den grova yrseln och jag orkar jobba och det går hyfsat bra att träna lite. Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan jag är tillbaka. Men man vet aldrig och jag vågar inte hoppas längre för jag har åkt på två bakslag då jag testat för tidigt. Så tiden får utvisa när jag är tillbaka.

Hur har de senaste månaderna varit skulle du säga?
- I början var det väldigt jobbigt när hjärntröttheten var som värst. Då hade jag fyllt upp den dagliga dosen av intryck redan vid lunch. Så då var det bara att gå lägga sig i ett svart rum i tre timmar. Det var väldigt jobbigt att inte ha energin till att leka med barnen när de kom hem. Ibland satt jag bara som en grönsak från och till.

Efter skadan har Grape tvingats till en drastisk livsstils förändring.
- Jag har fått lära mig att inte sitta med telefonen eller titta på TV för mycket utan jag måste vila hjärnan från intryck. Jag fick börja med att ta korta promenader för att röra lite på mig. Så det har varit en väldigt jobbig tid och inget liv som jag är van vid. Jag har alltid haft en hätsk livsstil med träning, jobb och två barn. Så det har varit väldigt tufft för både mig och familjen.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten