Tubens tankar om: Omgång 7

ANNONS

Sirius-viruset är här - Symptom: Totalt avsaknad av energi, glöd, driv och glädje. En krönika av Tobias Svensson efter damernas sjunde omgång i SSL.


Detta är en krönika. Analyser och åsikter är skribentens egna


Tubens tankar om sjunde omgången


Omgångens skräll stod Dalen för när man imponerande slog Pixbo hemma med hela 7-1! Vilken match Umeålaget levererar och Anna Jansson stod för tre poäng under matchen. Laget är verkligen påväg uppåt i tabellen och efter sitt krismöte har laget vunnit två av tre matcher. Förlusten kom hemma mot Rönnby efter en målsnål tillställning. Nästa omgång vankas det bortamatch mot Nacka och kan de knipa tre poäng där har de verkligen fått ordning på maskineriet.

Pixbo måste ha åkt på en mental kollaps och trott att matchen redan var vunnen under resan upp till Umeå.

Jönköping vann den viktiga matchen mot Sirius och gjorde det rättvist. Viljan och energin var betydligt högre hos hemmalaget och Ellen Svensson hade verkligen vaknat på rätt sida med sina FEM! mål i matchen. Micaela Lundmark assisterande till FEM! mål. I dessa två har Jönköping en sylvass förstafemma och trots att Felicia Glad inte kunde medverka i matchen kunde man vinna relativt komfortabelt.

Hur mår egentligen Sirius? Visst att laget har mött Mora, Pixbo och Täby två gånger men knapp seger mot Nacka och sedan stora förluster mot konkurrerande slutspelslag som Malmö och Jönköping. Senast saknades Klara Molin och Natalie Hjertberg, två spelare som givetvis betyder mycket för laget men det ser ut att saknas energi, glöd, driv och glädje. Det är få spelare som kliver fram och gör skillnad. Sofie Paulsson är dock undantaget, hon bidrar alltid oerhört mycket med sitt riv och slit, vilket genererar mål framåt. Något måste ske i laget och på fredag väntar Rönnby på hemmaplan, där räknar jag kallt med ett helt annat Sirius än det vi såg mot Jönköping.

I Karlstad spelades det en oerhört spännande match mellan Karlstad och Malmö. Karlstad började säsongen väldigt piggt men efter derbysegern mot Skoghalls i tredje omgången har laget inte vunnit. Tre förluster med 7-6, Endre och Malmö samt en i sudden mot Warberg gör att frågetecken ställs på laget defensiv. En defensiv som jag har hyllat i inledningen på säsongen. Offensiven gör laget det väldigt bra och Luize Bilinska, Frida Swahn, Amanda Berggren och Linnea Juhlin har alla gjort över tio poäng hittills. Malmö har verkligen imponerat hittills under säsongen har tagit 15 poäng av 21 möjliga och vunnit de viktiga slagen mot slutspelskonkurrenterna Karlstad, Sirius, Jönköping och Dalen. Laget slog även Rönnby i omgång två. Nu väntar Endre och sedan Täby, två matcher där laget måste prestera på topp för att kunna knipa segrar.

Malmö har många spelare som kliver fram och trots att det är stjärnan Ellen Rasmussen som leder interna poängligan är laget inte fullt beroende av henne som man varit förut. Ett bra lagbygge som blivit ännu bättre, vilket har överraskat på mig. Över till matchen där Malmö tog tag i taktpinnen direkt och gick upp till en 3-0 ledning. En ledning laget inte släppte trots nerv i slutet.

Tubens största funderingar efter omgång 7
1. Tänk om man fått vara en fluga på väggen under säsongens bästa krismöte.

2. Har Mora äntligen knäckt alkemisternas stora gåta hur man framställer guld?

3.Sirius-viruset är här - Symptom: Totalt avsaknad av energi, glöd, driv och glädje



Rönnby ligger där jag förväntar mig, på en sjätteplats och de jämna matcherna som gått till övertid har laget vunnit. Alltid viktigt att knipa extrapoängen och det kan göra stor skillnad när serien summeras. Nu väntar Sirius på bortaplan, en match där laget kan skapa ett försprång gentemot lagen under i tabellen. En viktig match med andra ord.

Mora fortsätter att pulverisera sina motståndare och förstafemma har lekstuga. I matchen mot Rönnby gjorde Johanna Hultgren 5+1 och Anna Wijk 1+2. Får laget hålla sig från skador och sjukdomar tror jag att silver-Mora kommer bli guld-Mora när säsongen är slut. Visst är det tidigt in på säsongen men laget ser onekligen bra ut just nu. Mora vann till slut relativt enkelt med klara 8-3 borta mot Rönnby och är obesegrade i sina sju inledande matcher.

Täby fortsätter leverera segrar på löpande band och inkasserade sin tredje raka i Stockholmsderbyt mot Nacka. Här var det en jämn förstaperiod innan Täby ryckte ifrån och till slut kunde vinna med klara 7-4. Moa Tschöp fortsätter sin poängskörd från backplatsen men en som gjorde en fin match senast var Sofie Rissveds, nyförvärvet inför säsongen från Linköping stod för tre poäng och växer i sin nya omgivning.

Efter sin fina start har Nacka radat upp fyra raka förluster men inga fara på taket än eftersom förlusterna har kommit mot IKSU, Pixbo och Täby. Sen förlorade laget även mot Sirius med uddamålet. Nu ställs man mot ett pånyttfött Dalen hemma och seger där skulle betyda lite arbetsro inför Mora hemma. Därefter kommer matcherna som bara måste bli segrar ifall Nacka ska blanda sig i slutspelskampen som de själva vill.

Ödesmatchen mellan Skoghall – Warberg blev lika spännande som man trodde på förhand. Lagen var jämna fram till 17.52 innan hemmalaget satte spiken i kistan och gjorde 6-4 genom Tilda Flodell. Bottenstriden ser onekligen intressant ut och kommer vara det hela säsongen. Skoghall tog här en livsviktig seger för detta är matcher där poängen ska tas.

För Warbergs del måste något ske och detta nu för spelmässigt ser det verkligen inte bra ut. Förlust mot Jönköping i nästa omgång och krisen är total.

Omgångens sista match var mellan Endre – IKSU och där vände Umeålaget hem med tre poäng efter fyra mål av Oona Kauppi. Endre hade inför match satt ihop Moberg-Steen-Johansson och där fick man utdelning med fem mål av sex möjliga. Endre har inlett svagare än vad alla trott men de har ett skickligt lag och kommer växa under säsongen. Nu väntar Malmö borta och det kommer bli en tuff tillställning men känslan säger att Endre kommer vinna. Tror inte Endre kommer knipa en topp fyra som jag tippade först men de kommer sluta femma.

IKSU trummar på och har enbart en förlust under säsongen. Nu väntar tre matcher där nio poäng ska spelas in enkelt.


Tobias "Tuben" Svenssons meritlista
2019-: IBK Lockerud Mariestad herr
2017-2019: IK Sirius FBC Dam
2016-2017: FBC Uppsala Dam
2015-2016: Storvreta Dam
2014-2015: Hovshaga Dam
2013-2014: IBK Vöikers Herr
2009-2013: IBK Vöikers Dam

Distriktskapten Småland
2015: Damjunior
2014: Damjunior
2013: Herrjunior (Silver)

Läs mer:
Tubens tankar om: Världens bästa spelare
Tubens tankar om: De första fyra omgångarna
Tubens tankar om: så slutar tabellen
Tubens tankar om: seriepremiären