Tony Holmer under sin aktiva karriär som SSL-domare, en karriär han avslutade för tre säsonger sedan.
Foto: Per Wiklund

Så fungerar domartillsättningen i SSL

ANNONS

Domartillsättaren Tony Holmer berättar om pardomarsystemet som efter många års stelbenthet tittar på en uppdatering så att man inte ska förlora viktigt erfarenhet och kompetens.

Precis innan årets SSL-säsong skulle dra igång skrev Innebandymagazinet om domaren Glenn Boström som drog av korsbandet. När vi skulle följa upp den storyn med att kolla hur det gick för hans kollega Håkan Söderman att döma utan sin kollega sedan sex år tillbaka fick vi reda på att Söderman som blev utsedd till årets domare förra säsongen och dömde SM-finalen tillsammans med Glenn knappt fått döma i SSL denna säsongen utan att han mest fått döma i allsvenskan. Så vi ringde upp domartillsättaren Tony Holmer för att fråga hur domartillsättningen fungerar i SSL.
- Vi har ett pardomarsystem i Sverige och det gäller i alla divisioner, säger Holmer och fortsätter:

- Det är inte bara Håkan som blivit drabbad av detta utan de är många domare under årens lopp som blivit drabbade av att en kollega blivit skadad. Eftersom vi har ett pardomarsystem i Sverige så har praxis varit att man inte får döma alls och det finns väldigt få möjligheter om ens kollega blir sjuk eller skadad. Men det har vi börjat att lätta upp på de senaste säsongerna.

Har ni tänkt att gå över till något annat system?
- Det finns andra system i andra länder som fungerar bra och därför har vi börjat kartlägga det för att se om vi kan börja använda något liknande.

När kan en sådan förändring ske då?
- Vi har inte tagit något beslut om att förändra systemet men vi tittar på vilka justeringar som vi skulle kunna göra. För det gagnar ingen att vi har duktiga domare vid sidan av bara för att deras kollega är sjuk eller skadad. Så vi håller på att testa lite under denna säsongen, i SSL-gruppen, att döma med en annan kollega för att se hur det fungerar.

Varför har ni börjat titta på att förändra ett system som funnits i så många år?
- Dels för att behålla erfarenheten och kompetensen om man har en duktig domare som av någon anledning tappar sin kollega. Även för att vi ser att det påverkar bedömningsnivån positivt när man kan hitta andra konstellationer än sin ordinarie kollega. Jag tror framförallt att vi skulle få en ökad jämnhetsnivå om vi blandade lite mer mellan paren än vad vi gör idag.

Jag vet att de i Finland har ett system där det är tre fyra domare som bildar en enhet som turas om att döma med varandra och de ansvarar för ett område. Känns det inte som ett oerhört slöseri att ha årets domare i allsvenskan bara för för att hans kollega är skadad?
- Ja det stämmer, de dömer med olika kollegor under grundserien och sedan när det blir slutspel blir det fasta konstellationer. Vi har tittat på deras system och jag är den första att säga precis som du är inne på att det är ett oerhört slöseri att ha en domare som Håkan Söderman vid sidan om.


Domarparen i SSL Herr 19/20
Thomas Andersson - Rickard Wissman
Simon Broman - Martin Matti
Daniel Böcker - Andreas Lybacken
Daniel Fathi-Najafi - Peter Novakovic
Henrik Nilsson - David Geiser
Martin Gustafsson - Andreas Svensson
(Glenn Boström) - Håkan Söderman


- Just nu har vi sex ordinarie domarpar som dömer i SSL och så har vi även fyra domarpar som tillhör den allsvenska gruppen som dömer rätt kontinuerligt i SSL. Det är ett sätt att ge domare på en nivå lägre lite SSL-erfarenhet för att de lättare ska kunna ta klivet upp sedan.

Vad händer om någon domare blir sjuk med kort varsel. Försöker ni hitta en ny domare då eller ett nytt par?

- Vi försöker alltid hitta ett annat ordinarie par som kan döma den matchen då. Gör vi inte det så försöker vi i bästa möjliga mån att para ihop enskilda domare.

Tillsätter ni domare till alla SSL-matcher innan säsongen börjar eller hur ofta gör ni det?
- Vi har fyra tillsättningsperioder under säsongen. Först när man gått sin förbundsdomarkurs och klarat regel- och fystesterna så gör vi första tillsättningen. Anledningen till att vi har fyra tillsättningsperioder är att har man ett domarpar som går bra så kan man ge dem lite tuffare tillsättning nästa period. Samt att vi försöker minska antalet återbud.

Läs också:
Sveriges främsta domare missar hela säsongen
Årets domare i SSL degraderad till allsvenskan