"Man har ju fått sina pungsparkar, men det här..."
ANNONS
Trosa Edanö-spelaren fick en smäll på ena testikeln i samband med en match och tvingades operera bort den. Mindre än en vecka senare råkade lagkamraten ut för samma sak.
Det började i premiäromgången av sörmländska Herr2an för drygt en månad sedan, fredagen 27 september. Trosa Edanö IBK gästade Flens IBF i Hammarvallen, och i mitten av tredje perioden skulle Trosa-spelaren Jesper Lindgren täcka ett skott.- Han började båga och då gick jag ner i täck, och när han sköt så fick jag hans eftersving direkt in på testikeln. Det var bara smärta, och jag märkte fort att det var något som var fel när den blev fyra gånger så stor, säger Jesper Lindgren till Innebandymagazinet.
På kvällen åkte 24-åringen in till Nyköpings lasarett och blev kvar över natten.
- Sedan blev jag hemskickad dagen efter och det dröjde till söndagen innan jag blev opererad. Det gjordes två röntgenundersökningar och den första såg godartad ut, men på den andra såg man att den var helt paj. Så jag fick operera bort hela testikeln.
Fem dagar efter första matchen, och tre dagar efter Jespers operation, skulle Trosa Edanö spela igen. Den här gången på hemmaplan mot Katrineholm. Då händer det ofattbara. Lagkamraten Rikard Söderström råkar ut för samma sak.
- Jag skulle täcka ett skott och gå ner lite på sidan, med ett ben fram och ett ben bak, och kom lite för nära han som sköt. Klubban träffade rätt på testikeln. Man har ju fått sina pungsparkar, men jag kände direkt att det här var något annat. Det var något som var fel, berättar 20-årige Rikard.
Han åkte till akuten samma kväll och blev opererad på natten.
- Jag fick operera bort 50 procent av högra testikeln, så jag har 50 procent kvar. Mina chanser att få barn är fortfarande stora men om man behöver ta bort hela så minskar chansen med 50 procent. Sedan var det tufft när jag åkte hem för då åkte jag på en bitestikelinflammation, som gör att man får ont i hela magen och ryggen när man ska röra på sig. Då åkte jag in till sjukhuset och blev inlagd tre dagar till. Jag fick antibiotika och det lugnade sig efter några dagar men jag har fortfarande ont, och jag vet i dagsläget inte om jag kommer behöva ta bort resterande halvan av testikeln.
För Jesper, som opererade bort hela testikeln, har chansen att få barn alltså halverats.
- Det är klart att man är jävligt nojig nu. Det räcker att någon skitgrej händer så kan man ha förbrukat hela sin möjlighet att skaffa barn i framtiden, säger Jesper och fortsätter:
- Men jag har inte ont för fem öre. Det har läkt bra och jag gjorde min första innebandyträning med skydd igår.
Vad använde du för skydd?
- Ett vanligt pungskydd. Det är lite ovant i början men det är ju inte så konstigt när man aldrig gjort det förut, det är nog en vanesak. Jag tycker det fungerar helt okej. Jag tar inga risker nu när det gäller innebandyn. Men nu har jag också beställt en annan variant av pungskydd för MMA-utövare som sägs vara ganska smidigt.
Både Rikard och Jesper är inställda på att fortsätta spela innebandy. Men när det kan bli aktuellt för Rikard igen återstår att se.
- Det kommer nog dröja ett tag. Jag väntar på att få göra ett nytt ultraljud för att se hur det är. Som det är nu har jag svårt att springa. Men jag hoppas vara tillbaka på planen så fort som möjligt.
Hur ser ni på att det här hände er båda, två lagkamrater, inom fem dagar?
- Det är helt sjukt. Man har ju aldrig hört om det här tidigare i innebandy-Sverige. Så sker det för två stycken på fem dagar, i samma lag. Det är ju så osannolikt så det är sjukt, säger Jesper.
- Våra ledare som hållit på med innebandy i 25 år säger att de aldrig hört talas om en liknande skada. Det är helt galet, konstaterar Rikard.
Hur har det här förändrat er syn på skydd inom innebandyn?
- Generellt sett är det ganska dåligt med skydd i innebandy. Det är hårda blad, hård plastboll och vi har inget som skyddar oss. Det kan tyckas fjantigt att ha skydd, men för mig har det blivit ett uppvaknande. Det är samma med glasögon. Jag förstår dem som använder det. Förr har man tyckt att det är lite onödigt. Men jag är mer öppen nu för olika typer av skydd överlag, säger Jesper.
- Jag är definitivt mer öppen för skydd nu i framtiden då jag ändå har fattat hur lätt det kan hända. Dessutom har jag fått ett ultimatum från min sambo att det är skydd som gäller. I dagens läge finns det kanske inte de mest komfortabla skydden. Men jag tycker det är bra att den här typen av skador uppmärksammas och att man börjar prata om det. Det kanske går att skapa något skydd som är mer anpassat för innebandyspelare, säger Rikard.