Notification

Svensk dominans under lupp

Sverige är innebandy. Allt fler av dagens aktiva elitidrottare väljer också sporten som en karriär, men samtidigt ökar konkurrensen från andra nationer på såväl herr- som damsidan. Men fortfarande är det en av de enskilt största samhällsfenomen där Sverige är så tydligt världsledande.

Andra dominerande verksamheter
Finns ingen idrott där vi är så pass dominanta, åtminstone inte med tanke på hur många utövare som innebandyn ändå lockar, då det är en av Sveriges absolut största sporter. Faktum är att det finns få sektorer eller fenomen i samhället där vi är lika vassa som i innebandy. Möjligtvis kan spelbranschen jämföra sig. Givetvis inte när det gäller idrottsliga prestationer, men väl när det handlar om att vara världsledande. I deras fall handlar det om innovation och företagsamhet, där vi har en rad ledande företag i världen, såsom Mr Green med verksamheter som casino online, betting och - kanske framförallt - förmågan att hela tiden möta upp konsumenternas efterfrågan på en hårt konkurrensutsatt marknad med ett stadigt flöde av nya innovativa lösningar. Ett flöde som aldrig få ta slut och där det inte finns tid att luta sig tillbaka,

Svensk innebandy idag
Det är också där svensk innebandy är idag. Från att ha gått från en rätt så överlägsen tillvaro tillsammans med Finland, kommer konkurrensen att stärkas löpande. Och sannolikt finns inga exempel inom idrottsvärlden som kan ge inspiration, då innebandyns framväxt är rätt så unik. Så varför inte inspireras av spelbranschen och deras förmåga att aldrig slappna av och hela tiden befinna sig i en miljö där innovationer inte bara tas fram, utan också kommer ut snabbt på marknaden.

Dominans från första början
Först 1996 gick det första världsmästerskapet i innebandy för herrar av stapeln. Sverige var värd och och vann finalen med 5-0 mot Finland. 1997 blev det damernas tur och än en gång vann Sverige i en final mot Finland, även om det blev betydligt jämnare då matchen slutade 4-2. På herrsidan dominerade Sverige än mer i det påföljande mästerskapet 1998, då man vann med hela 10-3 mot Schweiz. Damernas andra mästerskap 1999 vanns dock av Finland, även om Sverige tog sig till final. Och sedan har det pågått. År efter år.

Massor med medaljer
På herrsidan har Sverige hela åtta guld medan Finland kammat hem fyra. Någon annan nationen har väl egentligen aldrig ens varit i närheten, där Tjeckien och Norge kommit närmast med ett silver vardera. När det gäller damerna så ser det ut på liknande vis med Sveriges åtta guld och Finlands två. Här har dock Schweiz lyckats slå hål på denna hegemoni med sitt historiska guld i Singapore 2005, då man besegrade Finland med 4-3.

VM 2019 och 2020
2019 går damernas VM av stapeln i just Schweiz och efter tre raka brons siktar värdlandet på en final eller kanske ännu finare. Sverige åker till VM med hela fem guld på raken. Man har alltså vunnit sedan Schweiz guld 2005. Men de två senaste finalerna mot Finland har gått till straffar, så marginalerna har minskat. Och med ett revanschsuget Finland samt hemmanationen Schweiz så är det sjätte raka VM-guldet i fara. Herrarnas nästa VM är 2020 och här är det Sverige som söker revansch, då man i de två senaste finalerna förlorat guldet till Finland. Även här skuggar Schweiz men också Tjeckien. Och inte blir det lättare av att VM:et spelas i just Finland.

Inspiration i en hårdnande konkurrens
Konkurrensen hårdnar och med tanke på Sveriges innebandys unika position i sportvärlden så kanske man ska snegla på andra verksamheter, såsom spelbranschen i syfte att vidareutveckla sitt försprång - och kanske till och med dra ifrån. Men framförallt - att aldrig slå sig till ro.