Sök
 
”Men som vindarna blåser nu tror jag att vi kommer att utöka antalet lag som går till play off”
Foto: Christoffer Sturesson
Juniorallsvenskan

JAS-upplägget kan ändras nästa säsong

Förbundets tävlingssamordnare Patrik Eklund berättar om sina tankar hur han vill utveckla JAS-upplägget och att det just nu förs en diskussion om att ändra upplägget till nästa säsong.

Tidigare i veckan när Innebandymagazinet intervjuade flera JAS-stjärnor framförde de skarp kritik om JAS-upplägget och att det var alldeles för många ojämna matcher. Flera av dem ville se ett kval till JAS för att öka kvalitén.

Så vi ringde upp Svenska Innebandyförbundets tävlingssamordnare Patrik Eklund för att höra vad han tycker om dagens upplägg och om det är några nyheter på gång.
- Vi diskuterar en utveckling av JAS, hur vi skulle kunna göra upplägget annorlunda. Vi hade en regionsträff med alla distrikten för två veckor sedan där vi just diskuterade JAS. En diskussion som kommer fortsätta på tävlingskonferensen i december, säger Eklund till Innebandymagazinet.

Vad pratade ni om på regionsträffen då?
- Vi måste reda ut vad syftet är med JAS som tävling. Vad och vem är den till för och vad vill vi göra för förändringar för att utveckla JAS.

Vad har förbundet för mål med JAS just nu?
- JAS har varit bra på så sätt att vi infört otroligt massa grejer som ändrat situationen för alla som spelar innebandy. Vi ser att det inte är så många distrikt som klarar av att arrangera egna juniorserier, framförallt på tjejsidan men även på killsidan. Så där har JAS fyllt en jätteviktig funktion.

Eklund har själv ett par tankar på hur man kan utveckla JAS.
- De duktiga spelarna hittar alltid vägar att ta sig framåt men vi har ju ett stort antal spelare som inte kommit lika långt fram och som behöver utvecklas och då måste vi även hitta sätt för att hålla dem kvar inom innebandyn. De måste också få chansen att ha något att se fram emot som gör att de vill fortsätta spela. Så det gäller att hitta vägar så vi tillfredsställer båda grupperna.

Att få ner betydelsen för varje enskild match tror Eklund kan vara ett sätt att få flera matcher i seriespelet jämnare.
- Som det är nu så är varje match i JAS viktig eftersom det är så få som går vidare till play off. Så det får till följd att lagen vill ha sina bästa lag med varje gång och då blir det otroligt många matchflytter eftersom de bästa spelarna spelar i olika representationslag också. Jag skulle gärna se att vi minskar värdet på varje enskild match och låter flera lag gå till play off. Där skulle jag vilja se samma upplägg som vi har i förbundsserierna att de fyra bästa i varje serie kvalar för att ta sig vidare. Då skulle allt avgöras i ett play off i stället där placeringen i serien bara blir ett riktvärde till lottningen i play off.

- Jag tror att om man spelar play off i sin egen serie så blir det flera matcher som betyder något på slutet och där kommer lagen kunna ha sina bästa lag med. Precis som i förbundsserierna tycker jag också att lag ska få chansen att tacka nej till play off inom ett visst datum, om man inte har de ambitionerna. Skulle man ha den här varianten istället så skulle den enskilda seriematchen inte bli så viktig som den är idag att man måste vinna den med så mycket som möjligt. Sedan kan man även fundera på om det ska vara fyra eller sex lag i serien som går till play off.

Flera play off platser i serien skulle då göra så att lagen inte behöver ta med sina stjärnspelare varje gång vilket också kommer gynna stjärnspelarna som inte kommer behöva spela så otroligt många matcher på en säsong.
- Då tror jag att de bästa spelarna inte kommer att spela 40 matcher innan jul i både JAS, allsvenskan eller SSL utan att klubbarna bara har med sig stjärnspelarna på hemmamatcherna och spelar med andra spelare borta och ger flera chansen att vara med och utvecklas.

Är detta upplägg något som diskuteras just nu?
- Det pågår en diskussion med alla distrikt och vi ska diskutera detta på tävlingskonferensen i december. Men som vindarna blåser nu tror jag att vi kommer att utöka antalet lag som går till play off.

Skulle det kunna bli klart redan till nästa års Juniorallsvenska i så fall eller kommer ni ändra det redan till pågående säsong om det klubbas igenom i december?
- Tävlingskonferensen är inte beslutande, utan där kommer vi få värdefulla medskick från distrikten till den fortsatta planeringen inför kommande säsong. En förändring kan inte ske under pågående tävling utan är tidigast aktuell säsongen 2020-21.

Dagens JAS-upplägg har dock haft en väldigt positiv utveckling på svenska innebandy.
- Vi har vänt trenden där raset på killsidan mellan 12-16 år har minskat och vänt uppåt. På tjejsidan ser också utvecklingen väldigt bra ut mellan 12-17 år. Så på något vis känns det ändå som vi är på rätt väg. Där fyller JAS:en en viktig funktion och man måste komma ihåg att JAS är inte bara för 18-åriga killar och 17-åriga tjejer. Utan det är även viktig för de yngre spelarna så att de har något att se fram emot innan de utvecklas till elitspelare och slår sig in i ett representationslag.

- Sedan gråter jag varje gång jag ser att det blir jättestora resultat, och det är väl ingen som tycker att det är bra. Men jag tror att vi kan minska de flesta storsegrar om vi minskar värdet på varje enskild match.

Flera av stjärnorna som vi pratat med skulle vilja se ett kval till JAS istället. Skulle det kunna vara en variant?
- Det har jag svårt att tänka mig hur det skulle kunna gå till och hur det skulle fungera på ett bra sätt. När ska man kvala då, året innan? Då tror jag att föreningarna som går dit skulle värva sönder från lagen som inte gått vidare. Det gäller att hitta ett system där man successivt kan slussa spelare vidare in i seniorspel. Skulle man kvala in och bara samla de bästa lagen tror jag att vi skulle se JAS-lag med bara regionens bästa spelare och då tror jag att vi skulle tappa ännu flera spelare som lägger av. Det är ju inte bara stjärnorna som vi måste mätta, de kommer alltid hitta vägar att gå vidare ändå utan det gäller att göra den stora massan nöjd också så att de fortsätter spela.

- Det intressantaste med JAS är ju ändå att få fram en bra slutprodukt där så många spelare som möjligt går vidare till representationslag och även landslag. Vi vill ju hitta vägar till att så många spelare som möjligt fortsätter och att de inte slutar när de blir 18.

Läs också:
JAS-stjärnan är kritisk till hela JAS-upplägget
6 JAS-stjärnor överens - upplägget är för dåligt
JAS-stjärnorna om seriens upplägg
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten