”Men som vindarna blåser nu tror jag att vi kommer att utöka antalet lag som går till play off”
Foto: Christoffer Sturesson

JAS-upplägget kan ändras nästa säsong

ANNONS

Förbundets tävlingssamordnare Patrik Eklund berättar om sina tankar hur han vill utveckla JAS-upplägget och att det just nu förs en diskussion om att ändra upplägget till nästa säsong.

Tidigare i veckan när Innebandymagazinet intervjuade flera JAS-stjärnor framförde de skarp kritik om JAS-upplägget och att det var alldeles för många ojämna matcher. Flera av dem ville se ett kval till JAS för att öka kvalitén.

Så vi ringde upp Svenska Innebandyförbundets tävlingssamordnare Patrik Eklund för att höra vad han tycker om dagens upplägg och om det är några nyheter på gång.
- Vi diskuterar en utveckling av JAS, hur vi skulle kunna göra upplägget annorlunda. Vi hade en regionsträff med alla distrikten för två veckor sedan där vi just diskuterade JAS. En diskussion som kommer fortsätta på tävlingskonferensen i december, säger Eklund till Innebandymagazinet.

Vad pratade ni om på regionsträffen då?
- Vi måste reda ut vad syftet är med JAS som tävling. Vad och vem är den till för och vad vill vi göra för förändringar för att utveckla JAS.

Vad har förbundet för mål med JAS just nu?
- JAS har varit bra på så sätt att vi infört otroligt massa grejer som ändrat situationen för alla som spelar innebandy. Vi ser att det inte är så många distrikt som klarar av att arrangera egna juniorserier, framförallt på tjejsidan men även på killsidan. Så där har JAS fyllt en jätteviktig funktion.

Eklund har själv ett par tankar på hur man kan utveckla JAS.
- De duktiga spelarna hittar alltid vägar att ta sig framåt men vi har ju ett stort antal spelare som inte kommit lika långt fram och som behöver utvecklas och då måste vi även hitta sätt för att hålla dem kvar inom innebandyn. De måste också få chansen att ha något att se fram emot som gör att de vill fortsätta spela. Så det gäller att hitta vägar så vi tillfredsställer båda grupperna.

Att få ner betydelsen för varje enskild match tror Eklund kan vara ett sätt att få flera matcher i seriespelet jämnare.
- Som det är nu så är varje match i JAS viktig eftersom det är så få som går vidare till play off. Så det får till följd att lagen vill ha sina bästa lag med varje gång och då blir det otroligt många matchflytter eftersom de bästa spelarna spelar i olika representationslag också. Jag skulle gärna se att vi minskar värdet på varje enskild match och låter flera lag gå till play off. Där skulle jag vilja se samma upplägg som vi har i förbundsserierna att de fyra bästa i varje serie kvalar för att ta sig vidare. Då skulle allt avgöras i ett play off i stället där placeringen i serien bara blir ett riktvärde till lottningen i play off.

- Jag tror att om man spelar play off i sin egen serie så blir det flera matcher som betyder något på slutet och där kommer lagen kunna ha sina bästa lag med. Precis som i förbundsserierna tycker jag också att lag ska få chansen att tacka nej till play off inom ett visst datum, om man inte har de ambitionerna. Skulle man ha den här varianten istället så skulle den enskilda seriematchen inte bli så viktig som den är idag att man måste vinna den med så mycket som möjligt. Sedan kan man även fundera på om det ska vara fyra eller sex lag i serien som går till play off.

Flera play off platser i serien skulle då göra så att lagen inte behöver ta med sina stjärnspelare varje gång vilket också kommer gynna stjärnspelarna som inte kommer behöva spela så otroligt många matcher på en säsong.
- Då tror jag att de bästa spelarna inte kommer att spela 40 matcher innan jul i både JAS, allsvenskan eller SSL utan att klubbarna bara har med sig stjärnspelarna på hemmamatcherna och spelar med andra spelare borta och ger flera chansen att vara med och utvecklas.

Är detta upplägg något som diskuteras just nu?
- Det pågår en diskussion med alla distrikt och vi ska diskutera detta på tävlingskonferensen i december. Men som vindarna blåser nu tror jag att vi kommer att utöka antalet lag som går till play off.

Skulle det kunna bli klart redan till nästa års Juniorallsvenska i så fall eller kommer ni ändra det redan till pågående säsong om det klubbas igenom i december?
- Tävlingskonferensen är inte beslutande, utan där kommer vi få värdefulla medskick från distrikten till den fortsatta planeringen inför kommande säsong. En förändring kan inte ske under pågående tävling utan är tidigast aktuell säsongen 2020-21.

Dagens JAS-upplägg har dock haft en väldigt positiv utveckling på svenska innebandy.
- Vi har vänt trenden där raset på killsidan mellan 12-16 år har minskat och vänt uppåt. På tjejsidan ser också utvecklingen väldigt bra ut mellan 12-17 år. Så på något vis känns det ändå som vi är på rätt väg. Där fyller JAS:en en viktig funktion och man måste komma ihåg att JAS är inte bara för 18-åriga killar och 17-åriga tjejer. Utan det är även viktig för de yngre spelarna så att de har något att se fram emot innan de utvecklas till elitspelare och slår sig in i ett representationslag.

- Sedan gråter jag varje gång jag ser att det blir jättestora resultat, och det är väl ingen som tycker att det är bra. Men jag tror att vi kan minska de flesta storsegrar om vi minskar värdet på varje enskild match.

Flera av stjärnorna som vi pratat med skulle vilja se ett kval till JAS istället. Skulle det kunna vara en variant?
- Det har jag svårt att tänka mig hur det skulle kunna gå till och hur det skulle fungera på ett bra sätt. När ska man kvala då, året innan? Då tror jag att föreningarna som går dit skulle värva sönder från lagen som inte gått vidare. Det gäller att hitta ett system där man successivt kan slussa spelare vidare in i seniorspel. Skulle man kvala in och bara samla de bästa lagen tror jag att vi skulle se JAS-lag med bara regionens bästa spelare och då tror jag att vi skulle tappa ännu flera spelare som lägger av. Det är ju inte bara stjärnorna som vi måste mätta, de kommer alltid hitta vägar att gå vidare ändå utan det gäller att göra den stora massan nöjd också så att de fortsätter spela.

- Det intressantaste med JAS är ju ändå att få fram en bra slutprodukt där så många spelare som möjligt går vidare till representationslag och även landslag. Vi vill ju hitta vägar till att så många spelare som möjligt fortsätter och att de inte slutar när de blir 18.

Läs också:
JAS-stjärnan är kritisk till hela JAS-upplägget
6 JAS-stjärnor överens - upplägget är för dåligt
JAS-stjärnorna om seriens upplägg