Notification
Foto: Per Wiklund

SSL-lagen som slåss om nytt kontrakt - enligt bettingsidor

Svenska Superligan 2019/20 är igång. Vi har tagit reda på vilka lag som enligt spelbolagen är de största högoddsarna till att ta SM-guld, och som därmed förväntas få kriga för sin fortsatta SSL-existens.

Oddsen är hämtade från sajter som rankar bäst bettingsidor på nätet.

Visby IBK
Efter många år som topplag i Allsvenskan lyckades gotlänningarna äntligen ta klivet upp i högsta divisionen. Problemet är bara att nykomlingen inte har lyckats förstärka truppen så mycket som kanske hade behövts. Tvärtom så har man tappat några av sina absolut viktigaste spelare i Ville Hurvisuo och Adam Kimström, även om den senare gjorde en tillfällig (?) comeback nyligen. Det finns kvalitéer i alla lagdelar men till skillnad från övriga förhandstippade bottenlag saknar man möjligtvis ett par riktigt utpräglade stjärnor som ska visa vägen. Alla utom en superligatränare i motståndarlagen har tippat Visby på jumboplats och det säger något om hur mycket man slår ur underläge. Första segern kom dock relativt tidigt borta mot Höllviken och det var viktigt för självförtroendet.

Odds för SM-guld: 200

Warberg IC
Årets andra nykomling, men till skillnad från Visby en väldigt erfaren sådan. Med fyra SM-guld, fyra SM-silver och tre SM-brons var Warberg en av stormakterna i slutet på 90-talet och hela 00-talet. När den gyllene generationen med stjärnor som Magnus Svensson, Kimmo Eskelinen och Mathias "Bult" Larsson la klubban på hyllan hade man dock svårt att växla in nya spelare såsom man hade behövt för att fortsätta vara ett topplag. Det blev ett uttåg och två år i Allsvenskan innan man nu är tillbaka i finrunmmet. Truppen är stabil men precis som Visby är man lite för tunna när det kommer till spelare med stjärnglans. Att man besegrade just Visby var dock viktigt för framtiden och nu gäller det att kunna plocka poäng även mot andra lag för att undvika nedflyttning.

Odds för SM-guld: 250

FC Helsingborg
Ut med det gamla och in med det nya. Skåneklubben har tidigare kallats "FC Helsingfors" efter alla de toppspelare, och ledare, man värvat in från grannlandet Finland. Förra säsongen hade man också ett par landslagsspelare från Tjeckien, men nu har det skett en total utrensning av utländska stjärnor och istället satsar man på lokala förmågor. Nya tränaren Niklas Pålsson är känd för att lyckas med unga lag, något han gjorde tidigare i Jönköping, och nu ser han ut att ha fått bra ordning på även det här laget. Helsingborg har kritiserats för att spela tråkigt, men spelsättet är effektivt och kommer kunna ge tillräckligt med poäng för att klara sig kvar. Man har också värvat ett par starka karaktärsspelare som Oliver Johansson och Gustav Svensson till den här säsongen, som kommer betyda mycket.

Odds för SM-guld: 125

Höllvikens IBF
Lyckades sluta ovanför Helsingborg i tabellen förra säsongen och kunde stoltsera med att kalla sig bäst i Skåne. Nu ser det ut som att båda Skånelagen får koncentrera sig på att undvika nedflyttning i första hand. Höllviken lever fortsatt på sin förstakedja som håller mycket hög klass, där landslagsforwarden Johannes Wilhelmsson vann hela seriens poängliga förra säsongen med 86 poäng, fördelat på 33 mål och 53 assists. Wilhelmsson får tillsammans med Pontus Karlson Martell och Daniel Persson ta ett ännu tyngre ansvar den här säsongen då man tappat målfarlige Christoffer Andersson. Visserligen har man också värvat intressant, exempelvis tjeckiske landslagsbacken Martin Kisugite, men starten på den här säsongen tyder på att man kommer få det tufft. Bland annat har man förlorat mot kraftigt jumbotippade Visby.

Odds för SM-guld: 100

Åldersgräns 18 år för spel online. Spelar du för mycket – ring Stödlinjen på 020-81 91 00. Läs mer om gambling i Sverige.