Ida Sundberg i VM-finalen 2017 i Bratislava som slutade med Pixbobackens första och enda VM-guld hittills.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Landslagsstjärna är tillbaka i spel efter skadan

ANNONS

Pixbobacken Ida Sundberg för just nu en kamp mot klockan för att hinna i form till VM som börjar om 57 dagar. Förra helgen spelade hon två perioder och hennes skadade fot höll för belastningen. Men kommer hon hinna vara startklar till VM?

I början på januari så drabbades Pixbostjärnan och landslagsbacken Ida Sundberg av en allvarlig skada och hälsena gick rakt av. Sedan dess har hon kämpat på med sin rehabträning för att försöka hinna vara spelklar till VM som startar om 57 dagar.



För två helger sedan spelade hon sin första period sedan skadan och den gångna helgen spelade hon två perioder mot Sirius.
- När jag väl spelar känns det bra och det är inget jag springer omkring och tänker på vilket såklart är oerhört skönt, säger Sundberg om hur det känns att spela igen till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Efteråt har jag blivit lite stel och svullen vilket egentligen inte är några konstigheter utan något vi räknat med.

Var det bestämt i förväg att du bara skulle spela två perioder mot Sirius eller höll inte foten?
- Ja, det har varit bestämt innan matcherna hur mycket jag ska spela. Min fysio är den som har sista ordet och har tillsammans med mig och våra tränare lagt upp en plan för att få in mig i matchspel igen, men samtidigt skynda långsamt för att inte åka på något bakslag i form av en överbelastning eller liknande.

Hur skönt är det att vara tillbaka i hetluften igen?
- Det är såklart orimligt skönt! Först och främst är det en stor lättnad, många gånger har jag tvivlat på om jag någonsin kommer kunna spela igen och sen var dagen bara plötsligt där. Känslan går nog inte riktigt att beskriva. Alla som någon gång varit skadade under en längre period förstår nog precis vad jag menar.

Vad har varit jobbigast under rehaben?
- Det tuffaste har absolut varit att få med sig huvudet och förstå att alla minimala små framsteg ändå måste räknas som framsteg. Sen har det värsta för mig också varit perioden jag är inne i nu, när jag fått vara med på större delar eller hela träningar och allt har känts bra, men jag ändå inte fått spela match. Det har varit svår att förstå varför jag inte får spela match och jag har verkligen insett att det inte är så kul att bara träna innebandy utan man spelar just för att spela match och tävla på riktigt.

Fysioterapeuten har varit ett väldigt stort stöd under hela rehabtiden och hon har nog inte haft världens lättaste jobb att försöka få en äkta vinnarskalle att ta babysteps framåt.
- Överlag har rehaben gått bra och jag kommer nog aldrig kunna tacka min fysio Rebecca nog för att hon orkat med mig. Jag har varit en jobbig jävel som ifrågasatt det mesta och aldrig varit nöjd om jag inte fått de svaren jag velat ha, utan henna hade jag inte ens kommit hälften så långt som jag kommit nu. En rehabresa klarar man liksom inte själv och jag är väldigt tacksam för alla fantastiska människor jag har runt mig som peppat och stöttat sedan skadan.

Idag kom EFT-truppen ut och du var inte uttagen av förklarliga skäl. Men vad har du och förbundskapten Åsa Karlsson snackat om angående VM?
- Jag har ju inte spelat någon hel match ännu och hälsenan är helt enkelt inte helt redo för landslagssamling och allt vad det innebär i belastning. "Kotten" och jag har haft en väldigt bra dialog enda sedan jag skadade mig, vilket känts väldigt bra. Min fysio pratar även hon med kotten och skickar uppdateringar om hur det går för mig och ser ut rent ”rehabsmässigt”, så dialogen känns bra och flyter på!

Vad tror du själv, kommer du hinna vara i landslagsform till VM som börjart om 57 dagar?
- Just nu ligger allt mitt fokus på att först och främst spela en hel match. Sen gäller det att hitta matchformen med tajming och allt vad det innebär. Även om det är tajt och det såklart kommer bli oerhört tufft så har jag inte gett upp. Jag ska föröka och hoppas på att komma tillbaks i matchform så fort som möjligt och sedan är de bara att ge allt för att visa för landslagsstaben att jag är redo, mer kan jag inte göra.

Läs mer
Tidigare SSL-stjärnan gör comeback i landslaget
Landslagsdebutanten: ”Varit en dröm länge”
EXTRA: Här är truppen till Euro Floorball Tour

Den här artikeln handlar om: