Så ska Storvreta undvika att bli tvångsnedflyttade
ANNONS
Svenska mästarnas ordförande Ingemar Lundqvist berättar om hur Storvreta hamnat i den ekonomiska knipan och hur man ska göra för att komma ur den.
Igår fick SSL-föreningarna reda på beslutet från elitlicensnämnden och det var tre föreningar, Storvreta IBK, FC Helsingborg och Malmö FBC, som nekades elitlicens.För svenska mästarna Storvretas nytillträdde ordförande Ingemar Lundqvist kom inte beslutet som någon större chock.
- Nä det har vi vetat om länge att vi skulle nekas elitlicensen så det var inga nyheter direkt, säger Lundqvist till Innebandymagazinet.
Enligt licensnämnden så är anledningen till att Storvreta nekas elitlicens att man har eget negativt kapital.
- Jag har inte det i huvudet men det ligger runt drygt två miljoner.
Det som gäller nu för svenska mästarna är att de måste lämna in en handlingsplan som elitlicensnämnden kommer att gör en kontrollbalansräkning på den 30 november, för att se så Storvreta ligger i fas med handlingsplanen. Den 30 april nästa säsong måste Storvreta ha vänt underskottet på 2 miljoner till eget positivt kapital annars degraderas man en serie till 2020/21.
- Vi har redan påbörjat handlingsplanen och flera punkter har redan blivit gjorda, bland annat om personalkostnaderna. Sedan ser vi över Storvretacupen vad gäller organisation och ekonomi och alla bitar som ingår där. Där tror vi att vi kan hitta mycket för att båda öka intäkterna och minska kostnaderna. Sedan gäller en allmän försiktighet med kostnader rakt över hela föreningen hela denna säsong.
Ni har inga planer att göra som andra föreningar gjorde förra säsongen och dra in på spelararvoden?
- Nej, de kommer att ligga fast. Vi kommer inte göra några ändringar alls i SSL-laget eller några andra lag heller för den delen. Vi har ju redan justerat spelararvoden tidigare säsonger och vi har löpande kontrakt som gäller.
Ni har ju haft 5 år på er att förbereda er på att elitlicensen skulle träda i kraft. Hur har ni lyckats hamna i denna situation?
- Ja du, visa delar känner jag till och andra delar har jag inte varit lika engagerad i. Jag vet att vi fick stora kostnader på grund av personalavvecklingar förra säsongen. Det kom fram personaladministrativa kostnader som ingen visste om. Vi hade räknat med att göra ett mycket bättre resultat förra säsongen men på grund av massa engångskostnader blev även det bokslutet negativt. Så det är flera processer som pågått i flera år tidigare och inget som uppkommit de två senaste säsongerna. Men tyvärr så har man inte fått bukt med problemen.
Ni har åtta månader på er att skaka fram två miljoner annars åker ni ur SSL. Hur orolig är du att ni inte kommer lyckas med det?
- Jag är inte orolig utan handlingsplanen som vi skickat in till förbundet tycker jag ser väldigt bra ut med tanke på våra förhållande. Jag känner ingen oro men jag känner en respekt inför det. Men min absoluta uppfattning är att vi kommer att klara detta.
För ganska så exakt 8 månader sedan satt Warberg i samma båt som ni. Då startade de projektet "Rädda Warberg" för att samla in pengar av privatpersoner och företag för att försöka vända det egna negativa kapitalet på 2,5 miljoner till positivt. Det var något som man lyckades med också och Hallänningarna klarade elitlicensen igår. Ni har inte funderat på att göra något liknande?
- Nej inte i det här läget. Vi räknar med att de planerade åtgärderna kommer ha den effekten som behövs, men vi får se. Det är ju först efter jul som det är intressant att se hur vi ligger till och då kan läget bli riktigt skarpt.
Läs även
Tre föreningar blev nekade elitlicensen