Nu står det klart vad Niklas Nordéns nästa uppdrag inom innebandyn blir.
Foto: Per Wiklund

Niklas Nordéns nästa uppdrag är klart

ANNONS

Efter flera år som frispråkig Växjötränare kommer Niklas Nordén kunna påverka innebandyns framtiden från andra sidan.

Efter sex säsonger som huvudtränare för Växjö Vipers valde Niklas Nordén att sluta efter den nyss avslutade säsongen. Sedan dess har telefonen gått varm och tränarjobben har haglat in och idag blev det klart vad den karismatiska tränaren kommer göra kommande säsong.

Han tackade nej till alla tränaruppdrag för att istället byta sida och jobba för Svenska Innebandyförbundet som Spelarutvecklingsansvarig.
- Det innebär precis det som namnet antyder. Det finns en hel del områden inom svensk innebandy som är och har varit outforskade kring spelarutveckling och hur vi får fram den yppersta eliten av spelare, säger Nordén till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Jag ska inte säga att tjänsten är svårdefinierad men det finns otroligt många områden inom detta som man inte hunnit med på förbundssidan och de tror att jag är rätt man för det jobbet, vilket känns riktigt bra.

Vad innebär det rent konkret då, kommer du bli en kontorsråtta eller kommer du jobba mer ute på fältet?
- Jag kommer absolut inte bli någon kontorsråtta men det är klart att det finns en administrativ del också. Det är som sagt var väldigt många och stora områden inom spelarutveckling som går att jobba med. Det kommer bland annat att handla om att göra många analyser ute på fältet och samla in data för vad som krävs att bli en elitspelare till att ta fram material till elittränarutbildningar. Det är bara ett exempel på ett område och detta kan bli hur stort som helst, frågan är bara var förbundet vill att vi sätter ner foten först.

Var kommer du vara stationerad?
- Jag kommer att kunna jobba mycket hemifrån men kommer även vara en del på förbundets kontor i Solna samt en hel del ute på fältet. Huvudsakligen blir det hemifrån dock.

När du säger ute på fältet är det hos SSL-klubbar eller i landslaget du tänker på?

- Både och beroende på vad vi väljer att börja fokusera på. Men framför allt handlar det om elitsidan. Så jag kommer att vara ute i många hallar runt om i landet inom en snar framtid.

Tjänsten är på heltid men det kommer nog ta mer tid än så om Nordén känner sig själv rätt. Så några nya tränaruppdrag finns inte i tankarna.
- Jag kommer gå in i detta med ett brinnande intresse och jag är inte alls sugen på att vara tränare igen inom den närmsta framtiden.

Skulle du kunna vara tränare med tanke på din nya tjänst?
- Det vet jag faktiskt inte om jag får för förbundet men det jag vet är att jag inte är sugen på att träna ett lag igen utan jag kommer ta en paus från det.

Har du fått många anbud på tränarjobb efter att du slutade i Växjö?

- Jag har fått otroligt många tränaranbud. Men jag har varit väldigt tydlig i de flesta fall med att jag inte är intresserad. Jag hade en förhandling med en klubb men jag var aldrig nära. Jag trodde verkligen inte att det var så många SSL-föreningar som sökte ny tränare.

Det blev en nyvunnen kunskap som Nordén kommer ta med sig till sin nya tjänst.
- Att så många föreningar söker tränare innebär ju att det måste fram mera elittränare. Det är inte bra när 7-8 SSL-klubbar ringer till mig och undrar om jag vill träna deras lag. Så detta är något i min nya roll att se över hur flera kan bli elittränare.

Så tränarkarriären är lagd på hyllan tillsvidare och nu ser Nordén fram emot sin nya roll.
- Ska man vara tränare ska man gå in för det till 100% och där är jag inte nu. Däremot så känner jag så inför min nya roll och detta är en nytändning för mig att få möjligheter att påverka från andra sidan.