Den svenska förbundskaptenen i Schweiz, David Jansson ger sin syn på vad som gick fel igår och hur den svenska herrinnebandy egentligen mår.
Foto: Per Wiklund
Internationellt

Hur mår egentligen svensk herrinnebandy?

ANNONS

Igår förlorade Sverige sitt tredje raka U19-VM och på seniornivå har Finland tagit två raka VM-guld. Är Sverige inte längre världens bästa innebandynation?

Det svenska U19-landslagt inledde det nyss avslutade U19-VM i Kanada med att förlora med 1-5 över Tjeckien. Igår avslutade man det samma med att förlora VM-finalen med 2-8 även det mot Tjeckien. Schweiz förbundskapten för A-landslaget David Jansson var på plats och såg turneringen och så här tänker han om det han fick se i finalen.
- När tjeckerna stod upp modigt även efter Sveriges reduceringar, kändes det som en logisk tjeckisk vinst. De var under hela turneringen ett lag som hittade många smarriga ingredienser samtidigt, och då brukar kakan smaka gott. Vasst kontringsspel, fyra-fem briljanta spelare, offervilja, bra skallar och psykologiska mål, säger Jansson till Innebandymagazinet.

Inför turneringen så sades det att detta var en av Sveriges bästa årskullar någonsin. Hur skulle du ranka deras insats i turneringen?
- Att några sagt att det var en av Sveriges bästa årskullar någonsin spelar mig mindre roll, det säger mig mer att 66 SSL-poäng inte fick plats i den första PP-uppställningen.

- Jag hade behövt vara närvarande under träningar och på bänken under matcherna för att kunna bedöma på ett fair sätt. Jag gillar inte att kritisera andra coacher från läktarposition. Jag är övertygad om att de gjorde det de trodde på fullt ut. Det som känns uppenbart för mig från min position är att de inte hittade tillräckligt med nycklar för att ständigt hota med och utan boll.

Sverige har nu på herrsidan förlorat tre raka U19-mästerskap där man tagit två silver och missat medalj helt en gång. På seniorsidan har man förlorat fyra av sex VM-finaler varav de två senaste. Hur mår egentligen svensk herrinnebandy?
- Jag väljer att titta lite bredare, det visar att det logiska i att delar av innebandyvärlden tycks må bättre och bättre. På U19-nivå tycker jag egentligen inte att det är så konstigt att andra nationer vinner med specifika starka årskullar. Finlands U19-gäng på sistone har varit spektakulära och tjeckerna var grymma i år. I herr-VM går Sverige in med bästa laget varje gång, där känns huvudvärken en smula mer berättigad.

Vad måste Sverige göra på herrsidan för att ta tillbaka tronen?
- I Prag-VM tycker jag att truppen var urstark och rätt uttagen, och jag vet att tränarstaben jobbade hårt efter en linje de trodde på, vilket jag har stor respekt för. Det är en liten sample size i VM och konsekvenserna brutala om det inte går vägen.

- Men självklart: om vi lyckas ta en semifinal mot Sverige till straffar med våra förutsättningar, har vi i princip maxat och de har en bra bit upp till taket. Vi siktar på samma tron som de gör, så jag håller de knappar jag hade tryckt på för mig själv.

Den här artikeln handlar om: