Warberg och Visby firar att de precis vunnit och avancerat till SSL nästa säsong.
Foto: Helmuth Subiabre och Magnus C Lydahl

Så tänker SSL-tränarna om Warberg och Visbys avancemang

ANNONS

Vad tycker tränarna om att få upp Warberg och Visby till SSL och hur stor chans har de egentligen i Superligan?

SSL-kvalet är över och precis som de två senaste åren är det två lag från den södra allsvenskan som är klara för Superligan kommande säsong. Igår blev Warberg klara efter att ha slagit Hagunda i den femte och avgörande matchen och sedan tidigare har Visby slagit ut Team Thorengruppen.

Innebandymagazinet har frågat tre SSL-tränare vad det tycker om att det är Warberg och Visby som går upp och vad de tror om deras chanser i den högsta ligan. Samt deras tankar om att det är två lag från södra serien som går upp igen.
- Att det kommer upp två lag från södra serien ser jag absolut inte som något mer än att förbundet gjorde rätt i att göra det möjligt att de två bästa lagen går upp, säger Linköpings tränare Johan Astbrant och fortsätter:

- Problemet som skapas som blev en snackis redan i fjol var ju derbygrupperna. Hur kommer det se ut till hösten? Kommer vi ens ha några grupper? Vill man bryta klassiska derbyn som Warberg-Pixbo, Jönköping-Mullsjö eller bara intresset i Småland med tre lag. Kommer man vilja ha 3 av 4 semifinallag i samma derbygrupp? Kommer man vilja ha 6 av 8 slutspelslag i samma derbygrupp? Att vi ska spela i ”norra” ser jag som en självklarhet men jag tror det kan bli ganska heta debatter om Mullsjö, JIK, Pixbo, Visby och Kalmarsund att något av dessa lag hamnar i ”norra” gruppen.

- Sett till intresse för de två lag som gick upp så är det klart att det är bra för SSL. Tycker också det är roligt att det är två lag som under tid har jobbat för SSL och som jag känner är redo för att ta sig an SSL till hösten som en del lag de senaste åren kanske inte har varit.

- Att det är två lag från södra är nog bara ren tillfällighet om man tittat på matchserierna som varit jämna. Att det blev Visby och Warberg som gick upp har jag inte så mycket att säga om, det blir intressant att se om de hamnar i den "norra(röd) eller den södra(blå)" derbygruppen. Det är två lag som jag tror kommer att bidra till intresset runt matcherna med sitt publikstöd.

- Det är svårt att gissa hur det kommer att klara sig så här tätt inpå. Warberg har ju byggt för detta ett tag och har en del att bevisa efter att varit så säkra på avancemang.
Joon Berggren, tränare Höllviken


- Det diskuteras fram och tillbaka varje år vilken serie som är starkast. Tycker Visby gör det fantastiskt bra då det är sällan man lyckas i sitt första kval. Det är extremt små marginaler i ett kval och det kan gå hur som helst så det går inte säga något specifikt varför södra varit lyckosamma de tre senaste åren.

- För SSL och för oss som lag är det jäkligt positivt. Inget ont om Lindås och Örebro men det går inte att jämföra med att spela borta mot Warberg eller Visby, det skiljer tio divisioner emellan dem rent upplevelsemässigt och intressemässigt. Det kommer bli jäkligt mycket roligare bortamatcher då det är två lag som vill skapa och åstadkomma något. Så som helhet kommer det bli bra för hela sporten med Visbys och Warbergs intåg.

- Det kommer bli jämnare än tidigare år och det kommer inte finnas några så kallade räddningsplankor. Båda lagen har goda förutsättningar men Warberg har nog lite bredare trupp än vad Visby har just nu. Nackdelen med att vara nykomling är ju att man är väldigt sent ute på sillymarknaden. Båda lagen behöver förstärka laget så det blir viktigt att de gör en bra silly.
Adam Kallenberg, tränare Kalmarsund