Visby blev i onsdags klara för spel i Svenska Superligan - för första gången någonsin.
Foto: Magnus C. Lydahl

Efter SSL-avancemanget - Visby på jakt efter ny tränare

ANNONS

Visby blev i onsdags klara för spel i Svenska Superligan till hösten, här berättar sportchefen, och nuvarande säsongens tränare, Joakim Bandholtz om arbetet som väntar för klubben nu.

I slutet av november kom beskedet att Visby brutit med tränaren Niklas Hovivuori då resultaten uteblivit för klubben. In istället kom sportchefen Joakim Bandholtz som då hjälpte till att axla tränarrollen och under Bandholtz har Visby nu tagit sig hela vägen till innebandyns finrum - Svenska Superligan.

Detta efter att man under onsdagskvällen slog ut Team Thorengruppen med 3-1 i matcher.
- Jag tycker att vi har bättre spets än Thorengruppen. De tror egentligen att de äger matchbilden men vi vet att vi äger matchbilden och vi får dem att göra de saker vi vill att de ska göra. Det låter kanske lite kaxigt men det är så jag upplever det, att de går lite i vår fälla, säger Joakim Bandholtz till Innebandymagazinet.

Vad betyder annars det här avancemanget både för er del men också för Gotlands del?
- För oss betyder det allt såklart. Det är många som har kämpat för det här i många år. Klubben fyller 30 år i år och man hade inte kunnat regissera det här bättre faktiskt. Vi gjorde en plan för två år sen och den såg exakt ut så här att vi skulle gå upp det här året. Jag vet inte, man kan inte riktigt sätta ord på det. Vad det betyder för Gotland får vi se, men vi hoppas och tror att alla gotlänningar är stolta över oss.

Men nu börjar ju snart det riktiga arbetet inför hösten och SSL.
- (skratt) Så kände jag efter matchen också. Klart att man var glad men jag kände också att ”jäklar nu blir det jobba av alltså”. Och i dagsläget står vi utan tränare till att börja med. Nu har vi några tankar som vi tror på sen får vi se om vi får det i land allting, sen behöver vi ha in en 3-4 gubbar av SSL-klass.

Och i tränarfrågan kommer Visby lägga ett väldigt stort fokus på att hitta rätt typ av person.
- För oss handlar det mer om att hitta en viss typ av person och den typen av person är inte jättelätt att hitta. Vi har en kontakt just nu med en tränare men det är en ganska färsk dialog. Men han är rätt. Vi kommer beta av det på det sättet att vi vill göra en bra research och ha rätt typ av tränare. Vi har en tanke om att strukturera om lite i vår ledarstab mot vad vi gjort tidigare om vi hittar rätt person. Men personen kommer vara viktigast.

- Sen, hittar vi inte den typen av person så får vi tänka om och jobba mot en mer traditionell klassisk lösning med en huvudtränare. Annars kommer vi titta på en lite mer modernare lösning.

Men kontakten man har är så pass ny att Bandholtz inte vill säga att Visby förhandlar ännu med den personen.
- Jag ska inte säga att vi förhandlar, vi har tagit en kontakt. Det är inte ett jätteetablerat namn. Vi kommer jobba lite annorlunda och vi kommer titta lite mer på föreningarna i andra stora sporter och hur de har lyckats, titta på såna modeller istället för traditionellt huvudtränartänk.


Joakim Bandholtz har axlat rollen både som tränare och sportchef i Visby under flera månaders tid. Foto: Magnus C. Lydahl

Bandholtz menar också att det inte nödvändigtvis behöver vara etablerade SSL-namn man värvar - men att spelarna håller en SSL-klass.
- Sen måste de inte ha spelat i SSL i år men vi behöver höja kompetensen såklart i laget. Vi har många bra gubbar men vi behöver ha in några. Å andra sidan har jag också sagt att den absolut viktigaste prioriteringen är att behålla laget. Kontinuitet är nyckeln till framgång och det är jag helt övertygad om. Det kommer inte hjälpa oss att värva fem megastjärnor utan vi måste ha den här kontinuiteten och det måste vara i centrum, sen kan man komplettera.

- Sen vet vi att några lägger av och några har jag inte hunnit snacka med så jag vet inte hur de ska göra. Det har varit lite tungt att vara både sportchef och tränare och man har inte hunnit med allt som man vill göra. Man vill inte gå in mitt i ett kval och börja diskutera kontrakt, det kan vara lite känsligt.

Vi har annars källor som säger att Daniel Gabrielsson är klar för er, vad säger du om det?
- Det är ju våran assisterande tränares son. Det är klart att vi är jättesugna på honom men vi har inte nått i mål med honom ännu, jag vet inte om han har kommit in i skolan här ännu. Men tanken är att han ska flytta hit, så är det.

Vad väntar härnäst för Visby?
- Vi ska festa i dagarna tre har vi sagt och sen får vi börja jobba igen. Men det är inte riktigt sanningen heller. Redan efter matchen började man tänka ”vad har vi ställt till med” så att säga. Man vet att det är jäkligt mycket jobb, men det är roligare att jobba i högstaligan än näst högsta.