Sök
Del sex av artikelserien Mosjöligan -Malte Lundmark
Foton: Malin Lundmark
Övrigt

Kronjuvelen i Örebros framstående 01-generation

Artikelserie om den lilla klubben som fått fram de stora talangerna. Mosjö SK är idag den tredje vanligaste moderklubben i världens bästa innebandyliga, de har varit med och fostrat 8 spelare födda mellan 1998 och 2001 som idag representerat klubbar i Superligan.

Malte Lundmark är supertalangen som inledde förra säsongen med att gå från JAS och U17 spel innan sommaren till att i September avgöra världslaget Faluns seriepremiär genom ett mål och seger i straffduellen mot Sirius stjärnforward Joakim Olsson. Malte passade under fjolårssäsongen även på att vinna ett SM-guld med Örebros distriktslag (distriktets första någonsin), vinna turneringens poängliga för andra året i rad och bli uttagen i turneringens All-Star team. Tillbaka från Umeå fortsatte sedan Maltes supersäsong i Falun och som sjuttonåring var han med på lagets slutspels-resa och när han ser tillbaka på säsongen kan han glädja sig åt ett SM-silver och utmärkelsen som Årets-rookie i världens bästa liga.

Vi har träffat Malte som en del i vår intervjuserie om talangerna från den idag icke-existerande innebandyklubben Mosjö SK, med syftet att försöka ta reda på hur man får en så stor andel av sina ungdomsspelare att utvecklas till Superliga spelare redan vid 17års-ålder. Malte är kronjuvelen i Örebros framstående 01-generation och i den här intervjun får vi förutom ett försök att berätta varför det går så bra för kompisgänget från Mosjö även veta hur valet mellan fotboll och innebandy gick till, vad storebror Lundmark betytt, hur flytten till Falun var, med mera.

Efter de inledande åren i Mosjö så gick ju i stort sett hela ert lag inkluderat ledare över till då nystartade IBF Örebro som senare har gjort sig kända för sin ungdomsverksamhet och speciella spelidé, som bland annat lett till dubbla JAS-guld, vad ser du för nycklar till den starka utvecklingen hos föreningens juniorer?
- Örebro har länge haft en bra ungdomsverksamhet. För oss var det mycket fokus på att utveckla klubbtekniken, framförallt i ung ålder. Sedan när man blev lite äldre var det mycket fokus på att man skulle spela mot spelare som var på samma nivå för att hela tiden utvecklas och att spela med äldre har alltid varit en ide man trott på. Därför har vi ofta spelat i en serie i vår ålder och en med äldre spelare. När man spelade med äldre var det ett högre tempo och man var tvungen att spela lite enklare och mot dem i ens ålder så hade man lite mer tid med bollen. Det var en bra kombination och något som jag tror gynnat oss mycket.

Alla ni 01:or från Mosjö hade under uppväxten samma tränare, Peter Lundmark, Kenneth Ruud och Micke Hjelm, vad är det de har gjort så bra för att så många av er har nåt så långt?

- Kenneth är väl den som hjälpt till mest. Han fokuserade mycket på teknikträning och det speglar av sig på alla vi 01:or som fått chansen, alla har en god teknik. Det får man tacka honom för eftersom jag tror teknik är det man ska träna upp mest för att sedan utveckla allt annat. Han men även Micke och Peter, min pappa, är en stor faktor till framgången.

Du spelade länge fotboll och det gick väldigt bra och du var och snuddade vid A-lagsfotboll i talangfabriken BK Forward ändå valde du att flytta upp till Falun och satsa helhjärtat på innebandyn, var det ett lätt val och hur gick tankegångarna egentligen?
- Det var inte ett lätt val! Jag har alltid gillat båda sporterna och kombinerade både sporterna så länge det gick. Till slut kände jag att det var dags att satsa på en av dem och då tyckte jag att innebandy var lite roligare och valde då att satsa helhjärtat på det.

Storebror Emil har länge varit en stor talang och debuterade tidigt i Örebros A-lag, då i Allsvenskan, hur mycket har ni egentligen sporrat varandra och vad har han betytt som förebild?
- Vi har sporrat varandra mycket. Jag har alltid sätt upp till honom och tagit till mig hjälp och tips han givit mig.

Du bildade länge ett känt radarpar med Emil Ruud, kan du berätta lite mer om det samarbete?
- Vi lärde känna varandra i väldigt tidigt ålder och det är en god vän. Vi började även spela tillsammans när vi var små och hittade en fin kemi som alltid kommer finnas där. Förhoppningsvis kommer vi få spela tillsammans igen i U19-VM, om vi blir uttagna.

Vad har Falun flytten betytt för din utveckling och hur stor omställning har det varit att inte längre bo hemma med familjen?
- Flytten har gjort så jag fått träna och spela innebandy i en miljö med väldigt hög kvalité, vilket har utvecklat mig mycket som innebandyspelare. Utanför innebandyn har det också fungerat bra. Det var såklart en omställning att flytta hemifrån i början och det var jobbigt ibland. Men nu när man bott här ett tag så har man vant sig med allting och det känns bra.

Hur blev du mottagen i Falun egentligen, det känns som du blev ganska väl insläppt och snabbt populär såväl bland de yngre spelarna samt de mer etablerade?
- De tog i mot mig på ett bra sätt vilket kändes skönt. Det var ingen särbehandling utan de smällde direkt vilket gjorde att man kände sig mer som en i gänget och samtidigt har man fått en del nya kompisar så skulle säga att det inte har varit några problem alls.

Du överraskade många ifjol när du tog en ordinarie plats i Falun och till slut fick priset som årets rookie, det måste ha varit en stor förändring men du tycks ha hållit fötterna på jorden, hur har du klarat det?
- Det var en förändring att gå från att i princip bara spelat junisinnebandy till att spela SSL, helt klart. Det jag kunde göra var att inte tänka så mycket utan bara gå ut och spela och göra mitt bästa. Sedan så kom man in i tempot mer och mer och vågade spela ut mer och mer och nu i år så har jag kunnat tagit för mig ännu mer. Det var såklart jätteroligt att få priset, ett kvitto på att man gjort bra ifrån sig.

Vad är målet med din innebandy?
- Målet med innebandyn är att bli en toppspelare i världen och att spela i landslaget.

Läs också:
Mosjöligan: Spelarna som ska föra Sverige till toppen igen
Mosjöligan- Hampus Ardland-Looström "Rivaliteten gjorde att de byta om i olika omklädningsrum"
Mosjöligan - Isac Hjelm”Alltid spelat med äldre och haft en nivåanpassning”
Mosjöligan - Anton Jerlström ”Första någonsin i länet”
Mosjöligan - Emil Lundmark: ”Betytt otroligt mycket”
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten