Del sex av artikelserien Mosjöligan -Malte Lundmark
Foton: Malin Lundmark
Landet runt

Kronjuvelen i Örebros framstående 01-generation

ANNONS

Artikelserie om den lilla klubben som fått fram de stora talangerna. Mosjö SK är idag den tredje vanligaste moderklubben i världens bästa innebandyliga, de har varit med och fostrat 8 spelare födda mellan 1998 och 2001 som idag representerat klubbar i Superligan.

Malte Lundmark är supertalangen som inledde förra säsongen med att gå från JAS och U17 spel innan sommaren till att i September avgöra världslaget Faluns seriepremiär genom ett mål och seger i straffduellen mot Sirius stjärnforward Joakim Olsson. Malte passade under fjolårssäsongen även på att vinna ett SM-guld med Örebros distriktslag (distriktets första någonsin), vinna turneringens poängliga för andra året i rad och bli uttagen i turneringens All-Star team. Tillbaka från Umeå fortsatte sedan Maltes supersäsong i Falun och som sjuttonåring var han med på lagets slutspels-resa och när han ser tillbaka på säsongen kan han glädja sig åt ett SM-silver och utmärkelsen som Årets-rookie i världens bästa liga.

Vi har träffat Malte som en del i vår intervjuserie om talangerna från den idag icke-existerande innebandyklubben Mosjö SK, med syftet att försöka ta reda på hur man får en så stor andel av sina ungdomsspelare att utvecklas till Superliga spelare redan vid 17års-ålder. Malte är kronjuvelen i Örebros framstående 01-generation och i den här intervjun får vi förutom ett försök att berätta varför det går så bra för kompisgänget från Mosjö även veta hur valet mellan fotboll och innebandy gick till, vad storebror Lundmark betytt, hur flytten till Falun var, med mera.

Efter de inledande åren i Mosjö så gick ju i stort sett hela ert lag inkluderat ledare över till då nystartade IBF Örebro som senare har gjort sig kända för sin ungdomsverksamhet och speciella spelidé, som bland annat lett till dubbla JAS-guld, vad ser du för nycklar till den starka utvecklingen hos föreningens juniorer?
- Örebro har länge haft en bra ungdomsverksamhet. För oss var det mycket fokus på att utveckla klubbtekniken, framförallt i ung ålder. Sedan när man blev lite äldre var det mycket fokus på att man skulle spela mot spelare som var på samma nivå för att hela tiden utvecklas och att spela med äldre har alltid varit en ide man trott på. Därför har vi ofta spelat i en serie i vår ålder och en med äldre spelare. När man spelade med äldre var det ett högre tempo och man var tvungen att spela lite enklare och mot dem i ens ålder så hade man lite mer tid med bollen. Det var en bra kombination och något som jag tror gynnat oss mycket.

Alla ni 01:or från Mosjö hade under uppväxten samma tränare, Peter Lundmark, Kenneth Ruud och Micke Hjelm, vad är det de har gjort så bra för att så många av er har nåt så långt?

- Kenneth är väl den som hjälpt till mest. Han fokuserade mycket på teknikträning och det speglar av sig på alla vi 01:or som fått chansen, alla har en god teknik. Det får man tacka honom för eftersom jag tror teknik är det man ska träna upp mest för att sedan utveckla allt annat. Han men även Micke och Peter, min pappa, är en stor faktor till framgången.

Du spelade länge fotboll och det gick väldigt bra och du var och snuddade vid A-lagsfotboll i talangfabriken BK Forward ändå valde du att flytta upp till Falun och satsa helhjärtat på innebandyn, var det ett lätt val och hur gick tankegångarna egentligen?
- Det var inte ett lätt val! Jag har alltid gillat båda sporterna och kombinerade både sporterna så länge det gick. Till slut kände jag att det var dags att satsa på en av dem och då tyckte jag att innebandy var lite roligare och valde då att satsa helhjärtat på det.

Storebror Emil har länge varit en stor talang och debuterade tidigt i Örebros A-lag, då i Allsvenskan, hur mycket har ni egentligen sporrat varandra och vad har han betytt som förebild?
- Vi har sporrat varandra mycket. Jag har alltid sätt upp till honom och tagit till mig hjälp och tips han givit mig.

Du bildade länge ett känt radarpar med Emil Ruud, kan du berätta lite mer om det samarbete?
- Vi lärde känna varandra i väldigt tidigt ålder och det är en god vän. Vi började även spela tillsammans när vi var små och hittade en fin kemi som alltid kommer finnas där. Förhoppningsvis kommer vi få spela tillsammans igen i U19-VM, om vi blir uttagna.

Vad har Falun flytten betytt för din utveckling och hur stor omställning har det varit att inte längre bo hemma med familjen?
- Flytten har gjort så jag fått träna och spela innebandy i en miljö med väldigt hög kvalité, vilket har utvecklat mig mycket som innebandyspelare. Utanför innebandyn har det också fungerat bra. Det var såklart en omställning att flytta hemifrån i början och det var jobbigt ibland. Men nu när man bott här ett tag så har man vant sig med allting och det känns bra.

Hur blev du mottagen i Falun egentligen, det känns som du blev ganska väl insläppt och snabbt populär såväl bland de yngre spelarna samt de mer etablerade?
- De tog i mot mig på ett bra sätt vilket kändes skönt. Det var ingen särbehandling utan de smällde direkt vilket gjorde att man kände sig mer som en i gänget och samtidigt har man fått en del nya kompisar så skulle säga att det inte har varit några problem alls.

Du överraskade många ifjol när du tog en ordinarie plats i Falun och till slut fick priset som årets rookie, det måste ha varit en stor förändring men du tycks ha hållit fötterna på jorden, hur har du klarat det?
- Det var en förändring att gå från att i princip bara spelat junisinnebandy till att spela SSL, helt klart. Det jag kunde göra var att inte tänka så mycket utan bara gå ut och spela och göra mitt bästa. Sedan så kom man in i tempot mer och mer och vågade spela ut mer och mer och nu i år så har jag kunnat tagit för mig ännu mer. Det var såklart jätteroligt att få priset, ett kvitto på att man gjort bra ifrån sig.

Vad är målet med din innebandy?
- Målet med innebandyn är att bli en toppspelare i världen och att spela i landslaget.

Läs också:
Mosjöligan: Spelarna som ska föra Sverige till toppen igen
Mosjöligan- Hampus Ardland-Looström "Rivaliteten gjorde att de byta om i olika omklädningsrum"
Mosjöligan - Isac Hjelm”Alltid spelat med äldre och haft en nivåanpassning”
Mosjöligan - Anton Jerlström ”Första någonsin i länet”
Mosjöligan - Emil Lundmark: ”Betytt otroligt mycket”
Den här artikeln handlar om: