Succétränaren Harman Haurami har skrivit på ett nytt kontrakt med Lillån som huvudtränare nästa säsong.
Foto: Christoffer Sturesson

Lillåns unika innebandytänk

ANNONS

Varje nytillsatt tränare vill sätta sin prägel på laget han kommer till. Lillåns nya huvudtränare Harman Haurami vill till exempel införa ett unikt spelsystem som aldrig tidigare skådats inom svensk innebandy.

Harman Haurami har gjort en kometkarriär som tränare då han som oerfaren tränare tog sig an Linköpings akademilag för fyra säsonger sedan. Där stannade han under tre säsonger och omvandlade bland annat 6 lovande talanger till landslagsspelare. Inför denna säsong blev han assisterande tränare i SSL-laget Örebro men efter meningsskiljaktigheter med sportchefen sade han upp sitt kontrakt. Det tog inte lång tid fören han fick ett nytt uppdrag efter det och han blev kvar i Örebro men gick till stadens andra elitlag Lillån, som var nykomlingar i allsvenskan, där han också var assisterande tränare. Harman kommer bli kvar i Örebro då han skrivit på ett nytt kontrakt som huvudtränare för Lillån till kommande säsong.
- Lillån jobbar enligt en modell som jag tycker liknar Linköping Innebandyns, som jag har jobbat med under en längre tid, säger Haurami till Innebandymagazinet och fortsätter berätta om modellen:

- Det finns en bra tanke kring en röd, men i Lillåns fall grön tråd, från representationslaget enda ner till våra minsta. Gällande elitutvecklingen, akademin, har man skapat en bra grund kring hur spelarna skall utvecklas för att ta nästa steg i sin elitkarriär. Jag trivs väldigt bra med denna modell och det ska bli otroligt spännande att jobba med detta återigen, denna gång som huvudtränare för representationslaget.

6 spelare som tagit sig till landslaget under Hauramis ledning
Oskar Hovlund
Andreas Blom
Oliver Liedber
William Westerdahl
Filip Samuelsson
Oscar Seth


Att få vara huvudtränare igen är något som succétränaren längtat efter.
- Det känns otroligt bra att vara tillbaka som huvudtränare. Förutom innebandyn måste jag faktiskt säga att jag också trivs väldigt bra här i Örebro utifrån det privata. Jag vill också passa på att rikta ett stort tack till Jonas Thomsson på JACT Management som har varit en viktig del i den här processen och skött detta väldigt professionellt.

Du kom ju till Lillån efter drygt halva säsong, vad var det för lag du kom till?
- Ett lag som hade genomfört en bra första halva i Allsvenskan utifrån att man var nykomlingar. Spelare och ledare som verkligen brann för laget/föreningen och alla supporter. Samtidigt som det var ett väl taktiskt skolat lag.

Lillån klarade sig kvar i allsvenskan och nu ser Haurami fram emot att få vara med att sätta sin prägel på laget från start.
- Jag vill se ett Lillån som brinner för varje sekund på och utanför planen. Spelare som tror på sig själva, sina medspelare och ledare. Ett lag som har ett högt självförtroende oavsett vilket motstånd vi möter. Fokus är prestation, vi tillsammans ska sträva efter att komma dit.

För att kunna prestera på bästa tänkbara sett kommer Haurami införa ett nytt unikt innebandytänk.
- Spelsystemet skall vara början på ett nytt innebandytänk. Ett innebandytänk som än idag inte har skådats i svensk innebandy. Däremot skall dessa förändringar ändå bygga på det förra spelsystemet.

Vad är det för revolutionerande spelsystem?
- Snittåldern är yngre i svensk innebandy idag, vi är i en generationsväxling nu. Det handlar om att stimulera de rutinerade med deras spelsätt samtidigt som man utvecklar detaljerna med den yngre generationen. Det handlar mycket om att de ska få nyttja det de är bra på. Med det sagt förväntar jag mig att vi kan bjuda på ett unikt spelsätt.

Vad kommer krävas av dig och truppen för att lyckas med detta?
- För att lösa denna strategi måste vi vara med fysiskt men även mentalt. De närmaste dagarna kommer att handla mycket om att planera försäsongen med resten av ledarstaben men även föreningen. Som jag sa tidigare vill jag se ett Lillån som brinner varje sekund på och utanför planen för sporten så fort man samlas i laget. Nu när signaturen är påskriven för Lillån kan analyserna för denna strategi börja på riktigt!

Läs även
Succétränaren som fostrat landslagsspelare på löpande band