"Till i år tappade vi två damlag på division 2-nivå för att vi inte har ledare samtidigt som det finns spelarunderlag. Det är jätteolyckligt."
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Strategiska insatser för livslångt idrottande

ANNONS

Så arbetar Gästrikland för att få fler tjejer att fortsätta med innebandy upp i åldrarna, likväl som fler ledare, föreningar och domare.

- Vi märker ju att det finns en stor problematik i att om inte jag blir elitspelare på tjejsidan, elit i den här kontexten får klassas dam-allsvenskan eller division 1, så finns det ingen verksamhet att fortsätta i. Är man såpass bra och dominant i exempelvis distriktslagsverksamheten så blir det ganska snabbt en hets att man ska slå sig in i förbundsserierna när man är 16-17 år. Vilket gör att vi får en mättnad ganska tidigt på de här spelarna, säger Jakob Westerlund på Gästriklands Innebandyförbund till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Vi har sett i flera års tid att medelåldern, trots att vi har ganska bra underlag under förbundsserielagen och division 1-lagen, inte stiger i åldern. Många lag är också beroende av att lyfta upp yngre spelare i sina damverksamheter tidigt. Det blir svårt ur ett livslångt idrottande att behålla spelarna så länge som möjligt och därför har vi försökt belysa problemet under en lång tid. Dels med spelarutbildning men också genom att hitta aktörer och samarbeten inom Gävleborgs idrott där vi tittar på hur man kan ha så bra utbyten som möjligt mellan idrotterna. Även uppmana med kompetenstillförseln att det är viktigt att hålla på med fler idrotter och att man inte selekterar tidigt i åldrarna. När vi gör det misstaget som alla andra gör när livet kräver mycket, kompisar kräver mycket, skolan kräver mycket så väljer vi i innebandyn att också kräva mycket och gå upp på tre träningar i veckan. Det är att kräva för mycket.

Gästrikland har under våren 2018 och hösten 2018 genomfört dubbla ledarutbildningar som en del i att belysa problematiken.
- Vi har lyckats fylla två ledarutbildningar på junior och seniornivå på både 50 deltagare under våren 18 och hösten 18 vilket vi tror är en viktig del i att belysa den problematiken och att hitta verktyg i att det faktiskt är okej att vara verksam i en föreningen som inte bara sysslar med direkt elitverksamhet.

Westerlund berättar också att Gästrikland så sent som i år har tappat dubbla damlag på division 2-nivå på grund av ledarbrist.
- Ofta blir det så att ledarna i det här fallet inte vill vara verksamma i en sån verksamhet. Det är oattraktivt att driva en verksamhet kopplat till bredd så det blir intressant att se den föreningen som faktiskt marknadsför och lyckas paketera sin bredd och seniorverksamhet på samma sätt som kanske en innebandyskola gör. Det vill säga kom och spela innebandy bara för att det är kul, vi tränar då och då och det kostar så mycket. Vi tappar många lag som inte har en ledarkonstellation och det handlar oftast om det. Till i år tappade vi två damlag på division 2-nivå, det vi kallar för breddnivå, för att vi inte har ledare samtidigt som det finns spelarunderlag. Det är jätteolyckligt.

För att främja ett livslångt idrottande så gäller det att förenkla för breddidrotten när man kommer upp i åldrarna.
- Jag skulle säga att nyckeln till framgång är att inte överbelasta och inte överarbeta de här lagen utan att hitta en modell där vi främjar breddidrotten. Men det har det tufft idag. I många lägen finns det inga subventioner, de får inget LOK-stöd, inte aktivitetsstöd, inte reducerad hallhyra. Det är väldigt dyrt och omständligt att spela innebandy när man är 20 år och vill spela med ett kompisgäng på breddnivå. Det gäller att hitta en produkt för både vad som händer innanför sargen och vilken spelform som är attraktiv, vilket gör att vi kan hålla nere resandet. Hålla nere administrationen, hålla ner allt arbete vid sidan om sargen och fokusera på det man tycker är kul för en vettig peng. Lyckas vi lösa den ekvationen så tror jag att vi kommit långt i arbetet kring att hitta fler spelare som håller på länge vilket främjar ett livslångt idrottande.
Den här artikeln handlar om: