Föreningen Svenska Superligan är i konflikt med Svenska Innebandyförbundet och FSSL jobbar för fullt på att bilda en egen liga.
Foto: Per Wiklund och Event-bilder.se

En egen liga kan starta redan till hösten

ANNONS

Två personer jobbar sedan ett par dagar tillbaka halvtid med att bilda ett aktiebolag som ska starta en egen liga som ägs av elitföreningarna.

Harald Glans har suttit och sitter i Föreningens Svenska Superligans (FSSL) styrelse sedan åtta år tillbaka. I början december fick han i uppdrag av styrelsen att tillsammans med en kollega, Anders Murman, jobba med avtalen och rättigheterna kopplat till SSL.
- Vårt uppdrag var att jobba med de förhandlingar av avtal som vi trodde vi skulle gå in i med Svenska Innebandyförbundet, samt att parallellt jobba med en plan B, säger Glans till Innebandymagazinet.

Efter förbundets mail om att de avslutar förhandlingarna med FSSL så är det nu plan B som gäller.
- Vi behöver inte jobba på två olika plan nu utan istället har vi huvudfokus på plan B.

Hur ser det arbetet ut nu?

- Först ska man komma ihåg att vi inte gör något på eget initiativ utan vi jobbar i tätt samarbete med föreningarna. Nu gör vi en framberedningsplan i närtid och sonderar terrängen om det finns några företag som är intresserade av att jobba med världens bästa liga.

Hur långt har ni kommit med arbetet att bilda en egen liga?
- Vi har träffat ett antal partners som är intresserade att jobba med oss och det har de varit både utifrån plan A och B. Vi känner oss väldigt hoppfulla inför framtiden.

Hur snabbt skulle ni kunna få till en egen liga?
- Vi har ett avtal som löper säsongen ut med SIBF och den kommer vi fullfölja. Eftersom förbundet inte är intresserade av att förhandla något nytt efter det så står vi ju avtalslösa från och med sommaren så vi siktar på att vara klara till nästa säsong.

Är alla klubbar med på tåget?
- Nej alla klubbar har inte skrivit på avsiktsförklaringen men majoriteten har gjort det. Just nu har 24 av 28 skrivit på.

Är det verkligen 28 medlemmar då flera föreningar har både dam- och herrlag?
- Vi hanterar dem som 14+14 eftersom det är 28 lag i högsta ligan. Det gör vi för att en förening kan tycka olika när det kommer till dam- och herr frågor.

Vilka fyra har inte skrivit på?
- Det vill jag inte kommentera. Vårt huvudspår med avsiktsförklaringen har ju hela tiden varit att samarbeta med SIBF men nu när de inte vill det längre har det blivit skarpt läge. Men vi känner oss trygga med att vi har huvuddelen av alla föreningars förtroende när vi gör detta.

Vad är fördelen med att starta egen liga?
- Vi tror att vi kan ta hand om varumärket världens bästa liga på ett bättre sätt och öka intäktsströmmarna till elitlagen men också gynna Svensk Innebandy i stort. Vi tror även att vi kan utveckla varumärket så att vi blir attraktivare både internationellt och nationellt.

Är det tänkt att det blir en egen liga både för damer och herrar?

- Vi är inte klara med detaljplaneringen än eftersom vi fick reda på detta sent i onsdags kväll, så det är omöjligt att säga nu. Det vi gör nu är att vi har en referensgrupp som föreningarna själva tagit fram och denna grupps uppgift blir att prata med föreningarna och föra fram deras vilja. Exakt hur framtiden ser ut är för tidigt att säga.

Din kollega Murman uttalade sig om att damerna skulle hänga på från början och att det inte skulle bli som SSLPlay där damerna kom efter. Men när vi pratade med IKSU igår så sa de att damerna skulle hänga på först efter två eller tre år.
- Utgångspunkten har hela tiden varit att behandla damer och herrar likadant, det är det vi står för. Vi vill behandla dam och herr likadant och jämlikt. Men om föreningarna är av en annan vilja som kommer de säkert meddela oss det i så fall. Vår inställning är att vi jobbar likadant med både dam och herr.

Hur blir det med upp och nedflyttning om det blir en egen liga för allsvenskan kommer ju fortfarande tillhöra SIBF:s liga i så fall?
- Det finns många om och men och det är alldeles för tidigt nu att säga hur det ska bli. Hur kartan ska ritas och vilka detaljer som gäller när och var är omöjligt att sia om. Blir det en egen liga är det mängder med frågor som ska besvaras.

Vilka är de största utmaningarna i närtid?
- Det är att hitta vilka som vill jobba med oss och föreningarna och då tänker jag på framtida partners som vill hoppa på detta. Utifrån det får vi rita vägen fram till de målsättningarna som klubbarna sätter upp.

Ambitionen är att en egen liga ska kunna sjösättas redan till hösten.
- Vi har redan tagit fram ett nytt varumärke, nytt namn och ny logga så vi är redo till hösten om det skulle behövas.

Något du kan avslöja redan nu?
- Nej det är lång kvar innan vi kan stilla den nyfikenheten. Vi har ganska mycket att göra innan vi är där. Först ska vi starta ett aktiebolag som ska ägas av föreningarna och sedan ska vi knyta till oss partners.

Läs även
Detta händer med spelarna om det blir en egen liga
FSSL: ”Vi går vidare med en alternativ plan”
Dalen: ”Vill måla upp alla hot och faror nu”
Storvreta: ”Då har avsikten varit att starta en egen liga”
Svaret: Det händer om SSL bryter sig ur och skapar egen liga
Konflikten SIBF och FSSL - detta har hänt
Extra - Innebandyförbundet avslutar förhandlingarna om SSL