Idag valde Svenska Innebandyförbundet att avsluta förhandlingarna med Föreningen Svenska Superligan.
Foto: Per Wiklund

Konflikten SIBF och FSSL - detta har hänt

ANNONS

Svenska Innebandyförbundet har nu valt att avsluta förhandlingarna med Föreningen Svenska Superligan gällande SSL - detta har hänt tidigare i konflikten.

Konflikten mellan Svenska Innebandyförbundet och Föreningen Svenska Superligan, som företräder elitföreningarna i SSL, har pågått under en längre tid men blossade upp ordentligt under hösten. Konflikten handlar till stor del om vem som ska äga rättigheterna till SSL, en rättighet som ägs av Svenska Innebandyförbundet men som föreningarna själva vill äga. Det har också uttryckts en vilja av elitföreningarna att starta en egen kommersiell liga om inte kraven från förbundet uppfylls.


Tidigare under hösten publicerade Svenska Innebandyförbundet en debattartikel på Innebandymagzinet kallad - Elit och bredd stärker innebandyn - där man gick igenom flera av de punkter som legat till grund för konflikten.
- På senare tid har samspelet mellan bredd och elit utmanats av en konflikt, som förenklat beskrivet handlar om vem som ska äga rättigheterna till Svenska Superligan (SSL), den högsta serien i vårt seriesystem. Föreningen Svenska Superligan (FSSL), som består av de föreningar som har lag i SSL, ifrågasätter de rättigheter som Svenska Innebandyförbundet (SIBF) anser sig ha i samband med matcharrangemang i SSL, skrev Svenska Innebandyförbundet i sin debattartikel då.

Man berörde även samtalsklimatet mellan SIBF och FSSL.
- Samtalsklimatet mellan FSSL, elitföreningarna och SIBF har varit hårt. Det har stundtals känts som om det har varit viktigare för inblandade att försöka vinna striden än att i konstruktiv anda försöka hitta en lösning. Konflikten har sugit energi ur oss alla och tagit orimligt mycket av vår tid.


Föreningen Svenska Superligan svarade i sin tur genom ordföranden Krister Kalte i artikeln - FSSL vill ta nya steg för världens bästa liga.
- Föreningen Svenska Superligan och dess klubbar upplever att SIBF under flera års tid har ägnat sig åt att förminska och osynliggöra SSL-klubbarna och deras intresseorganisation. Detta innebär att vi haft en situation där förbundet har motverkat utvecklingen och hindrar klubbarna från att kunna stärka varumärket och öka intäkterna. Trots ingångna avtal mellan parterna och officiellt uttalade ambitioner att ge klubbarna ett större inflytande händer ingenting. Utvecklingen går snarare åt fel håll.


Även flera av SSL-klubbarna uttryckte då sin frustration över läget som rådde. En av dem var Örebro genom klubbchefen Erik Eskils som berörde faktumet att skapa en egen liga.
- Låt oss titta på vad det innebär och hur det ser ut för att kunna göra det. Hade det varit bra för Sverige? Nej, självklart inte. Men om man vägrar lyssna så är det tyvärr den här konsekvensen man kan stå inför. Det gör mig orolig att man inte når varandra.


Även Dalen genom klubbchef Urban Karlsson uttryckte frustration.
- Det känns väldigt märkligt att det är förbundet som ska äga rättigheterna i våra hallar kring TV-marknadsrättigheterna. Jag tycker att det är en självklarhet att klubbarna ska äga reklamen i sina egna hallar och sen får förbundet diskutera om de vill förhandla till sig därifrån. Rättigheterna måste till klubbarna, det tycker jag borde vara solklart och det är den viktigaste frågan.


Falun uttryckte också en frågan om varför man inte kunde anamma det som fungerar i andra sporter och hänvisade till SHL-modellen gällande rättigheter till högsta serien, detta genom klubbchef Patrick Bäck.
- Om man nu kallar det egen liga eller inte, men á la SHL-modellen. Varför ska inte innebandyn ha det som fungerar bra och som andra idrotter har? I min tjänst som förening så har vi ett uppdrag att utveckla innebandyn och där tycker vi inte att det går framåt i den takten som vi önskar. Vi var tvungna att vidta åtgärder och göra något.


Svenska Innebandyförbundet valde därefter att avsluta genom ytterligare en debattartikel kallad - "Låt oss gemensamt hitta en lösning".
- Det är vår övertygelse att parterna inte kommer närmare en lösning av konflikten genom att rikta anklagelser mot varandra. Vi kommer heller inte närmare en lösning genom att hårdnackat försvara det egna agerandet. Ett sådant förhållningssätt skulle tvärtom rasera tilliten och minska förutsättningarna för samarbete ännu mer.

Läs mer
Extra - Innebandyförbundet avslutar förhandlingarna om SSL