Landslagschefen Joakim Lindström summerar Sveriges VM i Prag.
Foto: Anton Rosenblad
Landslaget

Landslagschefen om Sveriges misslyckande

ANNONS

Landslagschefen Joakim Lindström ger sin syn på: ✔ Finlands dominans ✔ Micke Hills framtid ✔ Sveriges framtid ✔ Nödvändiga förändringar

VM är över och det blev inte den stora revanschen för Sveriges del som alla pratade om. Istället var det Finland som var bäst när det gällde igen och tog sitt andra raka VM-guld och sitt fjärde guld på de sex senaste VM-turneringarna. Hur Sverige har hamnat i denna situation är något som landslagschefen Joakim Lindström försöker förklara.
- Det finns inga enkla svar på den frågan. Trender som inte går åt rätt håll är dock larm att ta på allvar, säger Lindström till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Varje mästerskap lever sitt eget liv på något sätt där det är så jämnt att formtopp/skador kan vara avgörande i ett VM medan en ovanligt stark generation kan vara en viktig faktor i ett annat.

- Vad gäller spelet tycker jag Finland var mer i framkant 2010 då man var etta och verkligen befäste den positionen med sitt rörliga spel. Fram till finalen i Prag hade Sverige vunnit samtliga fyra EFT, The World Games och gruppen i Prag. Det är lätt att vara efterklok. Men Finland har hittat ett mästerskapsfokus, att göra den bästa matchen när det gäller som mest. Det är en styrka som inte ska underskattas. Vi kommer givetvis att göra analysen hur vi ska vara som bäst i Finland 2020 då vi precis som 2012 går in som liten underdog.

Hur summerar du Sveriges insats i VM?
- Det sades bli det jämnaste VM:et någonsin och jämnt blev det. Vi gick till final men förlorade mot ett för dagen bättre Finland. Vi fick aldrig den där riktiga träffen under VM och då är det svårt att ta guld. Konkurrensen är tuff på toppen.

När Mike Hill anställdes som förbundskapten sa du bland annat att hans uppdrag var att vinna VM och att våga vara världsledande.
- Jag tycker Mikael har gjort ett riktigt bra jobb sedan dag ett. Som Mikael brukar säga så har alla steg varit nya för honom. Men han har varit noggrann, förberedd och lugn. Prag har inte varit något undantag trots den press som finns under ett VM. Mikaels ledarskap bygger mycket på delaktighet både inom staben och mot spelarna. Gruppen har mått bra av detta men vi fick inte ut allt vi behövde i finalen. Lärdomar kommer på vägen och vi kommer ta med oss några från detta VM också.

Har han kvar ditt förtroende trots misslyckandet att ta tillbaka guldet och göra Sverige världsledande?
- Misslyckande är ditt ord. Jag har stort förtroende för Mikael och hans fortsatta arbete.

Sveriges yngsta spelare i truppen, Markus Jonsson är född 1995 och han satt mest på bänken. Hur ser framtiden ut egentligen inför den kommande generationsväxlingen?
- Vi har haft en stark generation som varit bärande i landslaget under flera år. Starka generationer är förstås bra men kan hålla spelare utanför. Utmaningen är att ligga steget före och slussa in nya spelare under rätt period. Samtidigt som spelarna såklart behöver vara tillräckligt bra för att spela i landslaget. Guldsteget som nu går för tredje året kom till för att överbrygga glappet mellan U19 och A-landslaget något. Förhoppningen är att dessa spelare ska få mer kännedom om landslagsverksamheten och närma sig en plats på sikt.

Vad blir dina åtgärder för att få till en förändring och göra Sverige till nummer ett igen?
- Inom landslagsverksamheten handlar det om att göra en så bra analys som möjligt av VM och nuläget i stort innan vi lägger planen mot 2020.

- Sedan sker det en hel del inom elitutvecklingsarbetet som vi tror kommer gynna spelarnas och spelets utveckling på sikt. Det är såklart längre processer som tar tid men som är viktiga. Det handlar dels om arbetet som Ulf Hallstensson är ansvarig för (produkten innanför sargen) kopplat till SSL. Ett annat viktigt arbete som leds av RIG-instruktörerna gäller uppdateringen av det praktiska innehållet i NIU-utbildningen. Innehållet formas av sammanställningar från workshops där tränare för SSL och förbundskaptener bidragit med sin kunskap. Guldsteget är ett annat liksom ett utökat program för våra U-19 landslag.
Den här artikeln handlar om: