"Det kan handla om till exempel U19-VM."
Foto: Per Wiklund
Internationellt

”Vi kommer inte att prova det i dam- eller herr-VM”

ANNONS

3x15 minuter speltid och mindre trupper ska testas i två säsonger i vissa utvalda IFF-event. Men vilka? Det återstår att se, men det kommer inte att testas i senior-VM.

Internationella Innebandyförbundets generalförsamling har beslutat att införa en uppsättning initiala test för ett nytt spelformat under säsongerna 2019/20 och 2020/21 i IFF-event och andra (av medlemsländer utvalda) internationella evenemang under dessa två säsonger. Efter detta kommer man utvärdera effekterna av ändringarna både på nationell och internationell nivå. Medlemsländerna kommer sedan att ta ett slutgiltigt beslut om framtiden på IFF:s generalförsamling 2022.

Test-evenemangen ska innehålla landslag bestående av max 22 personer i truppen, varav 17 spelare och 5 ledare. Speltiden är 3x15 minuter effektiv tid med 10 minuters paus.


På lördagens presskonferens, där beslutet offentliggjordes, pratade Innebandymagazinet med IFF:s ordförande Tomas Eriksson som berättade om hur processen gått till.
- Hela idén om att titta på upplägget för speltiden och en mindre trupp, kom upp via de kommentarer vi fick från landslagsspelarna, coacherna, lagledningen och annat folk som såg matcherna under The World Games i Wroclaw Polen. På basen av denna feedback förde IFF upp frågan på Associations Meeting in Bratislava i december, där ett 40-tal medlemsländer deltog. Under diskussionerna var det bara Ukraina som då var emot att göra ändringarna. IFF:s styrelse fick uppgiften i Bratislava av medlemsnationerna att påbörja arbetet för att bygga ett förslag till nytt spelsystem för IFF:s event.

- IFF:s styrelse har sedan diskuterat och RACC har genomfört en förfrågan hos medlemmarna. Det kom lite olika åsikter, men närmast ett par av de större länderna hade starkare åsikter. På basen av detta hade ett originalförslag utarbetats. Sedan började för några veckor sedan komma mycket stark kritik till förslaget, vilket gjorde att IFF:s styrelse sedan beslöt att editera förslaget och istället genomföra en längre testprocess, för att kunna utvärdera alla möjliga aspekter på att ändra på antalet spelare, speltid och så vidare vid IFF:s General Assembly i december 2022.

John Liljelund, generalsekreterare på IFF, fick frågan om vilka IFF-event man kommer att testa det nya formatet på under testperioden.
- Vi har ett antal turneringar där vi kan prova det. Det kan handla om till exempel U19-VM. Vi kommer inte att prova det i dam- eller herr-VM.
Den här artikeln handlar om: