Tobias Gustafssons 2-0 mål i VM-finalen godkändes efter granskning.
Foto: Per Wiklund
Internationellt

Så fungerar videogranskning under VM

ANNONS

Videogranskning kom på tapeten efter VM 2016 då Tobias Gustafssons 2-0 mål blev godkänt efter granskning - så fungerar det i VM 2018.

Under VM 2016 användes målkamera i finalen för att säkerställa Tobias Gustafsson som målskytt till Sveriges 2-0 mål. Målkamera är därefter ett fortsatt inslag när det kommer till VM-sammanhang och VM 2018 är inget undantag. Så här säger reglerna om målkamera i VM 2018.

Ur officiella reglerna kring videogranskning
Båda domarna och lagen har möjligheten att kalla efter en granskning av en situation för att se om bollen fullt korsat mållinjen eller inte, och om detta skedde under speltid. Det här är den enda anledningen till varför en granskning kan användas.

För lagen är det endast möjligt att begära en granskning innan dess att spelet återupptagits. Om fallet gäller ett mål som ej blivit tilldömt så måste lagkaptenen, eller lagledarna, uppmärksamma domarna på detta senast vid nästa stopp i spelet.

I gruppspelet har varje lag en chans att begära granskning per match. Under slutspelet så är varje lag tillåtet att begära en granskning per ordinarie tid, vid förlängning så försvinner dock den chansen - men du får en ny, du kan således alltid bara använda en granskning per ordinarie tid eller förlängning. Samma sak gäller vid straffavgörande, den tidigare chansen försvinner - men du får en ny. Har du därmed använt videogranskning under ordinarie-tid samt förlängning så har du ytterligare en chans under straffavgörandet.
Den här artikeln handlar om: