Foto: Per Wiklund
Internationellt

Innebandyns chans som OS-gren

ANNONS

World Games 2017 och European Master Games program i Turin nästa år är viktiga steg för att bli en olympisk sport.

Innebandy har spelats ända sedan 1960-talet. Det finns få svenskar som inte känner till sporten, men historiskt sett har populariteten inte varit lika stor i resten av världen. Stora ökningar i statistiken över antal spelare har dock setts i flera år, framförallt i Australien, Lettland, Slovakien och Ukraina. Och det är just popularitet som krävs för att komma med i OS, bli en officiell sportgren och en självklar del av programmet. Hur chanserna till att bli en OS-gren redan 2024 ser ut är dock svårt att säga, men det finns några indikationer på att det ser ljusare ut än på länge.

Man bör vara medveten om att kraven för att innebandy ska kunna bli en OS-gren är väldigt höga. Minst 70 länder måste till exempel utöva sporten. Det skadar heller inte om det land som arrangerar OS utövar sporten innebandy. Det ökar snarare chanserna till att den blir en OS-gren. Inför sommar-OS i Tokyo har fem nya sporter adderats till programmet, vilket innebär att antalet idrotter har gått från 28 till 33 stycken. Det är klättring, karate, baseboll/softboll, surfning och skateboard som är nykomlingarna i de klassiska spelen. Sporten innebandy har legat som förslag bland de potentiella nya OS-grenarna ett tag nu och det är lika enkelt att göra online gambling på innebandy som på andra sporter, som till exempel fotboll och ishockey. Det om något är ett tecken på att populariteten håller i sig.

Det finns en liten chans att innebandyn blir en OS-gren framöver, i bästa fall kanske redan i spelen 2024. Innebandy var en ny gren i World Games 2017, vilket av vissa anses vara ett viktigt steg mot att accepteras som en ny sport i OS. Många menar att man kan se World Games som ett riktigt bra skyltfönster för de sporter som vill komma in i OS, så det bådar med andra ord verkligen gott. Som om inte World Games 2017 vore nog, är innebandyn även med i European Master Games program i Turin nästa år. Den tävlingen är till och med en aning större än World Games.

Det ligger dock vissa utmaningar i att göra om spelformen för att matcha de olika begränsningarna som förekommer i OS. De olympiska spelen rymmer bara 10 500 atleter, och en innebandymatch är tre gånger tjugo minuter lång med många spelare i varje lag. I World Games löste man problemet genom att endast tillåta 14 spelare per lag och genom att ha en speltid på tre gånger femton minuter istället. Att innebandyn finns representerad i både World Games och European Master Games kommer att hjälpa till att bevisa att innebandyn som sport hör hemma i de olympiska spelen.

Visst ligger förhoppningarna i att innebandyn kommer att bli en OS-gren redan 2024, men om inte det skulle gå vägen finns det stora chanser fyra år senare, år 2028, eller framförallt ytterligare fyra år senare, år 2032. Då har förhoppningsvis sporten vuxit ytterligare i popularitet och rent tekniskt har det förmodligen blivit lättare att bli godkänd av IOC (internationella olympiska kommittén) till dess.
Den här artikeln handlar om: