Vill du skjuta som Martin Östholm? Här är tipsen du inte får missa.
Foto: Per Wiklund

Martin Östholm: Fem lägen då du ska skjuta

ANNONS

Han har ett av superligans bästa och hårdaste skott. Men när är det rätt läge att avlossa från sin backposition, och hur ska man tänka? Här är Pixbo Wallenstams Martin Östholms fem hetaste tips!

Skjut INTE innan du fått upp blicken
- Detta gäller för dragskottet, som ju är mitt signum och det jag är bäst på. Det optimala läget är att få bollen lite på högerkanten och båga inåt i banan. Då handlar det bara om att hitta luckan på motståndaren. Det absolut viktigaste är att få upp blicken från bollen och se var du kan skjuta. Min favorit är att skjuta i krysset, det är alltid snyggast, men man ska såklart skjuta där luckan finns.

Vänta inte för länge…
- Ju längre bort motståndaren är ifrån dig, desto lättare är det att skjuta förbi. Därför kan man utnyttja det när man får läge att skjuta i ett tidigt läge utan att motståndaren hinner på dig.

… eller se till att ta ordentlig kontakt
- Ibland vill jag söka upp motståndaren om han är nära, innan jag skjuter. Faktiskt så pass nära att jag stöter in och träffar motståndaren i skottögonblicket för att vara säker på att bollen går förbi.

Glöm inte bort att träna handledsskott
- Det är inte ofta man hamnar i lägen för att skjuta handledsskott som back. Men sådana lägen kan också uppstå. Om du följer med upp i anfallen och hamnar i slottet eller runt målet så är det handledsskott som gäller. Även om man hamnar lite närmare målet i exempelvis powerplay.

Får du en bra långpassning - tveka inte
- Det bästa för att skjuta slagskott är att få en lång och bra passning som du kan dra till direkt på. Särskilt när du är en bit ifrån målet och behöver få mycket kraft. Då är trots allt slagskottet det som man oftast får mest fart på bollen med.