Större klubb = större chans till distriktslaget?
ANNONS
Klubblagsledaren: Det är väldigt lätt att man blir hemmablind.
Uttagningsprocessen pågår för fullt i distrikten inför SDF-SM om sex månader. Men får alla spelare samma möjlighet att ta en plats i truppen? Har ledarna bättre koll på spelarna i de större och mer etablerade klubbarna, och de mest framgångsrika lagen? Göran Rohlin, ledare i IS Saga F01/02, är inne på det spåret.- I Uppland är det ganska få uttagningstillfällen så spelare som inte spelar i de större trupperna och inte scoutats så mycket har lite svårare att ta en plats om de inte tillhör "de självskrivna", säger Rohlin till Innebandymagazinet och får medhåll.
- Det är så att Upplands Innebandyförbund bara ser till att stadslagen har det bra, de kommer aldrig ut till oss då vi bor på mindre ort, säger Niklas Bergström, som varit ledare i Tierp IBK P02/03.
Staffan Sjöberg, ledare i Falkenbergs IBK F02/03, ser också förbättringspotential i Halland.
- Tyvärr så ser inte distriktsledarna spelarna så mycket mer än på samlingarna, vilket ju gör att man kan missa guldkorn som kanske inte presterar så bra vid dessa enstaka tillfällen. Sedan är min uppfattning att vi borde ha distriktsledare som kanske jobbar med flera årskullar och helst skulle vara neutrala, det vill säga inte kopplade till någon klubb, det är väldigt lätt att man blir hemmablind.
Björn Larsson, ledare i Hammarby F03-01, menar att den nya nivåanpassade seriestrukturen som införts i linje med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell har försvårat scoutingmöjligheterna för distriktlagsledarna.
- Jag tycker att det är svårt att förbättra systemet med nuvarande seriesystemet. Det var betydligt lättare för tränarna när det var rena ålderskullar som möttes i serierna, då kunde det ske en mer riktad scouting innan uttagningarna. Jag tränade Södermanlands distrikslag för P93 och F94, det var betydligt lättare på den tiden.