Rutinerad elitdomare om nya reglerna
ANNONS
En av Sveriges mest meriterade elitdomare ger sin syn på de nya regelerna som träder i kraft den 1 juli.
Var fjärde år uppdateras regelboken och den första juli införs ett par nya regler på alla nivåer. En av Sveriges mest rutinerade elitdomare, Håkan Söderman reder ut vad som gäller för de största regeländringarna.En av de största regeländringarna är att man får dra bollen bakåt på straff kommande säsong.
- Jag tror jag att det kommer bli väldigt få straffar som döms bort nu. Så länge spelare eller bollen är i rörelse mot målburen så är straffen okej. Du kan inte stanna och dra bollen bakåt men du kan röra dig framåt och dra den bakåt. Så det kommer bli lättare att göra en zorrostraff, säger Söderman till Innebandymagazinet.
Vad tycker du om ändringen?
- Jag har inte testat det än men rent spontant känns det som en bra förändring. Det kommer inte bli några flera millimeterbedömningar längre om bollen var bakåt eller inte. Jag känner att det kommer bli mycket lättare att döma och det kommer bli mycket mer mål.
Regeln för nick uppdateras och ifall man nickar en boll får motståndarna bara ett frislag till skillnad mot innan då nickaren också fick två minuters utvisning.
- Det är bra positivt. Det är så sällan någon nickar bollen nu för tiden. Men visst kan någon börja nicka undan bollar nu när det bara blir frislag. Men tycker den nya ändringen är smidig och inga konstigheter.
Vad händer om man hoppar och nickar undan en boll, kan man bli utvisad för upprepade förseelser då?
- En intressant tanke men det står det inget om i reglerna. Hopp ger ju inga utvisningar och nu försvinner ju utvisningar för nick så det blir bara frislag om man skulle hoppa och nicka undan en boll. Men skulle man nicka undan en långboll och det är målchans kan det bli en straff men ingen utvisning eftersom den regeln också är ändrad.
Precis, straffsituationer leder inte längre till både utvisning och straff utan det blir bara en straff om det inte är en fem minuters utvisning som orsakar straffen.
- Det är bara bra. Rent konkret har man ju blivit trippelbestraffad förut. Man fick chansen att avsluta läget och missade man blev det straff och missade man även straffen blev det en utvisning. Så det är bara en positiv ändring.
Reglerna vid tekning görs om och till kommande säsong får man ingen andra chans.
- Frislag direkt i samband med tekning kommer bli en stor positiv förändring för allmänheten och oss domare. Det kommer bli frislag direkt mot felande lag vid tekning. Tidigare så fick man byta ut den felande spelaren två gånger innan man blåste av för frislag. Men nu så blir det frislag direkt om man gör fel. Det är en positiv förändring som kommer snabba på spelet. Publiken är ju där för att se innebandy som vi säger
Passivitetsregel införs och det bollförande laget kan bli avblåst för passivitet.
- Vi ska uppmana spelare till att göra något med bollen och inte söka burskydd. Det ska bli intressant och se hur detta ska tolkas när vi kommer igång. Men tanken är väl att man inte ska kunna ta burskydd och bara stå still och vänta. Då ska vi snabbt påpeka att de måste sätta igång spelet och gör de inte det ska vi blåsa av.
Måste ni alltid varna först innan ni blåser av för passivitet?
- Jag har tolkat det som om vi ska ha sunt förnuft. Vi ska egentligen säga till rätt snabbt så de tänker sig för. Händer det inget efter det ska vi blåsa av lika snabbt. Jag tror att vi får känna av den lite i början och det kan nog bli lite lurigt att hitta rätt i den bedömningen i början.
Vad tycker du om passivitetsregeln?
- Det känns som bra för innebandyn och det blir bra om vi använder den rätt och lagen accepterar det på rätt sätt. Då kommer vi få mer fart och högre bolltempo i spelet. Jag tycker att alla regeländringar i år är positiva och till vår fördel. Vi domare får ett bättre verktyg som kommer göra vårt jobb lättare till kommande säsong än vad det varit tidigare.
Läs mer
Två veckor kvar - så fungerar nya reglerna kring straffar
Passivitetsvarning och nick - två andra regler som förändras
Dubbelbestraffning försvinner