Sweden Floorball Youth Camp har lockat tjejer i högre utsträckning än killar, sett till licensfördelningen.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Därför förändras Sweden Floorball Youth Camp

ANNONS

Över 100 anmälda deltagare till fjärde upplagan av lägersatsningen.

År 2015 lanserade Svensk Innebandy en av de största satsningarna någonsin för att utveckla ungdomar. Med ”Sweden Floorball Youth Camp” ville man ge alla intresserade 15-åringar chansen att lära och inspireras av elit- och landslagsspelare. Syftet var också att få så många ungdomar som möjligt att, i linje med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU), fortsätta med innebandy så länge som möjligt. Träningsprogrammet läggs av Sveriges förbundskaptener.

I höst arrangeras lägret för fjärde gången, under höstlovet 1-4 november, och kommer med några ändringar. Ett nationellt läger arrangeras i IFU Arena i Uppsala, tidigare har det arrangerats på flera orter samtidigt. Det är nu också endast en ålderskull (15-åringar, födda -03) som får delta, istället för två ålderskullar som tidigare.


Från och med idag är det fritt fram att anmäla sig.
- Innan lunch var vi uppe i över 100 anmälningar, vilket får ses som mycket med tanke på att det är en tredjedel av platserna. Sedan brukar det alltid rassla till första dagen när folk vet om att det är öppet att anmäla sig. Men det börjar bli ett etablerat koncept, säger Svenska Innebandyförbundets utvecklingschef Emil Risberg till Innebandymagazinet.

Fjärde året nu, hur har ni utvärderat de tre första åren?
- När vi utvärderar med spelarna som deltagit på lägret så får vi ett jättepositivt gensvar. Sedan finns det alltid smådetaljer som man kan göra annorlunda, men i stora drag väldigt positivt. Ledarna som har varit med har också varit nöjda. Det vi vill är att det här också ska vara ledarutbildning och ledarutveckling på olika sätt. Sedan har vi testat med fem orter, sedan tre orter och nu en ort. Det hänger ihop med att oavsett om vi haft fem eller tre orter så har vi fått ungefär lika många deltagare, totalt sett.

- Nu kommer det också bara vara en målgrupp, 15-åringar, som deltar på det nationella lägret. Tidigare har vi haft 14- och 15-åringar. Men nu låser vi det till 15 år eftersom det är färre platser på det nationella lägret. Samtidigt har vi under våren haft en dialog med många distriktsförbund om att bedriva Youth Camp-konceptet mer lokalt. Det är många distrikt som bedriver olika typer av spelarutvecklingsverksamhet för den här målgruppen, så det kommer vara ett antal distrikt som redan den kommande säsongen 2018/19 kommer köra lokala Youth Camps. Då bygger det på samma innehåll som det nationella lägret i Uppsala gör. Och vi utbildar även de ledare som är lokalt på distriktsnivå.

Finns det några skillnader mellan de lokala lägren och det nationella?
- Rikslägret är fyra dagar, medan de lokala kommer kunna vara alltifrån endagarsläger till tvådagars och kan också återkomma flera gånger under en säsong. Där får distrikten möjlighet att lägga upp det som de själva vill.

Hur ska man resonera när man funderar på om man ska välja det nationella lägret eller ett lokalt läger?
- Det är en jättebra frågeställning och en viktig sådan. Dels kommer rikslägret ha kopplingen mot Riksinnebandygymnasiet, så de som vill söka sig till RIG bör gärna åka på det nationella lägret i Uppsala. Den andra delen är att om man vill åka en längre väg, vilket alla inte kan eller vill, så får man den möjligheten. Att det finns något på nationell nivå som man kan få uppleva. De lokala varianterna kommer vara mer tillgängliga och ha en lägre prisbild. Så det är att ha kombinationen av båda två som ska göra att så många som möjligt kan vara med och ta del av en liknande utbildning.

Hur har antalet anmälningar sett ut genom de här åren, ser man någon trend upp eller ner?
- Det har legat ganska konstant. Vi har nått cirka 650 deltagare varje år, oavsett om det varit på fem eller tre orter. Det som är intressant är att det har varit ungefär 50 procent tjejer och 50 procent killar, och tittar man på licensfördelningen så ser det inte ut så. Så det verkar ha lockat tjejerna i en högre utsträckning, vilket är positivt.

Vad beror det på?
- Det vet jag inte, det kan vara många olika orsaker såklart. Jag konstaterar mer att vi hittat ett koncept där vi inte utesluter något av könen, det verkar tilltala båda två. Det är svårt att spekulera i varför, vi har fått kommentarer från olika deltagare som vittnar om olika saker men jag vill inte ge mig på att peka på en sak. Det är såklart en kombination av saker.

Ni införde dubbla åldersklasser 2016 för både killar och tjejer, och nu har ni som du var inne på gått tillbaka till endast en åldersklass. Kan du utveckla hur det kommer sig?
- Dubbla åldersklasser var för att vi hade ganska många platser, vilket gjorde att det inte fanns någon anledning att inte erbjuda även de som var 14 år. Först hade vi dubbla åldersklasser för tjejer, men bara en för killar, eftersom tjejer har färre antal licenser och därför kanske färre är intresserade. Sedan gjorde vi samma sak på killsidan också. I år ändrar vi till en åldersgrupp eftersom antalet platser är knappt hälften av hur många som kommit tidigare år. Vi vill ge alla en chans att uppleva det och om vi i år hade fått många 14-åringar och behövt stänga för att det var fullt, så hade vi fått exkludera 15-åringar som kanske ville vara med. Och framförallt i och med kopplingen till RIG, så får de som är 14 vänta ett år för att komma till rikslägret. Men de lokala varianterna kommer i de flesta fallen att vända sig till båda åldersgrupperna.

Ni väljer som sagt också att nu bara spela på en ort, i Uppsala, kan du utveckla anledningarna till det?
- Vi har känt under de här åren att, med undantaget för Umeå där det funnits en tydlig koppling till RIG, har orterna i största mån bara lyckats locka deltagare som finns i närområdet. Då kände vi att vi vill sprida ut det ännu mer för att spelare som finns runtom i Sverige ska känna att det finns nära, i distrikten som redan idag bedriver någon form av spelarutvecklingsverksamhet innan man kommer till distriktsåldern. Så det är helt enkelt för att nå ut till fler.

Ser man några effekter av den här lägersatsningen på de årskullar som varit med? Är det fler som fortsätter spela innebandy, till exempel?
- Vi har inte gjort någon sådan uppföljning på det ännu. Det är också svårt, och då kommer vi in på GDPR-frågor (Dataskyddsförordningen), vi får inte lagra spelarnas personuppgifter. Vi sparar bara sådant som vi får spara. Som vilket kön de har, vilket år och kvartal de är födda, och kanske vilket distrikt de kommer ifrån. I övrigt får vi inte lov att spara sådan information. Det försvårar såklart att följa upp gruppen och se hur många som stannar kvar x antal år senare. Jag säger inte att det är dåligt med GDPR, men det gör att man måste tänka till.

Och det här hade ni inte med i beräkningarna när ni startade den här satsningen? Var tanken att ni skulle följa upp de här kullarna?
- Ja, absolut. Vi vill göra alla typer av insatser för att titta på vad det här gör för skillnad. Precis som vilka som spelat distrikts-SM och inte, och hur många av dem som finns kvar i verksamheten. Det här är ju en insats som ytterligare ska stimulera och få spelare att fortsätta med sin innebandy. Sedan vet vi också att det här inte är avgörande för någon, om man ändå finns i en föreningsmiljö som inte är bra och där tränare inte är bra, så spelar kanske inte den här insatsen någon avgörande roll. Det är många faktorer som spelar in.

- Men när vi jämför med distrikts-SM så såg vi där att det fanns en tydlig fördelning, att de som blev uttagna var födda på första halvan av året i större utsträckning. När vi tittar på deltagarna i Youth Camp så ser vi att det inte finns någon sådan snedfördelning. Vilket i och för sig inte förvånar mig, när de själva får söka sig dit. Men jämför man med tidigare så är det mer rättvist nu, alla som vill får vara med.

Hur kan ni på andra sätt ta reda på om det är rätt väg att gå med den här lägersatsningen?
- Ja, alltså, det är därför det inte bara är en spelarutvecklingsverksamhet. Det är också viktigt att bedriva ledarutveckling, det är ett sätt för oss att nå ut med tankar och idéer kring spelarutveckling om annars formellt sett bara sker på våra tränarutbildningar. Det här kompletterar på ett ganska bra sätt. Vi vet att den helt avgörande faktorn för miljön som skapas i ett lag, som borde leda till att folk tycker det är roligt med innebandy och därigenom fortsätta, är tränaren. Tränarens kompetens är helt avgörande. Så därför är tränarutbildningar jätteviktiga, men också andra verksamheter som kan komplettera dem. Och som också kan stimulera ledarna att utvecklas. Så det är inte bara en spelarutvecklingsverksamhet.

Ni är som sagt tydliga med att det är viktigt att söka till Uppsala om man vill komma in på RIG. Hur viktigt är det?
- Det är absolut inte avgörande, det är det inte. Däremot ser vi ju tendenser att de spelare som sökt sig till Sweden Floorball Youth Camp, och sedan också blivit erbjudna en plats till RIG när man kommit till RIG-uttagningen senare, har i de allra flesta fall tackat ja. Det vill säga, det finns från början en ambition hos de spelarna att de vill det här och att de tenderar att söka sig de vägarna. Men det är absolut inget krav att vara med på Youth Camps, det är en möjlighet att visa upp sig.
Den här artikeln handlar om: